MENÜ

Nyárvégi - õszi gyomirtási teendõk

Oldalszám:
2013.02.19.
Tarlókezelés

A gyomnövények visszaszorításának egyik leghatékonyabb eszköze a kalászosok és a nyár folyamán betakarításra kerülõ egyéb kultúrák tarlóhántása. Ezzel a mûvelettel csírázásra serkentjük a gyom magvakat, majd az õszi kalászosok magágy elõkészítési munkálataival elpusztítjuk a kikelt gyomnövényeket, jelentõsen csökkentve a következõ évi gyomosodást. Az évelõ gyomokkal - mezei acattal, fenyércirokkal. tarackbúzával, náddal stb. - fertõzött területeken még fontosabb a tarlóhántás elvégzése. A tarló feltörésével újrahajtásra késztetett évelõ gyomok jelentõs részétõl megszabadulhatunk egy totális gyomirtó szerrel végzett tarló kezeléssel.
Az évelõ gyomok elleni védekezés akkor sikeres, ha a földalatti szaporító képletekbe is eljuttatjuk a hatóanyagot. A kora õszi kijuttatás - a gyomnövények élettani sajátosságából adódóan - rendkívül kedvezõ. Ilyenkor már jelentõs a gyökerek felé irányuló tápanyagáramlás, ami segíti a gyomirtó szer lejutását is. A tarlókezelés idõpontját a gyomok fejlettségéhez kell igazítani Mezei acattal fertõzött területen az acat tõlévélrózsás állapotában, fenyércirok fertõzés esetén gyomnövény 30-40 cm-es fejlettségekor, a tarackbúza 20-30cm-es a nád 40-50 cm-es nagyságakor célszerû a kezelést elvégezni.

A gyomirtó szer kiválasztásánál a legfontosabb szempont a széles hatásspektrum, hogy a kezelés az említett gyomok mindegyike ellen hatékony legyen. Fontos, hogy szisztémikus hatású gyomirtó szert használjunk, hogy a hatóanyag eljusson a gyomok gyökérzetébe is megakadályozva annak újrahajtását. Fontos, hogy a gyomirtó szer használata után ne legyen utóvetemény korlátozás. A Medallon prémium maradéktalanul megfelel ezeknek a szempontoknak.

A Medallon Prémium új, korszerû glifozát hatóanyagú formuláció, amely biztosítja a hatóanyag veszteség nélküli felszívódását és transzlokációját a gyomnövény minden részébe. A kihajtott gyomnövények zöld részeit, és - a földalatti szaporító képletekbe jutva - a gyökérzetet is elpusztítja.

Dózisa: 4-5 l/ha, amit 200-300 l/ha vízmennyiséggel javasolt kipermetezni.

Az õszi talajmunka - amely szintén fontos eszköze a gyommentesítésnek - legkorábban 10-14 nappal a Medallon Prémium kezelés után végezhetõ. Az õszi mélyszántással az évelõ gyomnövények rizómái, gyöktörzsei a talajfelszínre kerülnek, a tél folyamán kiszáradnak, elfagynak, jelentõs mértékben csökkentve a következõ évi fertõzési forrást.

Õszi gyomirtás-kalászosokban.

Az ország egyes részein - elsõsorban a Dunántúl déli, nyugati területein valamint az észak keleti részeken a gyomkelés gyakran egybeesik az õszi búza, õszi árpa kelésével. Ezeken a területeken terjedt el az õszi gyomirtás, ami különösen ott eredményes, ahol a tarlókezelést elvégezték és ezzel az évelõ gyomoktól mentesítették a területet.

Az õsszel kelõ kétszikû gyomnövények - mint pl. a ragadós galaj, ebszékfû, vadrepce - mellett jelentõs területen megtalálható a nagy széltippan is, melyet a gyomnövény kelésekor, legkésõbb a 2-3 leveles fejlettségéig tudunk eredményesen irtani.

A Logran 75 WG 15-20 g/ha dózisa - õszi kijuttatással - eredményesen használható a magról kelõ kétszikûek és a széltippan ellen . A gyomokat kelésük elõtt preemergensen és kelésük után posztemergensen is irtja. Kiváló szelektivitású. Õszi búzában a vetés után közvetlenül pre-emergensen , vagy a kelést követõen bármely fejlettségnél használható. Õszi árpában korai posztemergensen az árpa 3 leveles fejlettségétõl használható.

Vetés után-kelés elõtt, preemergensen kijuttatva - különösen erõs széltippan fertõzés esetén a nagyobb 20 g/ha dózis szükséges, míg korai posztemergens kezelés esetén a 15 g/ha dózis is elegendõ Posztemergens kezeléskor Extravon koncentrátum nedvesítõ szert kell adni a permetléhez, ami térítésmentesen áll a Logran felhasználók rendelkezésére.

A Logran hosszú hatástartama következtében az õszi kezelés a tavasszal csírázó magról kelõ kétszikû gyomok ellen is hatékony.

Az õszi gyomirtás biztosítja az õszi búza gyommentes, zavartalan kezdeti fejlõdését, ami biztosabb, jobb áttelelést eredményezhet, valamint nagymértékben csökkenti a tavaszi munkacsúcsot is.

József Csilla - Radvány Béla
Syngenta Kft.