MENÜ

Takarmányozás

Szakfolyóirat > 2003/11 > Takarmányozás Takarmány Termelés brojler

A broilerhizlalás hatékonyságnövelésének eszközei takarmányozással

A gazdasági állatok termelését egyrészt az öröklött képességek, másrészt a környezeti tényezõk, köztük elsõsorban a takarmányozás határozzák meg. Az öröklött képességek határán belül a termelést javarészt az határozza meg, hogy az életfenntartó igény felett mennyi táplálóanyag-tartalmat tudunk velük feletetni. Gazdasági állataink az elfogyasztott takarmány táplálóanyagait elsõsorban életfenntartásra használják fel, ami jelentõsen terheli az állati termék elõállításának költségeit, hiszen csak az ezt meghaladó táplálóanyag-mennyiség szolgál az állati termék elõállítására. A hizlalás költsége az állatok termelésének növelésével, tehát az 1 kg élõsúly elõállításához szükséges takarmány mennyiségének csökkentésével mérsékelhetõ.

Szakfolyóirat > 2003/11 > Takarmányozás Tojás tojástermelés jércék

A tojástermelés hatékonyságának növelési lehetõségei a takarmányozás eszközeivel

A gazdasági állatok, így a tojótyúkok termelését egyrészt a genetikailag meghatározott képességek, másrészt a tartástechnológiai tényezõk és természetesen a takarmányozás határozzák meg. A madarak emésztési sajátosságai néhány tekintetben jelentõsen eltérnek más együregû gyomrú állatokétól. A legjelentõsebb különbség a tápcsatorna hosszában figyelhetõ meg, de eltérések vannak a táplálék áthaladásának idejében és az anyagcserében lejátszódó folyamatok sebességében is. A felsorolt különbségek miatt a madarak takarmányozását egészen más irányelvek szerint kell végezni, mint más monogasztrikus állatokét vagy a kérõdzõkét. Emellett jelentõs különbségek vannak a különbözõ baromfi fajok és fajták, típusok és fõleg az egyes korosztályok igényei között. A felsoroltakon kívül még befolyásolhatja a takarmányozást a tartás módja és célja is. Amikor a tojástermelés hatékonyságát kívánjuk vizsgálni, akkor érdemes talán néhány szó erejéig azzal foglalkozni, hogy valójában mire is van szükség a jó minõségû tojás elõállításához. A gazdaságos tojástermelés alapját a jércenevelés alapozza meg vagy teszi tönkre, még a tojásrakás megkezdése elõtt. Ezt követõen a tojástermelés idõszakának takarmányozásáról kell említést tenni, de nem szabad megfeledkezni a különbözõ takarmány alapanyagok és kiegészítõk jelentõségérõl sem.