MENÜ

GUARDIAN<SUP>&reg;</SUP> EXTRA a klasszikusok között

Oldalszám:
2013.02.19.
Nemcsak a mindennapi életben, hanem a növényvédelemben is egyre több az olyan késztermék, hatóanyag, amely az idõk múlásával nem veszített jelentõségébõl. A klasszikus jelleg bevált és kedvelt minõséget is feltételez, hiszen enélkül az adott termék nem maradhatott volna tartósan a piacon. Ebbe a kategóriába tartozik a GUARDIAN® EXTRA is, melynek hatóanyagai az acetoklór és az atrazin a mezõgazdasági kemizálás korai szakaszában lettek kifejlesztve és azóta mit sem csökkent a fontosságuk. A GUARDIAN® EXTRA Magyarországi bevezetését követõen gyorsan a piacvezetõ termékek közé került a kukorica gyomirtó szerek között.
Legfõbb elõnyei - hatékonyság, rugalmasság, egyszerûség-A legtöbb kukoricában károsító magrólkelõ gyom ellen sikeresen felhasználható.

-Rugalmas alkalmazhatóság. A gyomosodás és az idõjárási körülmények alapján kijuttatható vetés után, kelés elõtt, vagy korai állománykezelésként. A hatékonyságot pontos idõzítés mellett az alkalmazásmód nem befolyásolja (1. ábra). Szélsõségesen száraznak mutatkozó idõjárás esetén sekélyen talajba keverhetõ közvetlenül vetés elõtt, vagy azzal egymenetben, esetleg közvetlenül a vetést követõen.

-Széles körû felhasználhatóság. Bármelyik kukorica félében, így takarmány-, siló csemege-, és vetõmagkukoricában egyaránt alkalmazható. (Vetõmag elõállításkor figyelembe kell venni a fajtatulajdonos véleményét. Tekintettel a csemege kukorica magas értékére szintén ajánlatos pontosan követni a gyártó javaslatait).

-Korlátozás nélkül felhasználható a köztermesztésben lévõ kukorica hibridek gyomirtására.

-Tartamhatásának köszönhetõen a sorok záródásáig, és azon is túl gyommentességet biztosít

-Egyszerûsége miatt kisebb a hibalehetõség. A hatóanyagok harmónikus arányát hosszas vizsgálatok eredményeképpen alakították ki, így a felhasználónak nem okoz fejtörést a két komponens adagjának külön-külön történõ megállapítása. Túl a hatékonyságon a gyártók a hatóanyagarány beállításakor arra is figyelemmel voltak, hogy a gyomirtó szer a vetésváltást ne zavarja.Javaslatok a hatékony felhasználásraA GUARDIAN® EXTRA legegyszerûbb felhasználása a vetés utáni, kelés elõtti kijuttatás. Átlagos idõjárási körülmények között ez a könnyen kivitelezhetõ, általánosan alkalmazott eredményes módszer javasolt. Ha nem volt csapadék a vetés elõtti napokban, akkor vetéstõl a kukorica 3 leveles koráig bármikor felhasználható, figyelembevéve a várható idõjárási körülményeket. Ha vetés elõtt volt csapadék és gyomkelés valószinûsíthetõ a következõ csapadékot megelõzõen, akkor célszerû megvárni a gyomok tömeges kelését és akkor védekezni, mivel a GUARDIAN® EXTRA hatékony a kikelt egyéves gyomok ellen. Nehezen irtható gyomok, mint az évelõ kétszikûek, vagy selyemmályva, szerbtövis jelenlétekor a GUARDIAN® EXTRA kombinálható 2,4-D-vel, leginkább kelés elõtt, de alkalmazható szögcsíra állapotban is. Késõbbi idõzítésben biztonsági okok miatt célszerûbb dikamba tartalmú gyomirtószerrel történõ együttes kijuttatás. Az állománykezelés idején a magrólkelõ kétszikûek 2-3 levelesnél ne legyenek nagyobbak, míg az egyszikûek 1-2 leveles korban érzékenyek.Száraz körülmények között a hatás biztonságosabbá tehetõ a preemergensen kijuttatott GUARDIAN® EXTRA sekély (2-3 cm) talajba keverésével is. Ez a mûvelet elvégezhetõ könnyû fogassal, seprõboronával, Cambridge hengerrel, stb. Közvetlenül vetés elõtt kijuttatva a vetõgép után akasztott könnyû magtakaró fogas is hasonló munkát végez.Czepó Mihály