MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2004/5 > Pr nyilvántartás Pacsirta táblatörzskönyv

A táblatörzskönyv nyilvántartási rendszere az EU-ban is alapkövetelmény!

Ma magyarországon az Európai Unióhoz történõ csatlakozás és a fokozódó minõségbiztosítási követelmények hatására egyre fontosabbá válik a mezõgazdasági eszközök és a technológiai anyagok felhasználásának pontos idõbeli és térbeli nyomonkövetése. A gazdák számára kiváló és elérhetõ árfekvésû szolgáltatást nyújt a Pacsirta Táblatörzskönyv az Agro Consult cégcsoport forgalmazásában.

Szakfolyóirat > 2004/5 > Pr sertés Ivóvíz Sertéstartás

Ivóvíz minõség és felvétel szerepe a sertéstartásban

Az ivóvíz eddig igen kevés figyelmet kapott az állattenyésztésben, bár különbözõ kísérletek rámutattak, fontosságára. A megfelelõ mennyiségû és minõségû ivóvíz ellátás hatására mind a testtömeg gyarapodás, takarmányértékesítés, laktációs tejtermelés, mind különbözõ hugyúti megbetegedések pozitív irányban változnak. Azonban ha a vízrõl beszélünk, akkor nem csak a savanyítást kell megemlíteni, hanem a vízhez való hozzáférés biztosítása és a vízfelvétel stimulálása is éppilyen fontos szerepet játszik.

Szakfolyóirat > 2004/5 > Pr rovarírtó rovarok Karate

Karate-Zeon a rovarok ellen hatékonyan

Az elmúlt év növényvédelmi szempontból egyértelmûen a rovarok éve volt. A száraz meleg idõjárás kifejezetten kedvezett a rovarkártevõk felszaporodásának, ugyanakkor több, korábban hazánkban ritka vendégnek számító, rovarfaj betelepedése is nehezítette életünket. Tömeges megjelenésük, elhúzódó rajzásuk és igen agresszív kártételük szükségessé tette a korábbi években megszokotthoz viszonyítva a védekezések számának drasztikus növelését.

Szakfolyóirat > 2004/5 > Pr búza vetőmag Falcon

Minõségi búzatermesztés a Falcon felhasználásával

A kalász-fuzáriózis által okozott mennyiségi kár minden évben jelentõs, különösen ott, ahol a védekezés elmarad. A terméskiesés mellett azonban sokféle minõségi kárt is okoz. Ide tartozik a vetõmag használati érték romlása, a rossz sütõipari érték, a sör minõségének romlása, a takarmány tápértékének, fehérjetartalmának csökkenése. A legfontosabb azonban mégis a mikotoxin termelésbõl adódó élelmiszer- és takarmány-biztonság csökkenés.