MENÜ

Tojótyúkok takarmányozása a tojástermelés idõszakában

Oldalszám: 82
2014.09.26.

Mi is a tojás tulajdonképpen, aminek az „elõállítását” megcélozzuk a tyúk tartásával?


A tojás a baromfi petesejtje, amelynek tartalmaznia kell minden olyan táplálóanyagot, ami az embrió problémamentes csibévé fejlõdéséhez szükséges. A tojás átlagosan 31 % szárazanyagot és 69 % vizet tartalmaz. Egy 60 grammos tojás összetétele (Schmidt,1995):


Víz 41,5 g

Fehérje 6,7 g

Zsír 6,0 g

N-mentes kiv. 0,3 g

Hamu 5,5 g

Összesen 60 g

A tojó típusú tyúkok nemesítése során az elmúlt idõszakban a szelekció elsõsorban a tojástermelés, az egyedi tojástömeg és a héjszilárdság javítására irányult. Mindebbõl következik, hogy jelentõsen nõtt az egy tojótyúk által termelt összes tojástömeg mennyisége, miközben látványosan javult a takarmányértékesítés is. A tojástermelés idõszakában nyújtott teljesítményt és a genetikai képességek kihasználását azonban számos tényezõ befolyásolja.

Ezek közül a legfontosabbak:
-a jércenevelés minõsége,
-a helyes tartástechnológia biztosítása a tojástermelés idõszaka alatt,
-takarmányozás.

Ezek mindegyike látványosan befolyásolhatja a termelés színvonalát. Ebben a cikkben elsõsorban a tojó takarmányozásra koncentrálunk.

Mielõtt a tojótyúkok takarmányozásáról részletesen kezdenénk el beszélni fontos néhány szót ejteni az azt megelõzõ idõszakról. Ennek azért van nagy jelentõsége, mert az elõnevelés során elkövetett hibák végig rányomják a bélyegüket a tojó idõszakra, azokat késõbb már nem lehet kijavítani, jó esetben is csak a károk enyhítésére nyílik mód. A különbözõ tenyésztõ cégek ezért részletesen elõírják a technológiai leírásaikban az etetésre, az itatásra, a szellõzésre, az állategészségügyre, a világításra, a mérlegelésre és a takarmányozásra vonatkozó részletes elvárásaikat, mind a jércenevelési, mind a tojó idõszakra.

A jércenevelési idõszak befejezésével a tojótyúkot fokozatosan kell átszoktatni a tojó takarmányra. A madarakat elõtojó, vagy más néven tojó elõkészítõ táppal szükséges takarmányozni, annak érdekében, hogy megteremtsük a jércék számára a gyors és problémamentes átmenetet a tojó fázisba. A takarmány fehérjében, aminosavakban és kalciumban gazdagabb, mint amilyet a jérce az elõzõ fázisban kapott. A takarmányadagban ebben az idõszakban már semmilyen korlátozást nem alkalmazunk. A létfontosságú belsõ szervek és a csontozat hirtelen fejlõdésnek indulnak. Különösen nagy jelentõsége van a mellcsontnak és az állat csöves csontjainak, amelyek a tojáshéj képzõdéséhez nélkülözhetetlen kalcium fõ raktározó helyei.

A helyes elõnevelés és elõkészítés eredménye egy erõs csontozattal, valamint jól feltöltött kalcium raktárral rendelkezõ és jó étvágyú, tojástermelésre kész tyúk.

A tojástermelési idõszakban használt takarmányok jelentõsen eltérnek a jércenevelés során alkalmazott takarmányoktól. A tojástermelési idõszakban a madarak takarmányszükséglete többszöröse a jércenevelési fázisban felhasználtnak, így ebben az idõszakban a takarmányozás hatékonysága döntõen befolyásolja a tojástermelés jövedelmezõségét.

A termelési idõszakban a tojóhibrid óriási teljesítményre képes, hiszen a testtömegének több mint tízszeresét produkálja tojástömegben, miközben saját testtömegét egyharmaddal növeli. Ez a teljesítmény és a fent említett beltartalmú tojás megtermelése csak a tojótyúk igényeit minden fázisban kielégítõ magas táplálóanyag-tartalmú takarmánnyal valósítható meg.

A tojótyúk energiaszükséglete egyrészt a tojás elõállításához szükséges energiát tartalmazza, másrészt a tyúknak létfenntartásra, valamint testtömeg-gyarapodás céljából kell energiát gyûjtenie. A tyúkok energiaellátását az összetevõk energiatartalmának és az állatok napi takarmányfelvételének figyelembe vételével lehet biztosítani.

A tojástermelõ képességet meghatározza az elfogyasztott aminosavak mennyisége. Amennyiben a takarmány a táplálóanyag-igény arányában tartalmazza a létfontosságú aminosavakat, akkor jól hasznosul a táp fehérje tartalma is. Az aminosavak nagy részét a tojás termeléséhez használják fel a madarak. Kevesebb aminosav felvétele esetén a tojástermelés és a tojások súlya is csökken, ugyanakkor romlik a takarmányértékesítés. A termelés kezdetén a fehérje mennyiségének ki kell elégítenie a létfenntartás, növekedés és a tojástermelés szükségletét is.

A tojótyúkok takarmányozásának egyik kulcspontja a madarak ellátása jól hasznosítható kalciummal és foszforral. A takarmánnyal felvett kalcium és foszfor részben a tojáshéj képzõdésre, részben pedig a folyamatosan megújuló csontban található raktárak feltöltésére szolgál. Természetesen a magas szintû tojástermelés fenntartása érdekében elengedhetetlen a madarak vitamin és mikroelem szükségletének kielégítése is.

A tojó idõszakban a madarak termelési szintje a 0-ról fokozatosan 90 % fölé emelkedik. Ezt a hihetetlen növekedést a tojó tápok esetén a tojó elõkészítõhöz képest magasabb fehérje, aminosav és kalcium szintjével lehet biztosítani. Ilyenkor fokozott figyelmet kell biztosítani a kalcium és foszfor ellátásnak. A csúcs utáni idõszakban már ki lehet egészíteni a takarmányt kagylódarával vagy mészkõgrittel, annak érdekében, hogy a szervezet számára folyamatosan rendelkezésre álljon a tojáshéjképzõdéshez nélkülözhetetlen kalciumforrás.

A tojássárgája színének fokozása érdekében természetes karotinoid forrásokat lehet a takarmányba keverni, ilyen például a lucernaliszt, a glutén és a kukorica. Ezekkel a természetes összetevõkkel maximum 10-es színt lehet elérni a BASF színskálán. Ennél erõsebb színintenzitáshoz már szükség van mesterséges tojássárgája színezõ alkalmazására. A tojássárgája színezésre használt színanyagok lehetnek természetes vagy mesterséges színezõanyagok. Ezeket a színanyagokat természetesen az egész tojástermelési idõszak során lehet etetni a madarakkal, ha azt szeretnénk, hogy intenzív sárga legyen a tojások sárgája.

A tojótyúkok takarmányozása során a termelési idõszakban a legjobb módszer a fázisos takarmányozás. Ezzel folyamatosan követni lehet a tyúkok igényét és fejlõdését. Ahogy idõsödnek a madarak fokozatosan több takarmányt fogyasztanak ennek megfelelõen csökkenthetõ a tápok beltartalma beleértve a nyersfehérje tartalmat. A csúcstermelést követõen ennek megfelelõen csúcs utáni tojótápot késõbb pedig tojó befejezõ tápot célszerû adni a tojóknak.

Egy nehéz idõszak szokott lenni a tojótyúk tartásban ez pedig a nyári nagy melegek ideje. Ilyenkor a madár légzése sokkal intenzívebb a normálisan megszokottnál, a takarmányfelvétele pedig alacsony. Ebben az idõszakban a hõstressz elkerülése és a biztonságos tojástermelés fenntartása érdekében egy koncentráltabb magas beltartalmú nyári tojó tápot kell etetni az állatokkal, és érdemes idõközönként jól felszívódó multivitamin készítményeket itatni.

Gyenis József - Tóth Szabolcs