MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2003/1-2 > Pr

A mezõgazdasági termelõk szolgálatában

Cégünk, a VERTIKUM Ipari és Közlekedési Szolgáltató KFT. és jogelõd vállalata több mint 30 éves ipari és szolgáltató múlttal rendelkezik. Jelenleg a mezõgazdasági gépek gyártásának és forgalmazásának terén az egyik legjelentõsebb hazai vállalattá vált.

Szakfolyóirat > 2003/1-2 > Pr

A Német technika csúcsa: DEUTZ-FAHR

A DEUTZ-FAHR Agrotron MK3 traktorcsaládot 80-tól 260LE-ig gyártják Németországban. Az Agrotron MK3 minden típusába Német gyártmányú DEUTZ motorok kerülnek. Ezek a motorok a legmodernebb fejlesztésû TDI technológiával készülnek (pl. Volkswagen vagy Audi TDI). A motorok befecskendezõ rendszere BOSCH típusú és 1400bar nyomáson mûködik. A motor a legnagyobb nyomatékát 1380-1750 1/perc fordulaton adja le az adagolós motorok ezzel szemben 1400-1500 1/perc fordulaton. Azonos teljesítményû DEUTZ motor az adagolós motorokhoz képest 12%-al kisebb fogyasztású.

Szakfolyóirat > 2003/1-2 > Pr

A Saaten-Union és az SWS közös sikerekre készül Magyarországon is

A Südwestdeutsche Saatzucht (SWS) a hibridkukorica európai megjelenésével egy idõben indította kukoricanemesítési programját. 1965-ben 6 nemesítõházzal együtt alapító tagja volt a Saaten-Union csoportnak, melynek létrejöttét az egységes piaci fellépés érdeke hívta életre. Az SWS és a Saaten-Union kukorica nemesítõi Németország olyan meghatározó hibridjeit kínálták, és kínálják partnereiknek, melyekkel a termelõk komoly eredményeket értek el. Az SWS nemesítési programjának és hibridjeinek sikerét mutatja, hogy az 1990-es évek elejére már 30 % feletti piaci részesedést mondhatott magáénak az SWS és a Saaten-Union Németországban, ezen kívül jelen voltak már a fontosabb európai piacokon is. Saját nemesítõi állomásokat hoztak létre az egykori Kelet-Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Portugáliában a régió igényeinek megfelelõ hibridek elõállítása érdekében, valamint Argentínában a téli tenyészkert elhelyezése okán.

Szakfolyóirat > 2003/1-2 > Pr

Biztonságos és jövedelmezõ napraforgó- és kukoricatermesztés NK hibridekkel

Az elmúlt két ²ínséges² esztendõ után 2002-ben jelentõsen megnõtt az olajos napraforgó vetésterülete. Ez a növekedés mindenképpen a napraforgó terményárával függ össze . 2003-ban jelentõs területváltozás országosan nem várható. Ez alól kivétel az ország déli része, ahol a vetésváltás (kukorica bogár!) egyik lehetõsége a napraforgó. Ehhez kíván hozzájárulni a Syngenta Seeds azzal, hogy a legkiválóbb napraforgó hibrideket ajánlja a termelõknek.

Szakfolyóirat > 2003/1-2 > Pr

BOGBALLE mûtrágyaszóró berendezések

A 2003 évben új fejlesztésû berendezések jelentek meg a BOGBALLE gyár mûtrágyaszóró palettáján. Alkalmazkodva ahhoz az igényhez, hogy minél nagyobb tartálytérfogat jellemezze a gépet, de a függesztett kivitel ezért maradjon a taposási kár minimalizálására., megalkotásra kerültek az M3, M3W és M3plus, M3Wplus típusok. Opcióként gumikerekes alváz szerelhetõ a berendezés alá.

Szakfolyóirat > 2003/1-2 > Pr

Februárban nyit az AGRO+MASHEXPO

A Budapesti Vásárközpontban 2003. február 19-én nyit és négy napon át, február 22-ig tart nyitva a 22. AGRO+MASHEXPO Nemzetközi mezõgazdasági és mezõgép szakkiállítás.

Szakfolyóirat > 2003/1-2 > Pr

GUARDIAN® EXTRA a klasszikusok között

Nemcsak a mindennapi életben, hanem a növényvédelemben is egyre több az olyan késztermék, hatóanyag, amely az idõk múlásával nem veszített jelentõségébõl. A klasszikus jelleg bevált és kedvelt minõséget is feltételez, hiszen enélkül az adott termék nem maradhatott volna tartósan a piacon. Ebbe a kategóriába tartozik a GUARDIAN® EXTRA is, melynek hatóanyagai az acetoklór és az atrazin a mezõgazdasági kemizálás korai szakaszában lettek kifejlesztve és azóta mit sem csökkent a fontosságuk. A GUARDIAN® EXTRA Magyarországi bevezetését követõen gyorsan a piacvezetõ termékek közé került a kukorica gyomirtó szerek között.

Szakfolyóirat > 2003/1-2 > Pr

Megbízhatóság, gazdaságosság

Martonvásári hibridkukorica ajánlat 2003-ra A fajta szerepét az átlagtermés növekedésében meglehetõsen nehéz becsülni. Ha az idõjárás jó, az agrotechnika rendben van, akkor az a kérdés, hogy azonos tenyészidejû hibridek közül melyik terem - valamivel - többet a másiknál. Rossz idõjárás (pl. szárazság), agrotechnikai hiányosságok esetén pedig az a kérdés, melyik hibrid viseli el a kedvezõtlen körülményeket kisebb terméscsökkenéssel.

Szakfolyóirat > 2003/1-2 > Pr

Sajtótájékoztató 2003. január 14. 10.30

Az elmúlt évek gazdasági eredményeinek, termelés bõvülésének és befektetéseinek köszönhetõen az ez évben 10 éves nyíregyházi székhelyû Szabolcs Gabona Rt. meghatározó szervezeti változást hajtott végre: 2003.január 1-tõl holding formában folytatja munkáját.