MENÜ

Növénytermesztés

Szakfolyóirat > 2003/6 > Növénytermesztés szőlő bor borhiba

Borhibák kialakulása, kezelésük, megelőzésük

A bor készítése, kezelése, tárolása során számos körülmény befolyásolja, veszélyezteti a bor finomságát, egészséges állapotát, tiszta illatát, kellemes zamatát, szép színét, csillogó tisztaságát. Kellő gondossággal, a pincehigiénia betartásával, alapos felkészültséggel végzett borászkodás esetén a borhibák megelőzhetők illetve a kezdeti szakaszban észlelve könnyen elháríthatók.

Szakfolyóirat > 2003/6 > Növénytermesztés Technológia fajták szamóca

Új fajták, új technológia a szamócatermesztésben

A szamóca gazdasági jelentősége A szamóca a legismertebb és a legnagyobb mennyiségben termesztett bogyósgyümölcs a világon. Az attraktív megjelenésû, fénylõ piros színû és harmonikus ízû, kellemes aromájú szamócagyümölcs méltán népszerû a fogyasztók körében. Macherauch, a világhírű német szamócanemesítő nem véletlenül tartja a „gyümölcsök királynőjének” e pompás bogyósgyümölcsöt. Alig ismerünk olyan gyümölcsfajt, amelynek termeszthetõsége hozzá hasonló széles földrajzi elterjedtségű volna. Ennek és a nemesítés eredményeinek, valamint a magas technológiai szinten folytatott hajtatásos termesztésének köszönhetően a friss szamóca fogyaszthatósága ma már nem szezonális jellegű. A szamócatermesztés rendszereinek és technológiájának változatossága egyedülálló a termesztett gyümölcsfajok között

Szakfolyóirat > 2003/6 > Növénytermesztés betakarítás vetésforgó kert

Vetésforgó és másodvetések a zöldségtermesztésben

„Jól tervezett vetésforgóval felére lehet csökkenteni a növényvédelemi költségeket, helyesen megválasztott másodnövénnyel kétszeresére lehet növelni a bevételt” – mondják a kertészek. Ha a megállapításban van is némi túlzás, de azzal minden kertész tisztában van, hogy a szakszerû növényváltásnak mekkora jelentõsége van a számtalan régi és új betegséggel és kártevõvel küzdõ zöldségtermesztésben. A szakszerûen és idõben, továbbá megfelelõ növényfajjal és fajtával elvégzett másodvetéssel pedig jelentõsen növelhetjük a rendelkezésre álló termõterületrõl a bevételünket.