MENÜ

Csincsillatenyésztés világszínvonalon

Oldalszám: 59
2014.07.08.

Mióta foglalkoznak csincsillatenyésztéssel és hogyan sikerült kiépíteni a tenyésztési rendszert?

-1978 óta foglalkozunk csincsillatenyésztéssel és a csincsillatenyésztõi munka szervezésével. Napjainkban a Wanger Csincsillatenyésztési Rendszer a világ legnagyobb tenyészállat elõállító telepe, 2500 tenyészanyával rendelkezünk. A csincsillatenyésztéshez szükséges valamennyi felszerelés, ketreceket a saját üzemünkben állítunk elõ. A központi telepünkön kapcsolódik mintegy 680 kistermelõ, akiket egy országos hálózaton keresztül látunk el a szükséges anyagokkal, felszerelésekkel. Ugyanezen a hálózaton keresztül egy 10 éves szerzõdés keretében vásároljuk fel a csincsillákat, prémeket. Saját prémkikészítõ üzemünkben készítjük ki és osztályozzuk az árut. A kikészítés és osztályozás színvonalát a legjobbnak tartják a világon, így érthetõ hogy a prémértékesítésben is elsõ helyre kerültünk. Ma már az összes jelentõs prémfelhasználó országban van kereskedelmi képviseletünk és raktárunk.

-Milyen minõségi követelményeknek kellett megfelelni?

-Cégünk 2000. október 10-én teljesítette a minõségbiztosítási követelményeket, így elsõként a világon rendelkezünk a csincsillatenyésztés és prémkikészítés területén a Loys Register ISO 9002. tanúsítvánnyal. Idén elnyertük a Nyugat-Magyarországi Egyetem - Mosonmagyaróvár „Mintafarm” megtisztelõ címet, amely tovább erõsíti a tudományos együttmûködésünket.

-Melyek a jövõbeni céljaik?

-Szeretnénk fejleszteni, bõvíteni a kistermelõi hálózatunkat. A csincsilákat könnyû megszeretni, hisz szagtalanok, alig 1 kg takarmányt fogyasztanak havonta, és minimális munkát igényelnek. A kezdõ tenyésztõket több kedvezmény is segíti. Például a betanulási lehetõség a központi farmunkon, a telepük megtervezése és felszerelése, a szerzõdésben garantált felvásárlási ár, stb.

Annak érdemes belekezdenie aki rendelkezik a tenyésztéshez szükséges épülettel és állatszeretettel. Ez az otthon végezhetõ munka remek kiegészítõ, vagy fõállású munkalehetõséget kínál az erre vállalkozóknak. A telepünkön kizárólag nõk gondozzák a csincsillákat, hisz inkább odafigyelést kívánnak, mint fizikai munkát . Egy év elteltével éri el az elsõ szaporulat a leadható kort, ettõl kezdve lehet várni a befektetések megtérülését. Az érdeklõdõknek egy 12 oldalas tájékoztatót küldünk, gazdasági számításokkal, árlistával. Lehetõség van teleplátogatásra is minden pénteki napon.

-Köszönjük a tájékoztatást!

Wanger Csincsillatenyésztési Rendszer

2903 Komárom, Szõlõsor 23.

Tel:34 340704 Tel/Fax: 34 341036

E-mail: [email protected]

WWW.wanger.hu

Potháczky Lajos

igazgató