MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2004/8 > Pr repce hibrid SAATEN-UNION

A Saaten-Union 2004. õszi káposztarepce fajta és hibrid programja

Annyi sikertelen és kudarcot hozó év után siker koronázta azon termelõk erõfeszítéseit, akik 2003. õszén is kitartottak a repce mellett. Az idõjárásra kevés panasz lehetett és aki a technológiai fegyelem betartása mellett – felismerve a kiugró termés lehetõségét – a szokottnál is jobban tudott gondoskodni a repcéjérõl, kiemelkedõ termést és - a jó áraknak köszönhetõen – kiemelkedõ jövedelmet tudott realizálni.

Szakfolyóirat > 2004/8 > Pr Gép gabona gabonatermelők

A tartós kapcsolat alapja a pontos elszámolás

A szólás közismert és igaz, s különösen jó lenne érvényt szerezni gondolatiságának egy olyan piacon, ahol az egyes gabonaévjáratok értékét (a termelõ hasznát) sok esetben olyan minta/minták minõségi paraméterei alapján határozzák meg, amelyek mintavételezése esetleg nem kellõen objektíven, vagy nem éppen szabványos módon történt.

Szakfolyóirat > 2004/8 > Pr Traktor Renault Quadractiv

Renault traktor(ok)

A Renault alapítása, az 1900-as évek eleje óta gyárt autókat és traktorokat. A II. világháború utáni helyreállítást követõen a piaci igényekre reagálva dinamikus fejlõdésnek indult a gyár. Ezt a trendet a mai napig is folytatja, melyet nem csak a személyautó és haszongépjármû gyártása bizonyít, hanem mezõgazdasági vonala is.

Szakfolyóirat > 2004/8 > Pr betegség tejelő anyagcsere

Szubklinikai anyagcsere betegségek felderítésének lehetõségei tejelõ állományokban

Az ÁT Kft. 2002-es statisztikája alapján a hazai regisztrált tehénállomány 10%-a hullik el évente, ami 22.000 tehenet jelent, aminek vágó értéke is 2.2 milliárd Forint. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a felmérés alapján az elhullások jelentõs része, 70 %-a az ellést követõ 60 napon belül következik be, aminek az esetek többségében valamilyen anyagcsere betegség az oka.