MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr Aratás traktorok MTZ

"PRONAR-ral sikert arat!"

Az Európai Unióba való belépéssel kapcsolatban jelentõsen átrendezõdik a mezõgazdaság, így a gépbeszerzés támogatása is. A több éve futó elõcsatlakozási támogatás (SAPARD) pályázati lehetõsége a végéhez közeledik, de újabb támogatási lehetõségek vannak kilátásban. Ezeknek egy közös jellemzõjük van: a támogatott gép EU eredete. Hazánkban évtizedek óta a legelterjedtebb és közkedveltebb mezõgazdasági vontató az MTZ.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr Kuhn gépek Faresin

A megújulás jegyében

A pápai székhelyû KÉSZENLÉT Rt. jelen van a mezõgazdaság szinte valamennyi területén, s mint mindig, idén is jelen van az AGRO+MASHEXPO-n, ami ha lehet, még fontosabb esemény ebben a várakozással teli idõszakban, mint a korábbi években.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr Traktor Horsch Massey Ferguson

A RAIFFEISEN AGRÁRHÁZ KFT - A biztos háttér egész éven át

Aki nem halad az lemarad - tatja a mondás. Soha nem volt ez aktuálisabb, mint most az Európai Uniós csatlakozások elõtt, amikor a gazdaságosság elképzelhetetlen modern technológia és technika nélkül. A Raiffeisen Agrárház Kft felkészülve mutatja be a budapesti „Agro+Mashexpon” a legnevesebb nemzetközi mezõgépgyártók termékeit. A gépkínálat a szántóföldi talajmûvelés gépei mellett kedvezõ finanszírozási lehetõségeket kínál régi és új partnereinek.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr hibrid Kukorica SAATEN-UNION

A Saaten Union hibrid kukorica ajánlata 2004-re

A Südwestdeutsche Saatzucht (SWS) a hibridkukorica európai megjelenésével egy idõben indította kukoricanemesítési programját. 1965-ben 6 nemesítõházzal együtt alapító tagja volt a Saaten-Union csoportnak, melynek létrejöttét az egységes piaci fellépés érdeke hívta életre. Az SWS nemesítési programjának és hibridjeinek sikerét mutatja, hogy az 1990-es évek elejére már 30 % feletti piaci részesedést mondhatott magáénak az SWS és a Saaten-Union Németországban, ezen kívül jelen voltak már a fontosabb európai piacokon is. Saját nemesítõi állomásokat hoztak létre az egykori Kelet-Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Portugáliában a régió igényeinek megfelelõ hibridek elõállítása érdekében, valamint Argentínában a téli tenyészkert elhelyezése okán.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr vetőmag Advanta

A sopronhorpácsi vetõmagosok tíz évesek

A tíz esztendõs Advanta Hungary Kft. elsõ két embere, Dr. Pozsgai Jenõ ügyvezetõ és Dorogi Árpád pénzügyi igazgató a cég fennállásának jubileumi évfordulóján joggal lehet büszke arra, hogy mûködése óta az eddigi legjobb eredményét produkálta a mintegy harminc fõs vállalkozás.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr Takarmány Lamborghini traktorok

AGRO-CENTER HUNGÁRIA cégcsoport piaci tényezõvé vált.

Az Agro-Center Hungária Egyesület társasági törvényben szabályozott módon 2001-ben alakult. Az Egyesülés tíz mezõgazdasági gépkereskedelemmel foglalkozó vállalkozás és egy gépgyártó cég hozta létre, azzal a céllal, hogy az európai nyitott gazdasági rendszer kihívásainak megfelelve piaci fellépésüket összehangolják, modern piac-orientált kereskedelmi rendszert hozzanak létre.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr támogatások mérés Agro-Coord

Agro-Coord Koordinációs Iroda Nagykanizsa

1993 óta Mûködik a cég növényvédõszer, vetõmag, mûtrágya nagykereskedelme, mg. termelõk elõbbiekkel való ellátásával, integrációjával, finanszírozásával foglalkozunk. Az egyre zavarosabb a piaci helyzet, és a mg. termelõk részére egyre nehezebb a rentábilis termelés, emiatt profilváltásra kényszerültünk. Amúgy is szoros a kapcsolatunk vevõinkkel, mivel én is termeléssel foglalkoztam a Tsz rendszerben (legtöbbször növényvédelmi agronómusként) az értékesített növényvédõszerekhez, vetõmagokhoz, mûtrágyákhoz természetes volt a szaktanácsadás szükségessége is. Az EU-hoz való csatlakozás új feladatokat ró a termelõkre fõként az adatszolgáltatás pontossága, és egyéb adminisztratív feladatok, fokozottabb környezetvédelem. Az EU és a kormány ezekért a feladatokért támogatásokkal fizet, az is igaz, hogy ezek nélkül a támogatások nélkül nem is lehet gazdaságosan növénytermesztéssel foglakozni. Profilváltásunk fõként ezeknek a feladatoknak a szolgáltatás formájában történõ megjelenése cégünkben.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr Gazda vetőmag permetezőgépek

AGRO+MASHEXPO - A jó gazda választása

A mezõgép ipar hazai legrangosabb seregszemléje, a 23. AGRO+MASHEXPO február 18. és 21. között várja a látogatókat a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A rendezvény a kiállítók és a látogatók szempontjából egyaránt kiemelt figyelmet érdemel, hiszen az EU csatlakozás elõtt ez az utolsó olyan alkalom, amely az uniós elõírások, a várható, mezõgazdaságot érintõ változások átfogó megismerését teszi lehetõvé.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr kijuttatás termékfejlesztés Nitrokémia

Elõttem az utódom

Az álló kultúrák lemosó kezelésében igen jó hírnevet megért Novenda a 2004-es évben befejezi több évtizedes pályafutását. Az Európai Unio Bizottsága a DNOC hatóanyag felhasználást környezetvédelmi okokra hivatkozva betiltotta. Az FVM határozata értelmében a Novenda forgalmazása 2004. május 1. után megszûnik, míg a felhasználóknál megmaradt készletek a következõ növényvédelmi szezonban, legkésõbb 2005. szeptember 30-ig használhatók fel.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr gépek épület szerkezet

Épület szerkezetek és kiegészítõ gépek a mai mezõgazdaság szolgálatában

Épületek: 1993 óta folyamatosan követjük könnyûszerkezetes épületek gyártásával, a mezõgazdaság különbözõ igényeit. Korábban a teljes funkcionális választékot, hagyományos acélszerkezetek egyedi kialakítás szerinti megoldásaival kínáltuk, melyet az utóbbi öt évben, speciális vázszerkezet nélküli íves geometriájú épület típussal egészítettünk ki. Mivel a hagyományos kialakítású épületeknél - acélváz, vagy acélváz és hagyományos falazat kombinációkban - szükségszerûen jelen van a tartószerkezet, melyet külön kell burkolni, kézenfekvõ törekvés eredményeként változtattuk meg a konstrukciót, olyan geometriájú váz nélküli megoldásúra, mely ömlesztett anyagok tárolására egyedül álló a magyar piacon. Az alapgondolat egyszerûségében van a szerkezet nagyszerûsége ! A senzimír tûzihorgany bevonatos német acéllemez - mely 30 év átrozsdásodási garanciát eredményez - a 195 mm mélységû bordázattal nemcsak önmagát képes vázszerkezet nélkül tartani, de például a gabona oldalnyomását is képes felvenni 1,5 m és 2,8 m lemezfal melletti magassággal, függõen az épület szélességétõl. Mivel a lemez szerkezetet 4 m magas falazatra is rá lehet építeni a tárkapacitás növelése érdekében, az egy gabonatonnára vetített beruházási költség 8000 Ft alatt is megvalósítható. Más feladatokat mint például széna,- szalmatárolók, lábas- és szárnyas állattartó épületek, burgonya-és gyümölcstárolók, géptárolók, mûhelyek céljára is tudjuk adaptálni az alapegységeket.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr gabona tárolás DAMAS

Gabonatárolás dán technológiával

A média minden szereplõje az EU csatlakozás híreivel borzolja a kedélyeket. Azt hiszem a magyar termelõk helyzete nem könnyû, nehéz hideg fejjel elviselni, hogy a feje felett döntenek sorsáról, jövõjérõl. Mit tehet? Saját jövõjét kell megálmodni, megtervezni a hosszú téli estéken. Ezen tervezgetéshez szeretnék segítséget nyújtani. A gabona termelését már mindenki tudja, le is aratja a kisebb nagyobb termést. Tapasztalataink szerint nem fordítanak a termelõink elég gondot a gabona tárolására. Pénz- vagy ismerethiány? Azt hiszem mindkettõ. Az országban sokféle gabonatároló létezik, silók, síkpadozatú vegyes hasznosítású épületek. A technológia eszközök szempontjából ezek különbözõek. Találunk nagy térfogatú és magas silókat szellõztetõ rendszerrel. A raktáros megmérte-e, hogy ilyen terményoszlop esetén a szellõztetés milyen hatásos? A silókban a tárolt terményt idõközönként át kell mozgatni, sajnos törik a szem. Elõnyként elmondható, hogy a be- és kitárolás jól gépesíthetõ.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr Kiállítás agrárkiállítás

Grüne Woche, az évadnyitó agrárkiállítás

A világ egyik legnagyobb agrárkiállítása hatvankilencedik alkalommal nyitotta meg kapuit Berlinben. A fokozódó érdeklõdés azt valószínûsíti, hogy a látogatói létszám az elõzõ évi közel félmilliót is meghaladja. A Zöld Hét történetében új fejezet nyílt, hiszen kinõtte magát a hagyományos évadnyitó agrárkiállítás, így a Messe Berlin menedzsmentje leválasztotta a Fruit Logistica kiállítást, amely külön idõpontban, februárban várja majd három napon keresztül látogatóit.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr hibrid Kukorica vetőmag

Már elmúltunk tíz évesek- Advanta Hungary

Az idei 2004. évben, EU tagságunk elsõ évében, mi olyan fajtákat és azok vetõmagjait kínáljuk Önöknek, mint eddig. Ahogyan azt az elmúlt tíz évben tettük, évente újabbakat, és újabbakat, évente jobbakat és még jobbakat, folyamatosan bõvítve vetõmag választékunkat. Vetõmagjaink hordozzák magukban a legújabb kutatási és fejlesztési eredményeket, folyamatosan munkálkodunk a különféle termesztési körülményeknek és idõjárási változásoknak megfelelõ növényfajtákon, a maximális termés és minõség érdekében.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr Kukorica termés kukoricahibrid

NK kukoricahibridekkel versenyképesen az EU-ban is

“KI MINT VETI ÁGYÁT… ÚGY VÁLTJA VALÓRA ÁLMÁT” A megújított közmondás igaz akkor is, amikor arra gondolunk, hogy áprilisban, még mint EU-n kívüli ország termelõjeként vetjük el kukoricahibridjeinket, de a betakarítást már EU tagként végezzük és a betakarítási eredményünk birtokában mérlegeljük, mennyire tudtunk nyereségesen termelni a csatlakozás elsõ évében. A jól megválasztott hibrid nagymértékben hozzájárul a termesztés sikeréhez. A kukorica várhatóan az egyik legjövedelmezõbb szántóföldi kultúra lesz Magyarországon a csatlakozást követõen. Az már bebizonyosodott az elmúlt aszályos években, hogy eredményesen kukoricát termelni csak komolyan és kellõ szakértelemmel lehet, hiszen így még a szélsõséges idõjárás kedvezõtlen hatásait - ha nem is teljes mértékben, de valamilyen szinten - mérsékelni tudjuk és elfogadható termést tudunk betakarítani. Az elõzõleg emlegetett szakértelembe nem csak a különbözõ jól megválasztott agrotechnikai fogások - talajelõkészítés, vetés, gyomírtás….- tartoznak bele, hanem a gazdálkodásba bevont hibridek ésszerû megválasztása is.

Szakfolyóirat > 2004/1-2 > Pr Mezőgazdaság Változás

Tisztelt Olvasóink!

Egy régi bölcsesség szerint a bennünket körülvevõ világban csak egy dolog örök. A változás. Ha ez igaz - s miért ne lenne, hiszen gondolkodó eleinknek ezen kívül is jó néhány esetben igazuk volt - akkor a 2004-es év mindannyiunk számára örökké emlékezetes lesz, hiszen ebben az évben következik el az a változás, melyet röviden úgy hívunk: Európai Unió. Azt hiszem, ha megkérdeznénk azokat, akik ma Magyarországon mezõgazdasággal foglalkoznak, hogy milyen várakozással néznek elébe ennek az eseménynek, akkor nagyon sokféle választ kapnánk, de egy dologban mindenki egyet értene, mégpedig abban - ahogy Fekete István regényében Matula bácsi az öreg csõsz mondaná - „ nagy üdõ van készülõben”. A változás szele már régóta fújdogál körülöttünk, de teljes egészében ez az év fogja megmutatni, hogy mit is jelent valójában.