MENÜ

A búza levéltrágyázásának fontossága

Oldalszám: 13
2014.09.26.

A tavasz csapadékban nagyon szegény volt. A fejtrágyaként kijuttatott szilárd nitrogén műtrágyák csak igen kis mértékben hasznosultak, mert nem volt csapadék, hogy segítse az oldódást és a gyökérzónába történő bejutást. A száraz talajon a szilárd nitrogén nagy része gáznemûvé válik és elillan a levegõbe. Természetesen nem csak a nitrogént nem tudják felvenni a növények, hanem az egyéb tápanyagokat sem.

A búza termesztésében különösen nagy szerepe van az egyes mikroelemeknek, így elsõsorban a réznek Ez a mikroelem azért nagyon fontos a növény életében, mert a termés mennyiségét is és a termés minõségét is alapvetõen befolyásolja. A réz hiányának látható tünete a kalászok csúcsának kifehéredése és hiányos megtermékenyülése, valamint a zászlós levél csúcsának száradása. A kalászok felsõ 2-3 padkájának hiányos megtermékenyülése önmagában 400-450 kg terméskiesést okoz hektáronként. Már ennek megelõzése is gazdaságossá teszi a levéltrágyázást. A réz másik nagyon fontos szerepe a nitrogénnel együtt, a fehérje képzésében van. A malmi I. termésminõség eléréséhez egy jó termésátlag mellett (6 t szem + a hozzá tartozó szalma) általában 400-600 g/ha rezet célszerû levéltrágyázás formájában a növényzetre juttatni. Hazánk talajai nem tudnak kellõ mennyiségû rezet szolgáltatni a nagyobb termésekhez. Ha a zászlós levél csúcsa barnul, majd elszárad, bizonyosan rézhiányban szenved a búza. Ekkor még megelõzhetõ a nagyobb baj, mert a szemképzõdéshez és a sütõipari érték biztosításához még kiadható a szükséges réz hatóanyag.

A levéltrágyaként kijuttatott tápanyagok órákon belül a növény rendelkezésére állnak, ezért a levéltrágya formájában kiadott tápanyag tízszer hatékonyabb, mint az, amelyet a talajra juttatunk ki.

Az eddigi csapadékhiány és az elõrejelzések szerinti további szárazság nem kedvez a gabonafélék fejlõdésének. A kalászhányás idején, vagy akár a tejesérés kezdetén kiadott összetett hatóanyagú levéltrágya - mint pl. a magas nitrogéntartalmú DAMISOL KALÁSZOS - nagymértékben segíti a megfelelõ mennyiségû és minõségû termés kialakulását. A száraz, meleg idõjárásban a szemek könnyen megszorulnak. A szorult szem azon kívül, hogy lényegesen kisebb súlyú, még gyengébb minõséget is eredményez. A mai viszonyok között pedig már csak a jó minõségû, megfelelõ sikértartalmú és sütõipari értékû termés értékesíthetõ. Az elmúlt évben, amely szintén száraz volt, a tejesérés kezdetén kiadott 8-10 l/ha Damisol Kalászos 2-2,5 t többletterméssel, és kiváló minõséggel hálálta meg a gazdák gondosságát. (Összetétele: 180 g Nitrogén, 20 g Kálium, 10 g Réz, 5 g Mangán, 5 g Cink, 2 g Vas, 2 g Bór, 0,05 g Molibdén literenként.)

A levéltrágya kiemelkedõ hatását a búza igényének megfelelõ összetétel biztosítja. A Damisol Kalászos kijuttatásakor a levélen keresztül felvett tápelemek - még különösen száraz idõjárás esetén is - biztosítják azt, hogy a búza még 2 hétig zöld maradjon, ne szoruljanak meg a szemek, tehát értékmentést biztosít.

Összegezve, a búza levéltrágyázása hazánkban mindig gazdaságos agrotechnikai elem, különösen akkor, ha nem elégszünk meg az alacsony termésátlagokkal.

Ladányi Péter
ügyvezetõ igazgató
Damisol Kft. Albertirsa