Szakfolyóirat > 2003/3 > Gépesítés
A tavaszi magágykészítés agronómiai-mûszaki alapjai
A tavaszi magágykészítés - amelyet bemutató anyagunk ismétlõ jellegû, de nem sematikus mûvelési elvekre utaló - döntõen befolyásolja a növény fejlõdését, elsõsorban a vegetáció kezdeti szakaszában, s egyes kutatók szerint jelentõs hatással bír a növényi produktum, azaz a betakarítható termés minõségének és mennyiségének alakulására is. Ezek figyelembevételével röviden tekintsük át a jó magágy kritériumait, s az ezzel kapcsolatos fõbb tudnivalókat. Egyik legfontosabb követelmény, hogy a magágy az egész területen optimális fizikai állapotjelzõkkel rendelkezzen, hiszen a tavaszi vetésûek egy jelentõs része igen érzékeny az un. "homogén" talajkörülményekre. Így pld. fontos az 1,25 g/cm3 körüli térfogattömeg, valamint a fázisrendszer átl. 55/45 %-os pórus/szilárd fázis arányának biztosítása. A felsõ talajréteget a vetési mélységben laza-morzsalékosra kell kialakítani és légjárhatóvá tenni a gyorsabb felmelegedés érdekében, ugyanakkor fontos figyelemmel lenni az alsóbb talajrétegek vízmozgásának helyes szabályozására is.