MENÜ

AGCO Fendt sajtókonferencia és gépbemutató

Oldalszám: 4-5
2014.06.17.

WürzburgbanWürzburgban tartott sajtókonferenciát az AGCO konszernhez tartozó Fendt gyár szeptember elején, és itt mutatta be legújabb fejlesztési eredményeit egy szántóföldi bemutató keretein az Európa 20 országából érkezõ 157 szakújságíró számára.

A kétévente megrendezésre kerülõ „Fendt Feldtag” rendezvényre 30 000 látogató érkezett, és tekintette meg mûködés közben a Fendt-újdonságokat.
A sajtókonferencián Martin Richenhagen, az AGCO ügyvezetõ elnöke a konszern üzleti eredményeirõl és fejlesztési elképzeléseirõl, Hermann Merschrott elnökhelyettes a Fendt gyár gazdasági eredményeirõl, Peter Paffen elnökhelyettes a Fendt-újdonságokról tájékoztatta a sajtó képviselõit.Az amerikai központú konszern 2003-ban története legsikeresebb évét zárta, 3,5 milliárd USA dollár bevétellel. Jelenleg 23 cég tartozik az AGCO-hoz, melyek termékeit a világ 140 országában 9200 gépkereskedõ forgalmazza. 2004 elsõ 6 hónapjában az AGCO valamennyi piaci régióban növelte piaci részesedését, Észak-Amerikában 11%-kal, Nyugat-Európában 4%-kal, Dél-Amerikában 3%-kal, Észak-Amerikában 27%-kal, Dél-Amerikában 40%-kal több kombájnt értékesített.

A Fendt a német traktorpiacon 2003-ban értékesített 3910 géppel és 16,5%-os részesedéssel az igen elõkelõ második helyezést érte el. Összesen belföldön és az exportpiacon 10 959 traktort adtak el, mely 2,3%-os növekedést jelent az elõzõ évhez viszonyítva. 2003-ban a Fendt árbevétele 702 millió euró volt, melyet 2004-ben 750 millió euróra terveznek növelni.

A Fendt Würzburgban ismét új fejlesztési eredményeket mutatott be, melyek közül kiemelkedõek az új Variotronic 4 szoftver, a szintszabályzós kabinrugózás és az Auto-Guide nyomkövetõ rendszer.
Fendt-újdonságok

A Variotronic 4 szoftver

A jövõ évtõl kezdve minden 6 hengeres motorral szerelt és TMS-sel (Tractor Managment System) ellátott Vario modell új, a motor optimális fordulatszám-szabályozását garantáló szoftvert kap, amellyel a motor rövidebb idõ alatt reagál a teljesítményigény változására. Az optimalizált fordulatszám-szabályozás jelentõs üzemanyag-megtakarítást eredményez.

Auto-Guide nyomkövetõ rendszer

A munkagépek mûvelési szélességének pontos csatlakoztatása hagyományos nyomvonaljelzõ eszközökkel nagy figyelmet és folyamatos koncentrációt követel meg a traktor vezetõjétõl, rossz látási viszonyok között szinte megoldhatatlan feladatot jelent. Az AGCO cég teljesen automata irányítórendszere a traktort nagy pontossággal vezeti végig egy, a munkagép mûvelési szélességéhez beállítható virtuális nyomvonalon. Az Auto-Guide nyomkövetõ rendszer segítségével rossz látási viszonyok mellett, éjszakai mûszakban is pontos munka végezhetõ. A Fendt kétféle kivitelben kínálja; a „standard” rendszer csatlakoztatási pontossága ±20 cm, a „precíziós” rendszer pedig ±5 cm pontosság elérésére képes.
Az Auto-Guide nyomkövetõ rendszer az új 700, 800 és 900 Vario modellekre, illetve ezek TMS-sel rendelkezõ régebbi változataira szerelhetõ fel. A rendszer a Fendt Vario traktorok csoportos üzemeltetése esetén egymás között, illetve a Fendt Vario és a Challenger gumihevederes traktorok között is cserélhetõ.

Szintszabályozós pneumatikus kabinrugózás

A rugózott mellsõ tengely, a lengéscsillapító és a mechanikus kabinrugózás eddig is a 700, 800 és 900-as Vario traktorok alapfelszereltségéhez tartozott. Az új pneumatikus rugózás a kabinban már-már a tehergépkocsik vezetõfülkéjének kényelmét biztosítja. A légrugózás lengéscsillapítójába szintszabályozót építettek, így a rugózás automatikusan alkalmazkodik a különbözõ terhelési állapotokhoz, feleslegessé teszi a különbözõ rugókeménységre való átkapcsolást  és terhelési állapottól független változatlan rugózási komfortot biztosít. A pneumatikus rugózást 2004 októberétõl a 800-as és 900-as Vario sorozatokba alapfelszereltségként építik be, a 700-as Vario modellek opcióban pneumatikus rugózással is megrendelhetõk.

A hidraulikaszelep külsõ mûködtetése

2004 októberétõl a 800-as és 900-as Vario modelleket külsõ hidraulikavezérlõszelep-mûködtetõ rendszerrel látják el. A munkagépek két hidraulikaköre és a traktor hárompontfüggesztõ szerkezete a bal hátsó sárvédõ lámpa tartóburkolatára szerelt nyomógombokkal mûködtethetõ. Ez megkönnyíti a vezetõ munkáját a függesztett munkagépek fel- és leszerelésénél, valamint az álló helyzetben mûködtetett munkagépek vezérlésénél. A vezérelni kívánt hidraulikaszelepet a Varioterminálon kell kiválasztani. Itt jegyezzük meg, hogy amennyiben az elektronikus meghibásodna, a traktor hidraulikus vezérmûtömbjeit egy kis karral mechanikusan is lehet mûködtetni.

A Fendt 2005. évi gyártási programja

Végezetül foglaljuk össze, milyen traktorokat gyárt a Fendt a következõ évben. A gyártási program 65–310 LE teljesítménytartományban 7 csúcsminõségû traktorsorozatot foglal magában:


• A 200 Farmer speciális ültetvénytraktor-sorozatban a V és F változatokat négy (65; 75; 86 és 95 LE), a P jelûeket kettõ (86 és 95 LE) teljesítménylépcsõben gyártják.
• A 200 S kompakt traktorsorozatot szintén az elmúlt évben újította meg a Fendt. A különösen állattartó gazdaságok körében népszerû traktort 2005-tõl növelt méretû (146 cm széles) kabinnal, benne felhajtható pótüléssel is gyártják. A 200 V/F változatokkal megegyezõ teljesítménylépcsõkkel 4 modellváltozatban gyártott traktorok hátsó hárompontfüggesztése EHR vezérlésû, a kihelyezett hidraulikaszelepek is elektrohidraulikusan, mennyiségszabályozással vezérelhetõk. Az összkerékhajtás és differenciálzár menetsebességtõl és kormányzási szögtõl függõ automatikus kapcsolása, a légrugós ülés, az állítható magasságú kormányoszlop mind a vezetõ kényelmét szolgálja.
• A 300 Ci sorozat három tagból áll, a 92, 98 és 112 LE-s traktorokat 4 hengeres, 4 literes, levegõ-visszahûtéses, 45%-os nyomatéki rugalmassággal rendelkezõ motorok hajtják meg. Az alacsony tetõs (2,54 m) traktorokat 30”-os abroncsokkal szerelik. Hátsó függesztésük EHR-vezérlésû, 4980 kp emelõerõvel.
• A 400-as Vario sorozatba 95, 110, 118 és 128 LE-s 4 modellváltozat tartozik 409, 410, 411 és 412 sorozatjellel. A 409 Vario ma az egyetlen 100 LE alatti teljesítménnyel rendelkezõ traktor, amelynek fokozatmentes hajtómûve van.
• A 700-as Vario sorozatnak ugyancsak négy tagja van, 126, 137, 152 és 175 LE teljesítménylépcsõben. Az új generációs 700-as traktorok kívánságra a táblavégi forduló mûveleteinek automatikus vezérlését végzõ VariotronicTI-kal és az automatikus motorhajtómû-vezérlést biztosító TMS-sel is felszerelhetõk.
• A 800-as Vario széria három, 168, 180 és 195 LE-s változatában a VariotronicTI  és a TMS-vezérlés az alapfelszereltséghez tartozik.
• A 900-as Vario sorozat traktoraiba építették be elõször a fokozatmentes Vario hajtómûvet. A széria öt modellváltozata 198, 220, 253, 286 és 310 LE maximális teljesítménnyel rendelkezik.

A Fendt-traktorok magyarországi képviselete, az Axiál Kft. jövõ évi kínálatában a teljes típusválaszték a mûszaki újdonságokkal együtt megtalálható lesz.