MENÜ

Melyik motorolajat válasszam? Útmutató a korszerű MOL motorolajok mezőgazdasági alkalmazásához

Oldalszám: 71
2014.08.28.

A mezőgazdaságban előforduló gépek (erőgépek, önjáró betakarítógépek, anyagmozgató és rakodó járművek, földmunka gépek, stabil erőforrások, tehergépjárművek, transzporterek és terepjárók) motorjainak megbízható és hosszútávú üzemeltetése a műszaki követelményekhez pontosan igazodó motorolajok használatával lehetséges. A sok motortípus és számtalan kenõanyag között gyakran nem egyszerû megtalálni az optimális megoldást. A motorkonstrukciók gyors fejlődésével párhuzamosan a motorolajok folyamatos evolúcióval követik a gépgyártók és felhasználók igényeit, ezért a megszokott terméknevek nem a változatlanságot, hanem a legújabb fejlesztések eredményeit takarják.

A motorolajok kiválasztásánál három szempontot kell figyelembe vennünk:

  • motorgyártó előírása (API vagy ACEA teljesítményszint)
  • a motor terhelési viszonyai
  • gazdaságossági szempontok.

A motorgyártók jelenleg két nemzetközi teljesítményszint rendszer elõírásai hivatkoznak. A kategóriák motorfékpadi minősítéseken alapulnak, és kifejezik a motorolaj műszaki tartalmát, teljesítőképességet, motorvédő hatását. Az erõgépek, önjáró betakarítógépek és egyes fölmunkagépek esetében a gépkönyvek - szinte kivétel nélkül - az API (American Petroleum Institute - Amerikai Kõolajipari Intézet) teljesítményszint kategóriáit írják elõ. Ez érthetõ, hiszen a világ mezõgazdasági gépgyártása kb. 95%-ban amerikai érdekeltségbe tartozik. A 2003-ban érvényes - növekvő sorrendet alkotó - API teljesítményszintek nagyteljesítményű dízel motorokhoz az alábbiak:

API CF ® CF-4 ® CG-4 ® CH4 ®CI-4.

Az API CI-4 kategória a 2004-ben életbe lépő amerikai emissziós normákat hivatott kielégíteni.

Az Európai gyártású és tervezésû földmunkagépek, tehergépjármûvek, (egyes erõgépek), és egyéb nagyteljesítményû dízel motorok esetében az ACEA (Association des Contructeurs Européen d´Automobiles - Európai Autótervezõk Szövetsége) által bevezetett teljesítményszinteket írják elõ a szervizkönyvek, amelyek növekvõ sorrendben a következõk:

ACEA E2-96 ® E3-96 ® E4-99 ® E5-02.

A folyamatos fejlesztések eredményképpen olyan, a nemzetközi összehasonlításban is versenyképes, nagyon korszerû termékválasztékkal áll a MOL a mezõgazdasági felhasználók rendelkezésére, amely hosszú motorélettartamot, nagyfokú motortisztaságot, és megbízható üzemeltetést biztosít minden géptípus esetében. A megfelelõ motorolajok kiválasztásához összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

Ajánlott MOL

motorolaj
API teljesít-

ményszint
ACEA teljesít-

ményszint
Jellemzõk
MOL Synt Diesel 10W-40 API CF ACEA E4-99 Szintetikus motorolaj, nehéz kategóriás tehergépjármûvek (Euro 3-as kamionok) szuperhosszú csereperiódusú üzemeltetéséhez.
MOL Transit TD 15W-40 API CH-4 ACEA E5-02, ACEA A3/B3-98

 

Csúcsminõségû, univerzális motorolaj. A legújabb, nagynyomású befecskendezésû, erõgépmotorok (pl. John Deere 6020-as sorozat 2003-as modell, Caterpillar Common Rail motorok), és a korszerû (Euro 3-as) tehergépjármû motorok kenõanyaga. Használható személygépjármûvek dízel- és Otto-motorjaiban is.
MOL Super Diesel 15W-40

 

API CG-4

 

ACEA E3-96

 

A nagy teljesítményû erõgépek ideális kenõanyaga. Magas szintû motorvédelmet biztosít a legintenzívebb terhelések esetén is. Kifejezetten javasolt a legújabb típusú földmunka- és anyagmozgató gépek motorjaihoz.
MOL Turbo Diesel 15W-40 API CF ACEA E2-96 Az API CF elõírású, feltöltött dízelmotorok gazdaságos kenõanyaga.
MOL Turbo Star 20W-50 API CD   API CD elõírású motorokhoz javasolt motorolaj. Csökkenti az olajfogyasztást, intenzív terhelés és magas hõmérséklet esetén is stabil olajnyomást biztosít.
MOL Turbo S30, S40, S50 API CF   Szezonális üzemben dolgozó betakarítógépek, erõgépek, stabil motorok megbízható, egyfokozatú kenõanyaga SAE 30, SAE 40 és SAE 50 fokozatokban.

Rendkívül intenzív igénybevételek esetén célszerû az elõírtnál magasabb teljesítményszintû motorolajok alkalmazása, mivel a többletráfordítás megtérül a motorélettartam növelésében és a meghibásodások elkerülésében. A motorolajok csereperiódusát alapvetõen a motorkonstrukció (üzemanyag-ellátó-, és szûrési rendszer, szerkezeti anyagok kopásállósága, olajtöltet mennyisége, hûtési rendszer,…), a terhelési viszonyok összessége, és a motorolaj minõségi jellemzõi együttesen határozzák meg. A legfontosabb szerepe a motorkonstrukciónak van, hiszen a motorolaj szennyezettségi szintjét (bejutó por mennyisége, koromtartalom, kopásfémtartalom) alapvetõen meghatározza. A gépgyártók az általuk megadott üzemóra számot tereptesztek és laborvizsgálatok során - az elõírt teljesítményszintû motorolaj alkalmazása mellett - határozzák meg. A vizsgálatok alapján egyértelmûen kijelenthetõ, hogy az alacsony motorolaj teljesítményszint korlátozhatja a csereciklus idõtartamát, az elõírtnál magasabb teljesítményszint, vagy önmagában a szintetikus motorolajok használata azonban nem nyújt elegendõ mûszaki alapot a csereciklus meghosszabbítására. A szintetikus motorolajok alkalmazása mezõgazdasági felhasználás esetén indokolatlan, mivel a termékekben rejlõ elõnyök (pl. kedvezõ hidegindítási és folyási tulajdonságok, alacsony párolgási hajlam, hosszú csereperiódusra alkalmasság) lényegében csak a kedvezõ feltételek között üzemelõ közúti jármûveknél használhatók ki. Az elõírtnál alacsonyabb teljesítményszint kedvezõtlenül befolyásolja a motorélettartamot és jelentõs mûszaki kockázatot rejt magában. Azonban ne feledjük, a megfelelõ motorolaj használata mellett alapvetõen a levegõszûrés hatékonysága határozza meg a mezõgazdasági motorok élettartamát. A szûrõrendszer kifogástalan állapota, és a dinamikusan terhelhetõ - a turbófeltöltés által a szívócsõben keltett nyomáshullámoknak ellenálló -, magas szûrési hatásfokú szûrõbetétek használata biztosíthatja az akár 15-16 ezer üzemórás motorélettartamot.

Kenõanyagokkal kapcsolatos egyéb mûszaki információkkal készséggel állunk rendelkezésre:

MOL-LUB Kenéstechnikai Szolgáltatás

* 1476 Budapest, Pf. 270.

1117 Budapest, Budafoki út 79.

( (1) 455-94-55, Fax: (1) 455-95-63

E-mail: [email protected]