MENÜ

Minõségi megoldások MIRAGE 45 EC gombaölõ szerrel

Oldalszám:
2014.06.25.

A 2003-as termelési év kifejezetten száraz és meleg volt Magyarországon. Ez befolyásolta a termesztett növénykultúrák s így a napraforgó kórtani helyzetét is, amirõl elmondható, hogy nem alakultak ki járványos kórtani gócok az ország területén. Lokálisan elõfordulhattak enyhe fertõzések a vegetáció különbözõ szakaszaiban, de ez nem volt általános.

Ez a helyzetkép persze nem miden évben ilyen kedvezõ. A napraforgó alapvetõen egy betegségekre fogékony, érzékeny növény, s amennyiben a környezeti tényezõk is kedvezõek a betegségek terjedésének bizony nem lehet vegyszeres védelem nélkül eredményes termelést folytatni. A napraforgó termesztésben egyre nagyobb területen vetnek magas termõképességû hibrideket, mely hibridek intenzív termesztéstechnológia mellet képesek a bennük rejlõ genetikai potenciált magas terméseredmény mellett magas minõségi paraméterekkel érvényre juttatni. Természetesen a termesztés technológia optimális betartása mellet - talajelõkészítés, vetésidõ, tõszám… - az intenzív technológia anyagi ráfordítást igénylõ költségeivel is - gépi munka, gyomirtó- és növényvédõ szerek, tápanyagok, kondicionálók…- számolni kell a termelõnek. Ez célszerûen azt is jelenti, hogy az olyan kórokozók ellen, mint a Diaporthe vagy Botrytis csak megelõzõ jelleggel lehet hatékonyan védekezni, és nem akkor, amikor már látható a baj. Az ilyen megkésett védekezések csak részeredményt hozó, önigazoló, drága megoldások.

A mai napraforgó hibridek egyre jobb peronoszpóra-rezisztenciával ill. betegségtoleranciával rendelkeznek. Ennek ellenére a növénynek csak ezen tulajdonságaira alapozni nem célszerû. El kell végezni a megelõzõ védekezést, ha a környezeti tényezõk együttese valószínûsíti a fertõzés lehetõségét.

A napraforgó betegségei ellen több növényvédõ szer engedélyezett, többek között a MIRAGE 45 EC. A hatékony gombaölõ szerek közül a MIRAGE 45 EC prokloráz hatóanyag tartalmú, nem triazol típusú szer, amely csökkenti a triazolokkal szemben kialakuló rezisztencia esélyét.

Hatásmódját tekintve egy mélyhatású ergoszterol szintézist gátló fungicid, mely a növény szöveteibe felszívódik, de a növényi nedváramlással nem áramlik tovább, azaz nem hígul.

A MIRAGE 45 EC megoldást jelent a fõ napraforgó betegségek ellen - Diaporthe helianthi, Alternalia spp., Sclerotinia slerotiorum, Botritis cinerea . A nagy gazdasági kárt okozó betegségek zöme a napraforgót korai fejlõdési fázisában már megfertõzi. A fertõzött növényen sok esetben sokáig nem feltûnõek a betegségre utaló jelek, viszont a szállító szövet roncsolódása miatt a termésképzésben visszafordíthatatlan hiányosságok lépnek fel.

Épp ezért fontos, hogy a napraforgót már 6-8 leveles állapotában megelõzõ jellegû védelembe részesítsük MIRAGE 45 EC 0,6-1 l/ha + BIOFILM 0,3 l/ha dózisával. Amennyiben FOLPAN 80 WDG-vel, kombináljuk a készítményt a MIRAGE-ból elegendõ az alacsonyabb dózis. A kontakt folpet hatóanyagú FOLPAN 80 WDG-bõl, 1,25 kg kell hektáronként. A permetléhez BIOFILM permetezési adalékanyagot minden esetben célszerû keverni 0,3 l/ha dózisban, mert a napraforgó erõsen szõrözött levelén a BIOFILM elõsegíti a permetcsepp megtapadását és tartós fennmaradását.

A MIRAGE 45 EC 4-6 hét védettséget biztosít a napraforgónak.

Amennyiben tányérvédelemre is szükség van, úgy csillagbimbós állapot és virágzás kezdete közti idõpontban kell a védekezést megismételni MIRAGE 45 EC 1 l/ha + BIOFILM 0,3 l/ha vagy MIRAGE 45 EC 0,6 l/ha + FOLPAN 80 WDG 1,25 kg/ha + BIOFILM 0,3 l/ha dózisú kombinációval.

A MIRAGE 45 EC a többi forgalomban lévõ gombaölõ szerek közül hatékonyságán túl igen kedvezõ árával is kiemelkedik, és így az ár/érték arányát tekintve méltó versenytársa a drágább készítményeknek.

A MIRAGE 45 EC másik felhasználási területe a csonthéjas ültetvények védelme.

IPM technológiát alkalmazók is beilleszthetik a növényvédelembe, mivel a szer besorolása SÁRGA.

MIRAGE 45 EC:

Költségtakarékos, ugyanakkor biztos megoldás a csonthéjasokban!

Az ültetvénytulajdonosok nagy örömére és megelégedésére már évek óta kapható kis és nagy kiszerelésben is a prokloráz hatóanyagú gombaölõ szerünk a MIRAGE 45 EC. Jelenleg meggy, cseresznye, szilva és kajszibarack kultúrákban rendelkezik felhasználási engedéllyel.

A MIRAGE 45 EC egy speciális mélyhatású készítmény, amely a növény szöveteibe jutva - de ott nem hígulva ( un.: lokálszisztemikus anyagként)- fejti ki hatását a csonthéjasok legfontosabb betegségei a monília, a gnomónia és a blumeriella ellen. Önmagában már 0,05 % MIRAGE 45 EC (0,3-0,5 l/ha) is kiváló eredményt nyújt az említett kórokozók ellen, de a BIOFILM-mel történõ kombináció itt is ajánlott. A virágzás elõtti hûvösebb idõszakban a készítménynek kedvezõ biológiai hatása van a levéllyukacsosodás ellen is.

Mitõl költségtakarékos?

A válasz egyszerû, és két részbõl áll:

-Egyrészt attól, hogy elõbb volt bevezetve egy alacsonyabb teherbírású szántóföldi kultúrában, mint a csonthéjasokban; így a termék ára is ehhez kellett, hogy igazodjon!

-Másrészt attól, hogy ezen az árszínvonalon az alacsony, de hatékony hektárdózisa igen kedvezõ helyzeti elõnybe hozza a MIRAGE 45 EC-t a versenytársaival szemben!

Javaslatunk: Mire használjuk a szerzett elõnyt?

  • Ne tegyük azonnal zsebre a könnyen jött spórolt pénzt, hanem fordítsuk a permetezések hatékonyságának, biztonságának, esõállóságának növelésére a BIO-FILM permetezési adalékanyag alkalmazásával;
  • vagy növeljük gyümölcsfáink tápanyag-ellátottságát, kondícióját POLY-FEED lombtrágyák permetlébe keverésével;
  • ezáltal hatványozott hasznot aratunk a nagyobb, egészségesebb termés révén!

MIRAGE 45 EC: a Megoldás különbözõ gombás betegségek ellen!

Monília

Célzott monília elleni kezeléseknél a permetezéseket a virágzás ideje alatt egy-három alkalommal, blokkban végezzük el a fertõzés erõsségétõl függõen.

Kevésbé járványveszélyes körülmények esetén egy védekezés is elegendõ lehet a virágzás kezdeti szakaszában. Megelõzõ jelleggel, illetve virágzás végén, vagy gyenge fertõzés esetén elég lehet a kaptán hatóanyagú MERPAN 80 WDG alkalmazása is. / Erõs fertõzési veszély esetén MERPAN-MIRAGE-MERPAN blokk kezelés ajánlott./ A MERPAN a kórokozók rendkívül széles köre ellen kontakt módon nyújt megelõzõ védelmet.

Minden kezelés esetében az esõállóságot és hatást fokozó BIO-FILM hozzáadását a permetléhez 0,3 l/ha dózisban javasoljuk

Blumeriella

Cseresznye, meggy, kajszi blumeriellás levélfoltossága ellen a védekezéseket a fertõzés alakulása szerint a virágzás után kell végrehajtani egy-két ismétlésben,- akár a termésszedés után is- az idõ elõtti lombhullás megakadályozására. A MIRAGE dózisa itt 0,5 l/ha legyen, amit lehetõleg egészítsünk ki 0,3 l/ha BIO-FILM-mel.

Gnomónia

Kajszibarackban a gnomóniás levélfoltosság majd ágelhalás ellen a védekezéseket virágzást követõen, elõrejelzésre alapozva, megelõzõ jelleggel célszerû elkezdeni és a fertõzés alakulása szerint 10-14 naponként, 3-4 alkalommal a magasabb dózissal blokkszerûen megismételni.

A MIRAGE 45 EC kései levélbetegségek elleni alkalmazásánál figyeljünk a szedés idejére, mivel jelenleg 30 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idõvel rendelkezik a szer.

( korai érésû meggyek, cseresznye …) A védekezéseknél alapvetõ szempont az elõírt permetlé mennyiség ( 800-1000 l/ha víz ) kijuttatása és nedvesítõ szer hozzáadása! ( BIO-FILM ).

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal, termékeinket keresse a boltokban!

BIOMARK Kereskedõház Rt. 1046. Bp. Nagysándor J. u. 10. Tel.: 1/369-9455

Begaláné Kiszelya Katalin

Báthory György