MENÜ

Változások az AGROKOMPLEX C.S. RT. broiler takarmányozási ajánlásában

Oldalszám:
2013.02.19.
Az állattenyésztés rohamosan változik: az élelmiszerbiztonság érdekében szigorodnak a tartási körülmények és a takarmányozási technológiák. Az élelmiszer-elõállítás minden résztvevõjének rendelkeznie kell különféle minõségbiztosítási rendszerekkel, hiszen csak így lehet megfelelni a vevõi elvárásoknak. A minõségbiztosítási rendszereken túl egyre több figyelmet kap a broiler takarmányozás. Annak ellenére, hogy csak egy kis pont ebben a nagy rendszerben, élelmiszerbiztonságban betöltött szerepét tükrözik az elmúlt idõszakban végbement változások sokasága. Az utóbbi idõszakban több módosítás is történt ajánlásainkban, több terméket (komplett premixet és tápot) ajánlunk, így érdemes áttekinteni milyen okokból születtek a változások, melyek azok az alapanyagok amiket nem használunk termékeinkben és milyen újdonságokkal állunk Partnereink rendelkezésére.
Az alapkoncepció nem változott

A változások áttekintése elõtt szeretném az AGROKOMPLEX C.S. RT. broiler tápsorának alapkoncepcióját feleleveníteni. A potenciális genetikai képesség kihasználása érdekében két évvel ezelõtt vezettük a piacra új, háromfázisú ajánlásunkat a holland PROVIMI cég kutatási eredményeire alapozva. A Magyarországon jelentõs hányadot képviselõ Ross 308-as hibrid szükségleteit tartottuk szem elõtt a beltartalmi értékek kialakításakor (mikro- és makroelemek, aminosavak, energiaszintek), bár meg kell jegyezni, hogy a többi hibrid szükséglete sem tér el jelentõsen. Újdonság volt, hogy a befejezõ táp beltartalma megegyezett a nevelõével (a befejezõ táp természetesen kokcidiosztatikumot nem tartalmaz), hiszen a csirkék hizlalásvégi potenciális testtömeg-gyarapodása csak így használható ki. Tápjaink készítéséhez kiváló minõségû alapanyagokat (pl. I. osztályú szója és 70 %-os dán heringliszt) használunk, míg a beérkezõ szemeseket rostáljuk.

Mellõzött alapanyagok

Miként a bevezetõben említettem az utóbbi évek broilercsirke termelése a hatalmas genetikai fejlõdés miatt bekövetkezett termelési eredmények javulása mellett a fogyasztói igények folyamatos követésérõl, kielégítésérõl szól.

A takarmánygyártók részérõl a legújabb „követelmény” e sorban a GMO free takarmány biztosítása, amely a beszállítóktól megkövetelt bizonyítvány alapján teljesíthetõ. Természetesen ezek az alapanyagok drágábbak. Zichyújfaluban és kooperációs üzemeinkben (Mágocs, Pápa, Tiszafüred, Kerekegyháza, Kiskunmajsa) genetikailag módosított szóját, illetve full-fat szóját nem használunk. Külön egyedi cikkszáma nincs a GMO free termékeknek, hiszen ez az alaphelyzet. A tápokhoz külön, egyedi komplett premixeket sem alakítottunk ki, hiszen a táplálóanyag értékek nem változnak attól függõen, hogy az alapanyag genetikailag módosított-e vagy sem.

Az állami szabályozásnál szigorúbban egyre több vágóhíd kéri, hogy állati eredetû mellékterméket (kivéve a hallisztet) ne tartalmazzon a broiler takarmány. Az AGROKOMPLEX C.S. RT.-nek ez a kérés nem jelent problémát, hiszen baromfi takarmányainkban állati eredetû melléktermékként 1998 óta csak a már említett elsõ osztályú dán heringlisztet használjuk. A régebben használt húslisztekhez viszonyítva e drágább alapanyag bizonyos biztonságot ad a termelõnek, hiszen minõsége hosszú távon sokkal megbízhatóbb: a fehérje- és aminosav-tartalma viszonylag szûk határok között változik, egyéb fertõzõdés (pl. szalmonella) sokkal ritkábban fordul elõ, mint a korábban használt húslisztekben. Ajánlásainkban húsliszt alapanyagként sehol sem szerepel.

Újdonságok a tápsorban

Néhány vágóhíd a piaci igények szigorodására hivatkozva csak növényi eredetû alapanyagokból készült takarmánnyal etetett csirkét hajlandó feldolgozni. Ezekhez a vegetáriánus tápokhoz új komplett premixeket fejlesztettünk ki, amelyekben magasabb a betain és niacin szint, hiszen a halliszt ezekben a táplálóanyagokban gazdag.

A környezet foszforterhelésének csökkentése érdekében a broiler termékeinkben elkezdtük a fitáz enzim használatát, ami nemcsak a fitin kötésben lévõ foszfor hasznosítását segíti elõ, hanem a fehérje hasznosulást is javítja néhány százalékkal. Tapasztalataink szerint a vegetáriánus broiler termékekkel a hallisztes tápsorhoz hasonló jó eredményeket lehet elérni.

Folyamatosan fontos kérdés a broiler termékekben használt kokcidiosztatikum. A közelmúltban fél évig kémiai szert használtunk, majd áttértünk ismét egy ionofor kokcidiosztatikum, a szalinomicin-nátrium használatára. E kokcidiosztatikumot a termék cikkszámában „S” jelzi (pl. TA 3400 S000). Természetesen a befejezõ tápban és komplett premixben nincs kokcidiosztatikum.

Évek óta a figyelem középpontjában van a hozamfokozók használatának kérdése. Az antibiotikum jellegû hozamfokozók használatának korlátozása miatt az AGROKOMPLEX C.S. RT. baromfis termékeiben megszüntette ezek használatát. Jelenleg gyártmányjegyzéki broiler sorunk minden fázisában egy természetes alapú növényi kivonatot tartalmaz, amely étvágyfokozó hatásával javít a termelési eredményeken. Az XTRACT jelenlétét azonban nem jelöljük a cikkszámban. Arról tehát, hogy a hozamfokozók tekintetében mit és milyen mennyiségben tartalmaz az adott táp, illetve komplett premix a címkén lehet tájékozódni.

Termelési eredmények

Dinnyési tesztfarmunkon, ahol 5-5 ezer darab csirke termelési eredménye hasonlítható folyamatosan próbálunk ki új tápokat, takarmány-kiegészítõket. Az alábbi táblázatban a tavaszi turnus termelési eredményei láthatóak. Megállapítható, hogy a tartástechnológiában leírt körülmények biztosítása esetén eredményesen lehet csirkét nevelni az AGROKOMPLEX C.S. RT. broiler tápsorával.

Megnevezés Mértékegység  
Átlagsúly kg 2,23
Takarmányértékesítés kg/kg 1,82
Elhullás % 3,4
Hizlalási idõ hossza nap 42
Broiler index   282


A termelési színvonalat jellemzõ broiler index a nyugati országokban tapasztalt értékekhez hasonló. Az eredményes gazdálkodáshoz tehát a lehetõségek adottak, csak élni kell velük.

Remélem, hogy az olvasók számára hasznos információkat tudtam adni a broiler tápsorunkon végrehajtott változásokról és az elérhetõ termelési eredményekrõl.

Gyenis József
baromfi termékmenedzser
AGROKOMPLEX C.S. RT.