MENÜ

A biztonságos választás szempontjai

Oldalszám: 58
2014.06.16.

A malacneveléssel kapcsolatos elképzelések jelentõsen megváltoztak az utóbbi években. Akár korai elválasztásról vagy hagyományos malacnevelésrõl legyen szó – a választási idõszak még ma is sok tenyészetben problémát okoz.

Egy azért közös, bármely választási módszerrõl legyen is szó: a malacok egészséges, problémamentes fejlõdését biztosítani kell a választási idõszakban.
A takarmányfelvétel támogatása közvetlenül a választás után
A választás megviseli a malacokat. A kocától elválasztva elesnek a jól emészthetõ, ellenanyagban gazdag kocatejtõl, új környezetbe kerülnek a többi malaccal együtt, meg kell tanulniuk különbséget tenni az éhség és a szomjúság között. A nagy stresszhatás következtében a legtöbb malac nagyon keveset eszik, és ez nem változik addig, amíg meg nem szokják az új környezetet és az új takarmányokat. Ez alatt az éhezési fázis alatt lelassul a bélnyálkahártya sejtjeinek megújulása és a bélbolyhok eredeti hosszuk 50%-ra is rövidülhetnek (1. ábra). A bél aktív felületének csökkenésével az emésztés hatásfoka csökken.  Amennyiben a malacok az éhezési fázis után több takarmányt vesznek fel a tápanyaghiány kompenzálása érdekében, nagyobb mennyiségben jut emésztetlen takarmány az emésztõrendszer hátulsó szakaszába. Ennek következménye lehet az E. coli csírák elszaporodása, amely hasmenést és súlyveszteséget okozhat. Ezért van nagy jelentõsége a választás utáni folyamatos takarmányfelvétel biztosításának. A malacokkal a választást követõ néhány órán belül takarmányt kell etetni, és a mennyiséget fokozatosan kell növelni az ezt követõ napokban. Vigyázni kell, hogy se hosszú éhezési idõszakok, se pedig túletetés ne forduljon elõ. Az ajánlott takarmányozást az 1. táblázat mutatja.

Az enzimkészlet figyelembevétele
A malacok emésztési rendszere az elsõ hetekben a tej, illetve tejalapú takarmányok emésztésére alkalmas. A tejcukor (laktáz segítségével) és a nagy energiatartalmú, finoman emulgeált zsírok (a lipáz segítségével) emésztése garantált már újszülött korban, de a keményítõbontó enzimtermelés (amylase) csak lassabban fejlõdik. Bár a korai szilárd takarmánykiegészítéssel ezen enzimek termelõdése növelhetõ (enzim-tréning), azt figyelembe kell venni, hogy a választás körüli idõszakban az enzimtermelés még instabil és a választás utáni elsõ hetekben erõsen csökken. Ez a csökkenés kifejezetten drasztikus a lipáz esetében
(2. ábra). Ezért a takarmányzsírok, melyek a választási takarmány energiaértékének növelését és a választás utáni energiahiány pótlását szolgálják, csak nagyon jól emészthetõk lehetnek.

A szója helyettesítése
Az elsõ hetekben a fehérjebontó enzimek aktivitása is alacsony, ezért szükséges a jól emészthetõ fehérjeforrás – tejfehérje (sovány tejpor, savópor) és szabad aminosavak – biztosítása. Egyes savóporok fehérjetartalma azonban nem kielégítõ, így további fehérjebevitel ajánlott a malacok fehérjeszükségletének biztosításához. A növényi fehérjeforrások közül a legalkalmasabbak a szójafehérje-koncentrátumok és a burgonyafehérje. A szójafehérje-koncentrátum elõállítása olyan speciális módszerrel történik, amely során eltávolítják az antinutritív komponenseket (antigének, lektin, tripszininhibitorok). Az extrahált szójadara (NT vagy HP) használatát nagyon óvatosan kell megkezdeni a szopós és választási malacoknál a szójaantigén-tartalom miatt. Ezeknek az antigéneknek a felszívódása kiválthatja az ellenanyag-termelést, amely károsíthatja a bélnyálkahártya felületét és emésztési zavarokat okoz.

Védenek a savak és a probiotikumok
Az enzimaktivitás mellett a gyomorsavtermelés is lassan alakul ki a malacoknál az elsõ hetekben. Ha a takarmányadag nagy mennyiségû fehérjét, vagy sok ásványi anyagot tartalmaz, amelynek pufferoló hatása lehet, akkor a meglévõ gyomorsav nem elegendõ arra, hogy a gyomortartalmat gyorsan a kritikus 4pH alá csökkentse. Ráadásul, ha egy éhezési idõszak után a malacok takarmányfelvétele megnõ, a gyomorban lévõ  takarmánypép pH-ja még jobban emelkedik. A pH-érték növekedése csökkenti a gyomor ellenállását a szájon át felvett baktériumokkal szemben, és a baktériumok gyorsan elszaporodnak. Így például, sok más baktérium mellett, az E. coli egészen a vékony-, illetve a vastagbélbe jut. Ennek hasmenéses megbetegedés, a teljesítmény csökkenése, és bizonyos körülmények között nagyarányú állatkiesés lehet a következménye. A Schaumacid használata megakadályozza a kórokozó csírák nagymértékû elszaporodását. A Schaumacid és a probiotikumok használatával a hasmenéses megbetegedés megelõzhetõ. A Schaumacid visszaszorítja a  coli-csírákat, a Bonvital probiotikum pedig a bélfalra települ, és ott védõ biofilmet képez. A Bonvital baktériumokból képzõdött védõfal kiszorítja a kórokozó csírákat, és ezzel gátolja azok tömeges elszaporodását. Az eredmény egy sokkal stabilabban mûködõ emésztõrendszer és kevesebb hasmenéses megbetegedés.
A fentiek alapján a cél az kell, hogy legyen, hogy a választás elõtti és utáni kritikus idõszakban olyan takarmányt biztosítsunk a malacok számára, amely egyrészrõl fedezi táplálóanyag-szükségletüket, másrészrõl megfelel élettani sajátosságuknak. Ezt figyelembe véve alakították ki a SCHAUMANN malactakarmánysort, amely biztonságos megoldást jelent a különbözõ telepi körülmények között a választási malacok takarmányozásában.

A takarmányfelvételt segítõ tényezõk a választás után

•  adjunk kevés, de ízletes takarmányt naponta többször a malacoknak
•  a malacok takarmányozását már kezdjük el a szoptatási fázisban
•  etessünk nedvesített takarmányt, ügyeljünk az etetõvályúk tisztántartására (a cukorban gazdag takarmánymaradékokban gyors a csíraszaporodás)
•  álljon elegendõ etetõhely rendelkezésre
•  a vízfelvételhez biztosítsunk itatókat
•  a megfázás esélye csökkenthetõ, ha fûtött fekvõhelyek állnak rendelkezésre (pl. infralámpa), ez leginkább a választás utáni elsõ napokban fontos
•  célszerû az etetõhelyeket éjszaka is megvilágítani