MENÜ

Nyílt napok Abdán

Oldalszám:
2014.06.23.

A 2003. április végén tartotta a Fliegl Abda Kft jubileumi rendezvényét, mely méltán került a mezõgazdasági termelõk figyelmének középpontjába.

A céget és a magyarországi gyárat bemutató nyílt napok elsõ napjára a nemzetközi szaksajtó munkatársait, köztük újságunkat látták vendégül, második napon a meglévõ és potenciális partnereket hívták meg. A sajtótájékoztató helyszíne a nemrég átadásra került bemutatócsarnok volt, ahol „testközelbõl” lehetett a termékpalettát megtekinteni.

A gyárlátogatással fûszerezett elméleti és gyakorlati termékbemutatók, és az EU csatlakozás elõtt kiemelkedõ fontossággal bíró információk átadása profi, lelkiismeretes szervezõi munkát igényelt. A rendezvényen részt vett a családi vállalkozás alapítója Josef Fliegl és gyermekei, akik a cég menedzsmentjét alkotják.

Josef Fliegl 1975-ben alapította a céget bajorországi Kastl-ban.

Az innovativ gondolkodásnak és a piac által igényelt termékadaptációnak köszönhetõen a vállalat gyorsan fejlõdött.

1991-ben Triptisben, 1993-ban Abdán, 1996-ban Tögingben hoztak létre üzemet, 1999-tõl pedig Kastl-t alkatrész forgalmazásra szolgáló kereskedelmi bázissá alakították.

Fliegl Abda:

A magyarországi gyáregység alapítása óta tapasztalható erõteljes fejlõdés az egész Fliegl csoport számára döntõ jelentõségû. Az abdai gyárban 1998-ban száz, 2003-ban kettõszáznegyvenöt fõt foglalkoztatnak.

A forgalom növekedése is mutatja a dinamikus fejlõdést; 1994-ben évi 1,4 millió euróról, 2003-ban 16,6 millió euróra nõtt, 2004-ben várhatóan eléri a 18 millió eurót.

A gyártás mellett a magyarországi telephely egyidejûleg kelet európai regionális kereskedelmi központként is funkcionál, hiszen itt történik a horvát, szlovén, román, szlovák piaci tevékenység koordinálása; 2003-ban a termékek 18%-a Szlovákiába, 11%-a Romániába, 7%-a Csehországba, 4%-a Bulgáriába és 3%-a Ukrajnába került értékesítésre.

A Fliegl termékkínálata:

A részben hazánkban, részben Németországban gyártott eszközök közül számos valódi slágertermékké vált. Különösen nagy az érdeklõdés a billenõs pótkocsik, szippantós kocsik valamint az univerzális, mobil keverõgépek iránt.

A Fliegl keverõgépei  sok-oldalú felhasználási lehetõségeikkel, robusztus, ugyan-akkor precíz kidolgozásukkal tûnnek ki. A keverõgépek tartálya kiváló minõségû acélból készül, széles méretválasztékban, többféle teljesít-mény-kategóriában készül - ezáltal is biztosítva, hogy a felhasználási céloknak leginkább megfelelõ gép álljon rendelkezésre. Legyen szó akár építkezésrõl, ahol helyben kell nagy mennyiségû betont keverni, vagy kisebb állatfarmról, ahol állatok takarmányozását kell hatékonyan megoldani, vagy akár kertészetrõl, ahol például nagy mennyiségû komposzttal kell dolgozni- a Fliegl keverõgépeivel sok energia takarítható meg.

Az innováció egyik jeles példája a Fliegl által kifejlesztett letolókocsi, mely a mindennapi gyakorlatban a legtöbb feladatot jobban megoldja, mint a hagyományos pótkocsi.  A hagyományos billenõs pótkocsi mezõgazdasági célú felhasználásánál egyes anyagok – pl. siló, trágya -, lerakása problémás, hiszen a billenés veszélye nagy. Ellentétben a hagyományos pótkocsikkal, a letolókocsi a rakományát hidraulikus rendszere segítségével üríti. Elsõként a plató mozgó része ( a padozat kb. fele csúszóplató) a homlokfallal együtt mozdul el, majd a csúszóplatón a homlokfal végigtol. Ez a megoldás tökéletesen biztonságos ürítést tesz lehetõvé lejtõs vagy laza talajon is, melyhez a széles nyomtáv is nagyban hozzájárul. Különbözõ kiegészítõkkel használható trágyaszóróként, takarmánykiosztó kocsiként, átrakókocsinként is. A letolókocsi legnagyobb elõnye siló szállításakor mutatkozik meg, óriási raktérfogatán túl ( a legkisebb kocsi 25 m3 ) lehetõség van a siló tömörítésére is. Ezáltal a raktérfogat 40m3-re nõ!

 

A hígtrágya szállítására, kijuttatására a Fliegl tartálykocsijai jelentenek hatékony megoldást, hiszen 1700-tõl 24 000 literes méretben, kívül- belül horganyzott acélkivitelben készülnek. A talaj közeli terítõegység 6-18 méteres, míg a talaj felszíne alá injektáló, „Garant” csigás terítõegység 2,5- 6 méteres szélességben alkalmazható. A Fliegl terítõegységeinek közös jellemzõi, hogy a szerves trágyát egyenletesen és szabályozott mértékben, az EU normáknak megfelelõen lehet a szabadba juttatni.