MENÜ

SEGHERS hybrid sertés TENYÉSZTÕAVI-COOP KFT.

Oldalszám:
2013.02.19.
TÖRÖKSZENTMIKLÓS TEL,FAX: 56/390-969
BARTAPUSZTA 1. Tel.: 56/390-186
5200
E-mail cím: [email protected]
Az AVI-COOP KFT. Törökszentmiklós, Bartapusztai sertéstelepén végzett Seghers sertés tenyésztésének bemutatásaRövid történeti áttekintés:Az AVI-COOP KFT. Törökszentmiklós, Bartapusztai sertéstelepén 1995 óta végzi a Belga Seghers hibrid sertés tenyésztését, hízlalását.A fajtát a Seghers család vállalkozásban tenyésztett ki 1965-tõl és napjainkra a Seghersbetter im Life Scinces Graup mely több a sertéstenyésztés és tartás közé tartozó vállalatot csoportosít.A világ 60 országában van jelen a sertés ágazatban.Jelenlegi helyzet:A telepen jelenleg összesen 1110 db koca van, ebbõl 260 db nagyszülõ koca és 850 db hibrid koca.A késõbbiek során a nagyszülõ kocák tenyésztését és tenyésztési eredményeinek értékelését tekintjük át.A 260 db nagyszülõ kocából 230 db 1-7 ciklus közötti, míg 30 db 12 ciklusú vagy e feletti. Jelenleg 16. ciklusú koca 7 db található, míg 1 db 17 ciklusú koca is van a telepünkön. Az adatokból látható, hogy a Seghers kocák megfelelõ tartás és takarmányozás mellett, hosszú ideig tenyésztésben tarthatók.A selejtezett nagyszülõ kocák pótlása vásárlással történik.A telep a SEGHERSgeneics Kft baracskai telepérõl vásárolja meg a nagyszülõ kocasüldõket.A telepen a kocák a vemhességi idõ 2/3-át egyedi állásban töltik, majd a vemhességi idõ utolsó 1/3-át 6-os csoportokban almozott kutricákban megfelelõen jó körülmények között töltik el.Az almozott istállókból fialás elõtt kb. 2 héttel kerülnek a kocák a fiaztatóba.Itt szintén egyedi fiaztató kutricákban vannak elhelyezve központi etetõ, itatótérrel.A központi térbe naponta kétszer hajtják ki a kocákat reggel 8 órakor és délután 16 órakor.A kocák takarmányozását a fiaztató kivételével automata nedves etetõ berendezés látja el.A berendezéssel pontos adagolás érhetõ el és koca kondíciójának, vemhességi idejének megfelelõ takarmányozásban részesülhet.A fiaztatóban a takarmányozás az elsõ és második almot nevelõ kocáknál ad libitum történik, itt a takarmány mennyiségén kívül különös gondot fordítunk a takarmány megfelelõ minõségére ami tökéletesen kielégíti a szoptató kocák takarmány igényét.A felnõtt kocák testsúlyuk 1 %-ának megfelelõ malaconként 450 g takarmányt fogyasztanak.Nem minden koca képes ezt elfogyasztani, ezért törekszünk arra, hogy a kocák jó kondícióban kezdjék a szoptatást (fitten de nem elhízottan).A kocákat a vemhesség utolsó harmadában (csoportos kutricákban) lucernával is etetjük, így a szoptatás ideje alatt nagyobb mennyiségû takarmányt képesek megenni.A tenyésztés és telep fõbb eredményei számokban:Kocaforgó: 2,07.

Átlag élve született malac: 10,15 db.

Átlag választott malac: 9,5 db/alom.

Elhullás a szoptatás ideje alatt: 6,4 %.

Átlag színhústartalom: 56,82 %.

Átlagos vágósúly: 109,45 kg.

Testtömeg gyarapodás hízlalás alatt: 645 g/nap.

Telepi takarmányértékesítés 3,8 kg/kg.

Az egy kocára jutó éves takarmány felhasználás 3,29 kg/nap.Jövõbeni célkitûzéseink:- A telepen levõ öreg kocák és nem megfelelõ termelési eredményt produkáló kocák selejtezése.

- A nagyszülõ koca létszám emelése 300 db-ra, elõsegítve ezzel a nagyobb létszámú tenyész kocasüldõ értékesítést.

- Javítani kívánjuk a telepen a tenyész kocasüldõk felnevelési körülményeit (almos tartásra való áttérést, és a férõhely 5 m2/süldõ-re emelésével).A telepünkön törekszünk a piaci igényeknek megfelelõ jó minõségû hízósertés elõállításra, a tenyész kocasüldõk vevõk igénye szerinti kielégítésére, és mindezt a jelenlegi környezetvédelmi elõírások betartásával.Kujbus György

Ügyvezetõ igazgatóDr.Mózes István

Telepvezetõ