MENÜ

Költséghatékony talajerõ-gazdálkodás

Oldalszám: 6
2014.07.08.

A Fliegl a szerves trágya kijuttatására többféle gépet is kínál.

Az abdai cég révén a nyugaton már bevált rendszerek hazánkban is hozzáférhetõek. A szerves trágya kijuttatására a legújabb megoldás az úgynevezett Fliegl-letolókocsi trágyaszóró adapterrel. Ellentétben a pótkocsikkal, a letolókocsi rakományát újszerû hidraulikus rendszere segítségével üríti. Kiegészítõkkel használható trágyaszóróként, takarmánykiosztó kocsiként, átrakókocsiként is. A letolókocsik több méretben készülnek, így a 100-250 lóerõs erõgép kategóriához teljes a kínálat.

A letolókocsik új generációjának jeles képviselõje, a Fliegl ASW 140 “Light” típus. Az újszerû konstrukció horganyzott lemezekbõl, csavarozható oldalfalprofilokból készül. A teljesen horganyzott jármû forgatható vonóberendezéssel szerelt, mely alsó- és felsõkapcsoláshoz is használható. A “Light” megnevezés értelemszerûen könnyebb össztömeget takar, és ezt az új, univerzális szóróberendezés által érjük el. A Fliegl letolókocsija nem lánchajtással, hanem hevederes megoldással mûködik, a tolólap teljesítménye hidraulikusan szabályozható.



A hígtrágya szállítására, kijuttatására a Fliegl tartálykocsijai jelentenek hatékony megoldást, hiszen 1700-tõl 24 000 literes méretben, kívül-belül horganyzott acélkivitelben készülnek. A talaj közeli terítõegység 6-18 méteres, míg a talaj felszíne alá injektáló, “Garant” csigás terítõegység 2,5 - 6 méteres szélességben alkalmazható. A Fliegl terítõegységeinek közös jellemzõi, hogy a szerves trágyát egyenletesen és szabályozott mértékben, az EU normáknak megfelelõen lehet a szabadba juttatni.



A Fliegl termékei egyre nagyobb népszerûségnek örvendenek a mezõgazdasági felhasználók körében, melyrõl a biztató eladási mutatók illetve a kiállítási érdeklõdõk nagy száma is tanúskodik. A Fliegl termékeit legutóbb a Bábolnai Gazdanapok keretében tekinthették meg az érdeklõdõk, ahol a legnagyobb sikert a kiállított ASW Gigant Letolókocsi és a DK-140 típusjelû billentõs pótkocsi aratta.





A Fliegl cég figyelemreméltó újdonsága a tehergépjármûre szerelhetõ letoló-felépítmény.



A letoló felépítmény gyakorlatilag bármilyen tehergépjármûre felszerelhetõ, hiszen minden esetben az egyedi igények és a jármû sajátosságait figyelembe véve, egyedileg készülnek. A jármû ötvözi egy tehergépkocsi és egy letolókocsi összes elõnyét. A felépítmény képes a rakomány tömörítésére, ezáltal nagyobb mennyiségû áru, termény nagy távolságokra történõ szállítása egy lépésben megoldható. Egy átlagos 40m3 raktérfogatú felépítmény esetén, siló szállításakor tömörítéssel a raktér befogadóképessége akár 70m3-re is megnõ!



A jármû különbözõ kiegészítõkkel szerelhetõ fel, ezáltal egy univerzális szállítóeszközt kapunk, mely - többek között - trágyaszóráshoz is használható.



A gazdálkodók igényeit szem elõtt tartva a Fliegl költséghatékony bérleti konstrukciókat dolgozott ki. A bérlési lehetõség bevezetését kettõs ok indokolta: a trágyaszóróval felszerelt letolókocsi sok felhasználó számára ideális munkaeszköz, ugyanakkor felhasználása erõsen szezonális. A bérleti konstrukció valóban takarékos megoldás, hiszen kedvezõ díjtételek mellett, akár pár hétre is igénybe lehet venni, így nincsen szükség hossz útávú befektetésre, az õszi munkák mégis korszerû eszközökkel végezhetõ el.