MENÜ

HONK – olajrepce pontosan

Oldalszám: 41
MPS 2014.06.19.

Az elmúlt évek mostoha idõjárása sem szegte kedvét azoknak, akik szakértelemmel és a szükséges technikai háttér biztonságával vállalkoztak a repcetermesztésre.

Békés megye egyik legjelentõsebb növénye az õszi búza. A termesztéstechnológia helyes kialakításával, jól megválasztott fajtával nem ritka a 7–8 tonnás termés, melyhez a legtöbb évben az „égiek is idõben hozzájárulnak”.


Termesztési adottságaink, a rendelkezésre álló technológiai háttér és a szakmai tapasztalatunk meghatározza, hogy a területünk legnagyobb részén õszibúzát termeljünk – mondja Lucz Tibor, az orosházi AGRO-M Rt. növénytermesztési ágazatvezetõje.
A vetésforgó betartására, és ebben a jó elõvetemények megválasztására mindig ügyelünk. Erre különösen azért fordítunk több figyelmet, mert õszibúza-területünk egy része vetõmag-elõállítás. Tavaly õsszel – már az idei õszibúzavetésre gondolva – 60 hektáron döntöttünk repcetermesztés mellett.

Miért éppen repce?
– Nem akartuk növelni a tavasziak területét, õszi vetésû növényre volt szükségünk. Az olajrepce elõvetemény értéke kiváló az õszi búza számára.
– Milyen szempontok alapján választottak fajtát?
 Kipróbált, ismert fajtát akartunk termelni. Tudtuk, hogy a Magyarországon államilag elismert fajták képesek közel 4 tonnás hektáronkénti termésre is – megfelelõ körülmények esetén. Számunkra a „fizetõ súly” mellett az olajtartalom is fontos volt. Emlékeztünk arra, hogy 2002–2003 telén problémák voltak a repce áttelelésével, ezért csak olyan fajta jöhetett számításba, amely kiváló télállósággal rendelkezik.
Partnereink ajánlatai közül az Elitmag Kft. HONK fajtája mellett döntöttünk.
A vetõmagot az Elitmag Kft. kiszállította, ami nagy segítség volt, mert így mi a szántó-földi munkákra tudtunk koncentrálni. Kiváló minõségû volt a vetõmag. A talajlakó, az õszi idõszakban a levelet és szárat károsító kártevõk, illetve a csírakorban fertõzõ gombabetegségek ellen a vetõmag gomba- és rovarölõ szerrel is csávázva volt. Ez biztonságot adott és megspóroltunk egy korai rovarölõ szeres védekezést.
Persze az sem mellékes, hogy a vetõmagot ezekkel a szolgáltatásokkal együtt is jó áron kaptuk.

Mire kellett ügyelni ebben az évben a repcetermesztés során?
– Ahhoz, hogy eredményes legyen a repcetermesztés, pontosan meg kell terveznünk a technológiát. Úgy érzem megtettünk mindent azért, hogy jó repcénk legyen. Tarlóhántás után azonnal lezártuk a talajt. Vetés elõtt kijuttattuk az alapmûtrágyát. A vetõmagmennyiséget is a technológiai ajánlás szerint állítottuk be hektáronként 5 kilogrammra. Meglévõ gabonavetõ gépünkkel ez a mennyiség pontosan elvethetõ. Tudtuk, hogy ezzel elérjük a szükséges tõszámot. Szerencsére a vetést követõ napon esett 13 milliméter esõ, ezért gyorsan, egyenletesen kelt az állomány. Elvégeztük az õszi gyomirtást, döntõen a gabona árvakelést kellet megszüntetnünk. Gyommentes, tõlevélrózsás állapotú állomány ment a télbe.

Milyen volt az áttelelés?
– Sok hó nem esett a télen, ennek ellenére a hideget jól bírta az állomány, nem fagyott ki.
Tavasszal idõben védekeztünk a repcebecõ ormányos és a repcefénybogár ellen. A két fontos gombabetegség – a phoma és sclerotinia – ellen nem kellett védekeznünk, mert a HONK ezekre nem volt fogékony.
A tápanyagellátás tervezésekor a legújabb kísérleti eredményeket, tapasztalatokat használtuk fel. Nem kizárólag csak az õsszel kiadott nitrogénre alapoztunk. Figyelembe vettük a repce kén- és bórigényét is. A lombtrágyákat a növényvédelmi kezelésekkel együtt jutattuk ki.
A közel 2 méteres magasságú állomány nem dõlt meg. A 10–12 centiméteres, egészséges becõkben 28–32 darab magot számoltunk.
A pontosan végzett technológiának, illetve a megfelelõ idõben és mennyiségben érkezõ csapadéknak köszönhetõen jó terméseredményre számítottunk. Deszikkálással biztosítottuk az egyenletes, gyors vízleadást, és a szemveszteséget is minimálisra csökkentettük.

Mennyit termett a repce?
– Hektáronként 3,8 tonnás termést takarítottunk be. A repcénk meghálálta az odafigyelést, a termésmennyiséggel és olajhozamával is meg vagyunk elégedve. Idén is meghatározó fajta lesz nálunk a HONK.