MENÜ

HORSCH-innovációk a modern mezõgazdaság számára

Oldalszám: 36
2014.06.17.

Hogyan növelhetjük a termelékenységet a szántóföldi talajmûvelésben úgy, hogy a technikai költségeket csökkentjük és a hozamot növeljük?

A megoldást a HORSCH cég kínálja, amely széles gépválasztékával minden problémára olyan megoldásokat ajánl, melyek révén optimális körülmények között kitûnõ, de még mostoha feltételek mellett is jó minõségû munka érhetõ el. Ennek a célnak a konzekvens követésével válhatott a német HORSCH az elmúlt 20 év alatt az egyik vezetõ mezõgépgyártó vállalattá. Valamennyi saját fejlesztés mögött az üzemi tapasztalok és az innovatív ötletek állnak. A széles termékválasztékból most két gépet, a HORSCH Tiger szántóföldi mélykultivátort, és a HORSCH Pronto vetõgépet emeljük ki.

A HORSCH Tiger szántóföldi mélykultivátor – ellentétben az ekével – a nagy mennyiségû szármaradványt nem szõnyegszerûen fordítja le a barázda aljára, hanem egyrészt egyenletesen bekeveri a mûvelt rétegbe, felgyorsítva ezzel egyrészt a szalma lebomlását, másrészt pedig – az így kialakult „mulcs” révén – védi a talajt az erózióval és a kiszáradással szemben. A Tiger nemcsak mint az ekét helyettesítõ eszköz használható 15–35 cm munkamélységben, hanem a felcsavarozható szárnyaskapái révén akár sekély mélységû (5 cm) tarlóápolásra is kiválóan alkalmas. A kapák kis osztástávolsága (20 cm) lehetõvé teszi a megmûvelt réteg teljes átdolgozását, melynek eredményeként nincs káros tömörítõ hatás, a kapák nem kenik a talajt, mint pl. a tárcsánál, hanem felszaggatják azt. A négy gerendelyre fûzött kapasort egy tárcsasor követi, amely a talaj egyengetésére szolgál. Így még nagy mennyiségû szalma egyidejû bedolgozása esetén is egyrészt kitûnõ vetõágy készíthetõ – még a jó magágykészítésre különösen igényes cukorrépa esetén is –, másrészt akár el is hagyható az õszi szántás.

A HORSCH Pronto duplatárcsás vetõgép mind õsszel, mind tavasszal alkalmas közvetlen szántás után mulcsba, vagy akár direkt módon tarlóba vetésre egyaránt. A kompakt felépítésû vetõgép mellsõ részére különbözõ mûvelõ eszközök szerelhetõk, amelyeknek mélységállítása hidraulikus úton végezhetõ. A vetési mélység pontos betartását a lengéscsillapítóval felszerelt nyomógörgõk által vezetett TurboDisc csoroszlyák biztosítják, amelyek képesek 10–20 km/h sebességre, valamint fokozatmentesen állítható 15–80 kg közötti csoroszlyanyomás tartományban akár + 15 cm talajegyenlõtlenségek követésére is munkaminõségi szempontból pontos vetés mellett.
A gép nagy teljesítményét mind a csoroszlyanyomás, mind a vetési mélység és kivetendõ magmennyiség egyszerû és gyors beállíthatósága, továbbá a nagy térfogatú vetõmagtartály, a táblavégi kisívû fordulás lehetõsége és a csekély szervizigény egyaránt szolgálják.
A HORSCH Pronto az egymást követõ mûveletek – talajmûvelés – visszatömörítés– vetés–hengerezés – sorrendje és minõsége tekintetében különbözik a konkurens gépektõl. A talajmûvelést és egyengetést követõen a talajt egy gumikerekes keréksor tömöríti vissza, mintegy „utat építve” a vetõcsoroszlyák számára. E visszatömörített talajon a vetés sokkal egyenletesebb és nyugodtabb, ezért jellemzõ a Prontóra a kitûnõ mélységtartás.
A pontos magadagolást – már a 3 m munkaszélességû gépeknél is – központilag egy számítógép, a DrillManager radar segítségével végzi, amely a beállított értékektõl való bármely eltérést azonnal visszajelzi a gépkezelõnek.
A HORSCH-gépeket tehát a kompakt felépítés, az egyszerû kezelhetõség és nagy területteljesítmény jellemzi.

Mint a HORSCH-gépek importõre és kereskedemi képviselõje, a Raiffeisen Agrárház Kft. szakképzett értékesítõ csapata gyári támogatással kíván hozzájárulni a hazai gazdálkodók eredményességéhez és költségmegtakarításához. Egyedi igényeket és a gazdasági szerkezetet figyelembe véve segít
a beruházások finanszírozásában.

8000 Székesfehérvár, Takarodó út 2. Tel: 22/ 534-446
Ács Géza 30/4917-298,  Babka Balázs 30/9867-866, Csala Zoltán 30/4917-297,  Franz Ipfelkofer  30/4917-310,
Koch György 30/4917-292,  Stéger Andor 30/4917-299, 
Szabó Tamás:  30/2263-009, Szász Zoltán 30/9020-471