MENÜ

Vegyszeres gyomirtás problémákkal

Oldalszám:
2014.08.28.

Az aranyat érõ májusi esõket késve, szûkösen és egyenetlenül adta a természet, helyenként hasznos mennyiségben jutott a földekre belõle, másutt a semminél alig több, csak a port elverõ hullott. Sok növénynek késõn is jött már, foghíjas lett a vetés, a csírák részben elpusztultak. Ezek a foghíjas vetések fokozottan veszélyeztetettek a beinduló tömeges gyomkeléstõl, de a rendesen kelt növényeknek is megoldhatatlan feladatot jelent ez, ha a soraik záródásáig, amíg a talajt takarni nem lesznek képesek, nem állják a versenyt a gyomokkal.

A jó gazda gondosságával, megfelelő szaktudással és kitűnő, a talajon keresztül ható gyomirtó szerekkel időben végzett vegyszeres kezelések a magas költségek ellenére is csak alig hatottak, mivel esőre lett volna szükségük ahhoz, hogy a csírázó gyommagok közelébe kerülhessenek, és a csírákat időben elöljék. A megkésett eső már nagyobb, fejlettebb gyomnövényeket talált, amelyek ellen már nincs, vagy nagyon csekély a szerek hatása. Még rosszabb a helyzet azoknál a szereknél, amelyek a talaj felületén a napfénytől, a melegtől, a széltől, stb. elbomlottak, hatásukat vesztették, mert ezeknek már a részleges, a gyomokat gyérítő hatására sem számíthatunk. Az okokat nem ismerők közül sokan fognak hibás véleményt alkotni kiváló szerekről, és a jövőben ódzkodni használatuktól.

Most itt a probléma, hogy mit lehet még tenni a kikelt gyomtömeggel. Sajnos nem minden kultúrában van lehetőség kelés után a levélen keresztül ható szerek alkalmazására. A napraforgó az egyik legveszélyeztetettebb növény, mivel a széles levelű, úgynevezett kétszikű gyomok ellen igazán hatásos szer nincs, csak a nagyon kicsi, 2 levelesnél nem nagyobb egyedek ellen hatnak, és ez a hatás pl. a parlagfű ellen folyamatos kelése miatt nem elfogadható. A fűféle, egyszikű gyomok ellen annál több és igen hatékony szer áll rendelkezésre, amivel az évelő és igen ellenálló fenyércirok is pusztítható a napraforgó károsítása nélkül, bár ez a nagyra nőtt leveleivel a permet elől sok gyomot betakar ezzel rontva a kezelés hatékonyságát. Eredményesen használják sok üzemben a levél alá permetezés lehetőségét részben a levéltakarás kiküszöbölésére, részben a napraforgó védelmére, ha a problémás gyomok ellen rá is veszélyes szert kell alkalmazni.

A kukorica jól védhető növény, az egy- és kétszikűek ellen a gyomirtó szerek sokasága áll rendelkezésre, a megfelelő hozzáértéssel nagyon jó eredménnyel használhatók a kikelt gyomok ellen. És itt van a bökkenõ! A gyomok kelése mindaddig folyamatos, amíg a sorközöket nem borítja növény, és a napsugár a talajt elérve azt melegíteni tudja. A sorzáródás után a kultúrák már többnyire képesek ezt elérni magukat megvédve az egyre újabb gyomtömeg kelésétõl. Ez a folyamatos kelés sajnos azt jelenti, hogy a levélen keresztül ható szerekkel a kezelést ismételni kell a lehetõségek szerint, mivel nincs vagy csak igen csekély a tartamhatásuk, ezért az egyre újabb keléseket nem gátolják meg.

A vegyszeres védekezés nem kevés szaktudást igényel, sok kárt lehet vele okozni, a környezetnek a hibás kijuttatással, magunknak a drága szerek ellenére elmaradt hatással vagy a kultúránk károsításával. Érdemes tájékozódni a megfelelõ képzettségû szakemberektõl, akik a környéken elérhetõk, sokszor egy apró tanács is tud hatalmas anyagi hasznot hozni vagy nagy kártól megkímélni.

Csábító lenne az idei tapasztalatokból levonni azt a tanulságot, hogy a kelés elõtt alkalmazható, a talajon keresztül ható szereket esõfüggõsége miatt mellõzzük, és csak a kikelt gyomok ellen védekezzünk. Komoly szakmai hozzáértés és mérlegelés nélkül nem ajánlom ezt, a gyomok elleni jó minõségû védekezéshez szükség van hetekig a tartós védelemre, amit a talajon át ható szerek tartamhatása biztosít.

Bár a gyomok elleni vegyszeres védekezés sajnos nagyon is aktuális problematikusságáról szóltam, a régi jó hagyományos saraboló, kapa és kultivátor bizony most értékes és nélkülözhetetlen eszköz lehet, ahol a szükség és a lehetőség rákényszerít bennünket.

Gara Sándor, Baranya Megyei NTSz