MENÜ

Néhány gondolat a kultivátoros mûvelésrõl

Oldalszám: 46
2014.06.16.

A kultivátoros mûvelés lényeges és alapvetõ tulajdonsága, hogy segítségével a talaj felsõ, 0–25 cm-es rétegének állapota változtatható meg.

Nagyon fontos, hogy a tarlóhántást sekélyen végezzünk vele, 5–15 cm-nél nem mélyebben, ugyanis tarlóhántáskor a szármaradványok bekeverésével egyidejûleg magágyat is készítünk a gyom- és a kombájn által elszórt kultúrnövénymagvaknak. Figyelem: nem a kultivátor gyomosít, hanem az általa készített jó minõségû magágyban kelnek ki hamar a gyomok. Ha a munkamélység túlságosan nagy, akkor a gyomok vontatottan kelnek, és a késõbbiekben gondot okoznak a következõ kultúrában.

A negatív tapasztalatok másik részét általában akkor szerzik a gazdálkodók, mikor a szárnyas kapákkal szerelt kultivátoraikat túlságosan mélyen járatják. Ezek a gépek általában 100%-os átfedéssel dolgoznak, a kapák megemelik a földet és olyan nagy hantokat vágnak ki a földbõl, melyeket már az egyengetõ tárcsák és a rögtörõ hengerek nem tudnak elmunkálni. Utána ezek a hantok teljesen kiszáradhatnak, és elmunkálásuk igen költséges lehet. A gépek „belehúzzák” magukat a talajba, ezért nagyon lényeges a mélységhatárolás precíz és könnyû állíthatósága.

Kalászos-, repce-, szója-, mustár-, borsótarlón a gépek kiválóan mûködnek, azonban a kukorica- vagy napraforgótarló elmunkálása már komolyabb feladat. A silókukorica- és zúzott napraforgótarlót is jól el lehet munkálni, figyelve a munkamélységre, de az árukukorica-tarlónak szárzúzás nélkül nekifogni igen sok csalódással járó vállalkozás. Nagyon nagy vagy nedves szártömegnél sokszor csak a szántás marad az egyetlen megoldás.

A kultivátorozásnak rengeteg elõnye van. Szárnyas kapákkal szerelt kultivátoroknál a tarlóhántás gyakorlatilag 100%-os, mivel a kapák minden egyes növényt kivágnak, mindamellett felülmúlhatatlanul kíméli a talajszerkezetet. A felszínemelkedés kicsi, szármaradványokat hagy a felszínen és emiatt kevés lesz a nedvességvesztés. Nagy a területteljesítménye és a munkasebessége. Alkalmazható száraz és nyirkos talajon is.

A célnak mindenképpen tömörítõ hengerrel, precíz mélységállítású és lehetõleg kombinálható elemekkel szerelt gépet válasszunk, figyelmet fordítva arra is, hogy erõs és megbízható konstrukció legyen. A gépek nagyon nagy erõhatásoknak vannak kitéve, a minõség pedig már rövid távon is kifizetõdik.

 

Borsiczky István – 06-30/494-5967