MENÜ

HORSCH Airseeder vetõgéprendszer

Oldalszám:
2014.06.24.

A modern vetésrendszernek speciális követelményeket kell teljesítenie: precíz és gyors vetés, optimális idõpontban, minimális költségráfordítással. A HORSCH Airseeder vetõkultivátor alkalmas hatékony és nagyteljesítményû vetésre, amellyel a magágykészítés, a vetés és a talaj visszatömörítése egy munkamenetben történik.

A vetõgépek felépítéseA HORSCH Airseeder modellek féligfüggesztett kivitelben készülnek és a traktor vonólapjához vagy a traktor alsó kapcsolószerkezetéhez csatlakoztathatók. A gépek üzemeltetésekor az erõgépek nem igényelnek mellsõ pótsúlyozást, így azok nem okoznak felesleges talajttömörödést.Az Airseeder különféle csoroszlyákkal üzemeltethetõ, amelyek alak és munkavégzés módjában különböznek egymástól. A géppel végzett vetés így történhet széles sávba, vagy ikersorba, és lehetõség nyílik a mûtrágya gyökérzónába (a kivetett magok alá) való kijuttatására is. A csoroszlyák többé-kevésbé intenzív talajmunkát is végeznek a vetett sáv szélességében.Az ikersoros vetés esetén a HORSCH „duett” csoroszlya csúcsával felhasítja a talajt, miközben a vetési színt alatt, 5-6 cm mélyen mikrolazítást is végez. A cserélhetõ csoroszlyacsúcs mögötti flexibilis csõ a folyékony mûtrágya talajba történõ injektálására szolgál. A két mûanyag csúszóelem a talajt oldalra tereli, miközben eltávolítva a köveket és más növényi részeket a vetési síkból. Ennek során a nagyobb rögök a felszínen, az aprómorzsás finom talaj pedig alul marad. A ferdén futó ék alakú tömörítõlap ugyanakkor bezárja a mûtrágyabarázdát és 2-3 cm mélyen vissza is tömöríti a talajt, visszaállítva ez által a kapillaritást.A V alakú elosztó erre a visszatömörített rétegre szórja két sávban a vetõmagot, amelyet finom aprómorzsás földdel takar be. A bevetett felületet fésûs borona vagy tárcsás beforgató egyengeti attól függõen, hogy a kapák 3 vagy 4 sorban helyezkednek el.A másik, ún. „solo” csoroszlya a nagyszemü vetõmagvakhoz - mint pl. a bab, borsó, szója - alkalmazható. A „duett” csoroszlyához hasonlóan itt is a csoroszlya hegye nyitja meg a talajt, amely egyúttal a vetési szint alatt mikrolazítást is végez. Azért, hogy a vetõmag egyenletesen és lassan kerüljön a földbe, a mag a csoroszlyában egy a vetési iránnyal ellentétesen kialakított íven halad át, így elkerülhetõ a vetõmag elgurulása. Végül egy gumi csúszótalp zárja a magágyat.Mindkét csoroszlya esetén a talajt gumiabroncsozású kerekek tömörítik vissza biztosítva ez által a megfelelõ talajtakarást és a biztos kelést, miközben a sorok közötti rész laza marad. A tömörítõ kerekek tandem rendszerû felfüggesztése lehetõvé teszi a kerekek megfelelõ illeszkedését talaj egyenetlenségekhez, ami az egyenletes tömörítõ hatásban nyilvánul meg. Ajánlott a kerekek belsõ légnyomásának a talaj-viszonyokhoz való megfelelõ igazítása.Az alkalmazott mezõgazdasági gumiabroncsok által hátrahagyott keréknyomok a csapadékot a vetett sávra vezetik, ami nagy szerepet játszik csapadékvíz megõrzésben.A tandem felfüggesztésnek köszönhetõen a kerekek állandó mozgása, ill. alakváltozása révén a gumiabroncsok önmagukat tisztítják.

A vetéstechnika szántóföldi követelményeiA HORSCH Airseeder egy univerzális vetõgép, amely tarlóhántott területeken, meghatározott feltételek mellett a tarlóba direkt módon, vagy közvetlen a szántás után egyaránt alkalmazható. A pontos és gyors vetés feltétele - a alkalmazott vetéstechnikától függetlenül - a sima egyenletes magágy. Ugyanis a vetõmag vetési síkban való állandó és pontos elhelyezése érdekében a talajnak egyenletesnek, sima felületûnek és visszatömörítettnek kell lennie. Ez által azonos csírázási feltételek teremthetõk és nem lesz gond még az akár 15 km/h sebességgel történõ vetés esetén sem.A HORSCH filozófiája a nagy teljesítmény jó ellenõrizhetõséggel. A 6 m munkaszélességtõl a vetõgépek külön vetõkocsival rendelkeznek (3500SD, 3600S, 5000S, 10500S ) abból a célból, hogy a tele, illetve az üres vetõmagtartály ne befolyásolja a vetési mélységet.

A HORSCH univerzális munkagépek hatékony eszközökkel az alapjai egy ütõképes és pontos talajmûvelésnek.A HORSCH gépek importõre kereskedemi képviselõje a Raiffeisen Agrárház Kft. Szakképzett értékesítõ csapata hathatós támogatással kíván hozzájárulni a hazai gazdálkodók eredményességéhez és költségmegtakarításukhoz. Egyedi igényeket és gazdasági szerkezetet figyelembe véve segít a beruházások finanszírozásába.Raiffeisen Agrárház Kft, 8000 Székesfehérvár, Takarodó út 2. Tel: 22/ 534-446Ács Géza 30/4917-298, Böhm Róbert 30/4917-293, Csala Zoltán 30/4917-297, Fraz Ipfelkofer 30/4917-310

Koch György 30/4917-292, Stéger Andor 30/4917-299, Szabó Tamás: 30/2263-009(írta: Szász Zoltán, HORSCH termékfelelõs, )