Szakfolyóirat 2003/12 Takarmányozás
Lehet Magyarország versenyképes az Európai Unióban
Oldalszám:
2014.06.27.
Egy magyar készítmény az állatok gyógyszermentes felnevelésére és a termelési paraméterek javítására
Az Európai Unióhoz való csatlakozás sok terhet ró az amúgy is gondokkal küzdõ magyar mezõgazdaságra. Fontos ismerni az állattartó ágazatnak, hogy milyen változtatásokra van szükség az EU-ba lépéshez, milyen hatással lesz a magyar élelmiszertermelésre a teljes körû EU tagság. Tudjuk, hogy az Európai Unió a világ baromfi- és sertéshús termelésének fontos meghatározója. Az EU foglalja el a harmadik helyet a legnagyobb termelõk sorában USA és Kína után.
A takarmánygyártóknak és az állattartóknak egyre komolyabb kihívásokkal kell szembenézniük az állatok takarmányozásában. A magasabb hozamok elérése szolgáló kiegészítõ anyagok (antibiotikumok) és az állatok egészségének megóvása, a biztonságos élelmiszer-elõállítás és a környezetvédelem területén kialakult kaotikus állapotok között nehéz megtalálni a jó irányt. Az elmúlt években a jól ismert BSE krízis miatt az állati eredetû zsír- és fehérjehordozók az állatok takarmányozásában betiltásra kerültek (kivétel a halliszt és egyes tejtermékek). A magasabb hozamok elérésére használt antibiotikumokkal szemben pedig egyre jelentõsebb mértékben alakult ki rezisztencia a potenciálisan patogén (kórokozó) baktériumok között is, ami egyrészt a kedvezõ hatást, másrészt pedig a keresztrezisztencia miatt az egyébként terápiás célra alkalmazott antibiotikumokkal szemben a sikeres terápia hatékonyságát csökkentette. Emiatt, és az ennek kapcsán jelentkezõ egyre növekvõ fogyasztói aggályok következtében, a nutritív célú antibiotikumok nagy része betiltásra került az EU országokban. A takarmányozási célra a továbbiakban nem engedélyezett állati eredetû zsír- és fehérjehordozók, valamint nutritív antibiotikumokat nem tartalmazó takarmányok alkalmazása során azonban újabb kihívásokkal találkoztak a termelõk. Az állatok teljesítménye csökkent, a kiesések száma jelentõs mértékben megnõtt. A kiesések csökkentésére viszont megnõtt a terápiás célra felhasznált antibiotikumok mennyisége. A felsorolt jelenségek jelentõs gazdasági problémát okoztak az amúgy is recesszióban lévõ európai mezõgazdaságnak, másrészt számos esetben élelmiszerbiztonsági kérdéseket vetettek fel. Ezzel a kérdéskörrel ma már szép számú külföldi és hazai közlemény alapján megállapítható, hogy a probléma csak komplex módon kezelhetõ.
Magyarországon is el kell fogadni, hogy a fogyasztókat egyre inkább foglalkoztatja az élelmiszerek minõsége, külsõ megjelenése, íze, táplálóértéke és etikai értéke. A vásárlók egyre inkább elvárják, hogy az élelmiszer alapanyag termelése és feldolgozása a jó tenyésztõi gyakorlat szerint történjen, az állatvédelem és a környezetterhelés csökkentésének nagyobb figyelembevételével. Pontos tájékoztatást várnak a termékrõl, annak eredetérõl, a termelési módszerekrõl, hogy biztonsággal eldönthessék, melyik terméket vásárolják meg. Ahhoz, hogy a vásárlók igényei teljesüljenek új alternatív módszerek, kifejlesztésére van szükség.
A fentiek eléréséhez két fontos tényt kell szem elõtt tartani, a biztonságos élelmiszer elõállítást, valamint a termelési veszteségek csökkentését. Elsõdlegesen a veszteségek csökkentésének lehetõségeit szükséges számba venni, amelybõl a biztonságos élelmiszer elõállítás is következik. A veszteségek csökkentésének elsõ lehetõsége a kiváló minõségû alapanyagok alkalmazása. Ezzel a módszerrel a táplálóanyagok emészthetõsége javítható, ami együtt jár azzal az elõnnyel is, hogy kevesebb tápanyag áll rendelkezésre a vastagbélben élõ, potenciálisan patogén (kórokozó) mikroflóra számára. A kevesebb táplálóanyag a baktériumok elszaporodásának mértékét csökkenti, ami mérsékli az emésztõszervi megbetegedések kockázatát, így a kiesések mértékét, magasabb termelést is biztosít. Ha az említett módszert követjük nincs szükség antibiotikumos kezelésekre, vagyis élelmiszerbiztonság területén sem kell várakozási idõvel számolni.
Új lehetõség az állatok gyógyszermentes felnevelése érdekében:
A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar kutatóinak, kutatócsoportjainak, illetve külföldi intézetek, mintegy 150 neves kutatójának eredményes munkájával sikerült egy természetes alapú készítmény elõállítani és annak sokirányú, kedvezõ hatását bizonyítani laboratóriumi, kisüzemi és nagyüzemi körülmények között. A széleskörû kutatásokon alapuló termék márkaneve IMMUNOVET-HBM®, a termék nemzetközi szabadalommal védett. A készítmény kutatásával kapcsolatos tudományos, kisüzemi és nagyüzemi munkák három millió állatfajon (brojlercsirke, pulyka, kacsa, liba, tojó, sertés, nyúl, ló, tejelõ tehén, kutya, macska) már öt éve folynak. A kutatások során igyekeztek a kutatók a lehetõ legszélesebb körben választ kapni a szer hatását illetõen. A munka során bizonyítást nyert, hogy az IMMUNOVET-HBM® kiegészítõ takarmány nagy biológiai hatékonysággal bír és komplex hatású. Természetes alapanyagú, az immunstátuszt helyreállító, szövetbarát és minden állat számára javasolt a nevelés teljes idõszakára.
Az IMMUNOVET-HBM® nagy biológiai hatékonyságának és koplex hatásának tulajdonítható, hogy a jelentõs számú és több ismétlésben elvégzett laboratóriumi-, kisüzemi- és nagyüzemi takarmányozási, valamint egyéb (vakcinázási, coccidiosis, mycoplasmosis, mikrobiológia, emésztõenzim stb.) kísérletek bizonyítják és alátámasztják az állatok immunredszerére, és azok teljesítményére kifejtett jótékony hatását. A terméknek az állat egészségének megõrzésében, a termelési mutatók, az élelmiszerbiztonság, a végtermék (tej, tojás, hús) minõségének javításában, a környezetvédelemben több eredményesen felhasználható tulajdonsága van. Ezen belül is kiemelendõ: a celluláris immunredszerre, a bélflóra stabilizálására, az emésztõenzimekre, az állatok teljesítményének a növelésére, az elhullások csökkentésére, a betegségek megelõzésére kifejtett hatásai azok, amelyeket az állati termékek elõállítása során eredményesen és gazdaságosan hasznosítani lehet.
Mindezek birtokában kijelenthetjük: a szaporodásbiológiai mutatókat javította és kedvezõ eredményeket hozott a termékenyítési index alakulásában is.
A vizsgált állatok esetében egyértelmûen megállapítható, hogy a nevelési idõszak lerövidülése mellett, mind a testtömeg, mind a színhús kitermelés jelentõs mértékben növekszik, ugyanakkor az elhullás, és a fajlagos takarmány felhasználás jelentõsen csökken.
Így az állatok részben gyógyszermentesen veszteség nélkül felnevelhetõk, a termelési mutatók nem csökkennek és a vágási kitermelés sem változik. A termék aggály nélkül használható az állatok felnevelésében, nem kell várakozási idõvel számolni, a biztonságos élelmiszer elõállítást szolgálja, védi a fogyasztó egészségét, segíti az állatjólétét és biztonságos felnevelését. Az IMMUNOVET-HBM® a magyar nemzetgazdaság segítését szolgálja, beleillik az Európai Unió követelményrendszerébe és környezetkímélõ.