MENÜ

Megkérdeztük a Szolnoki Mezõgép Rt. új vezérigazgatóját, SÁGI Sándort a cég jelenérõl és kilátásairól.

Oldalszám: 11
2014.07.15.

-Sajnos a cég jelentõs veszteségeket halmozott fel az 1990-es években, és 2001 második felére pénzügyi okok miatt nem tudta a termelést finanszírozni, illetve a beszállítóit határidõre fizetni, ezért kényszerült csõdeljárás indítására.
A csõdeljárás rekord idõ alatt, 2002 februárjában jogerõs végzéssel zárult, a tulajdonosok 1 millió USD tõkeemeléssel és garanciavállalással segítettek a talpra állításban, és az elmúlt év elsõ felében szállítóinkat a csõdmegállapodásban foglaltak szerint kifizettük. Köszönjük a vevõink és a beszállítóink, hitelezõink megértését.

Nagyarányú termékrekonstrukciót hajtottunk végre , új piacokat kerestünk , termelésszervezéssel, hatékonyságnöveléssel, szervezési intézkedésekkel a költségeket drasztikusan csökkentettük, amelynek eredményeképpen az elmúlt évet bár szerény, de pozitív eredménnyel zártuk annak ellenére, hogy az erõs forint nekünk is közel 200 milliós veszteséget okozott.

A piacon maradás alapfeltételének tartom - a vevõi igényeket kielégítve - új termékek fejlesztését és forgalmazását. Ennek kapcsán elõtérbe kerül az E.U.-ban is fontos, a termelésbõl kivont (ugaroltatott) területek karbantartása és állapotmegõrzése, melynek kapcsán továbbfejlesztettük és gyártásba vettük a függõleges tengelyû szárzúzó (1,5 m valamint erdészeti kivitel is) és a vízszintes tengelyû szárzúzóból univerzális kivitelûre fejlesztett (3 m) gépeket.

Ezen termékeinket a Woodtech Sopron és a Bábolnai Gazdanapok alkalmával terveink szerint bemutatjuk, melyek jó árfekvéssel és kedvezõ fizetési konstrukciókban lesznek megvásárolhatók.

Ezen új fejlesztésû gépeink mellett, nem hanyagoljuk a régebbi gyártmányaink továbbfejlesztését sem, melynek keretén belül az UNIMIX 10 takarmánykeverõ kiosztó kocsi silómaróval történõ felszerelését végeztük el. A próbaüzem befejeztével, a már piacon lévõ –akár több éves - takarmánykeverõ kocsik is ezzel a részegységgel utólag felszerelhetõk.

A gyártási technológiánk és kultúránk alkalmasak a vezetõ nyugateurópai iparág termékeinek, részegységeinek a gyártására is, így számos multinacionális cég kooperációs partnere vagyunk. Ezen gépgyártók igen magas minõségi követelményei a saját gépeink gyártási minõségét is jelentõsen javították, hiszen rákényszerültünk festõüzemünk rekonstrukciójára, mely a jelenlegi legmagasabb szintû minõségi, autóipari festést képes biztosítani.

A fent jelzett mûszaki korszerûsítések és új termékek gyártásba vétele reményeink szerint megalapozzák a társaság stabilitását és további fejlõdését.