MENÜ

Állategészségügyi költségek támogatása

Oldalszám:
2013.02.19.
Az állat- és növényegészségügyi problémák megelõzésére, kezelésére és az állati eredetû hulladékok ártalmatlanítására, valamint a minõségellenõrzési vizsgálatok költségeinek támogatására több, mint 5,6 milliárd Ft állami támogatás használható fel. A legfontosabb támogatási jogcímek a következõk:
Állatorvosi és élelmiszer higiéniai vizsgálatok költségtámogatása



Igénylõ:Belföldi székhelyû, húsfeldolgozást végzõ.
Támogatási forma: Normatív (alanyi) támogatás.
Általános feltételek: A hatályos jogszabályokban, vonatkozó szabványokban meghatározott vágóállat minõsítési elõírások betartása.

Nemzetközileg elfogadott (EU, USDA, illetõleg nemzeti listás) állategészségügyi és higiéniai minõsítés megléte.

Terméktanácsi tagság igazolása.

ISO 9000, illetve a Veszélyelemzési, Kritikus Szabályozási Pontok Élelmiszerbiztonsági Rendszer (HACCP) meglétének tanúsítvánnyal, szerzõdéssel vagy a felkészítõ tanácsadó céggel történõ igazolása.

Számla az ellenõrzési díj kifizetésérõl.

Állategészségügyi hatóság, Terméktanács igazolása a vágási mennyiségrõl.
Támogatás mértéke: Terméktanács javaslata alapján egyedenkénti/egységenkénti:
  • vágósertés után: 227 Ft/db
  • vágómarha után: 500 Ft/db
  • vágóbaromfi után: 2,20 Ft/kg
  • baromfihús után: 1,10 Ft/kg
  • élõ vágónyúl után: a leszámlázott költség, legfeljebb 2,20 Ft/kg
  • apróvad (fácán, vadliba, -kacsa,
  • mezei nyúl) esetében: 30 Ft/kg
  • nagyvad (szarvas, dám, õz, muflon): 30 Ft/kg
  • vaddisznó esetében: 70 Ft/kg

    A mennyiségi keretet a Vadgazdálkodási Terméktanács határozza meg, és havonta igazolja a mennyiséget.
  • vágójuh, -kecske esetében leszámlázott költség, de legfeljebb 200 Ft/egyed.
  • Benyújtás ideje: Beérkezéstõl számított 15 munkanapon belül adja ki az igazolást az Agrárintervenciós Központ (AIK).
    Benyújtás helye: Pályázati lapon az AIK-hoz, a szükséges nyilatkozatok, igazolások csatolásával.
    Ellenõrzi: Illetékes adóhatóság
    Információ: Részletes felvilágosítást adnak: állategészségügyi hatóság, terméktanácsok és a falugazdászok.