MENÜ

„Kék vonal” eszközök

Oldalszám: 25-26
Szegána Kft. 2014.06.19.

Az aratás végéhez közeledve a tarló megmunkálásról kell gondoskodni, elõ kell készíteni a magágyat a repcének. Az ajánlatunkban szereplõ eszközök színe kék, a cím innen ered.

Ehhez a feladathoz többféle technológia is kialakult.


• Tárcsázás szabályozott munkamélységben. Kiváló eszközök találhatók ezen feladathoz a DALBO gyár széles választékában. A tárcsák elrendezése lehet X rendszerû vagy a legújabb fejlesztésû MAXIDISC, azaz „tömör” építésû. A tárcsák lehetnek függesztett avagy féligfüggesztett kivitelûek. Mindkét típusra jellemzõ, hogy egy tömörítõ hengerrel a fellazított mulcsot visszatömöríti, ill. a „T” gyûrûk a tarlómaradványokat mélyen a talajba nyomják a mielõbbi tarlólebomlás érdekében. A MAXIDISC, mely egyedi felfüggesztésû tárcsalapok soros elhelyezése, szabadalmaztatott hidraulikus tárcsalap dõlésszögállítással. A tárcsák munkamélysége precízen szabályozható. A szállítási méret minden esetben 3,0 m alatti.


• Késes tarló elmunkálás, mulcsképzés, tömörítés, vibroflex rendszer. Ezen feladatra a DALBO Dinco eszközei ajánlottak. Ez az eszköz minden igényt kielégít, száraz viszonyok között a kések éleinek kopása azonban jelentõs.


• Altalajlazítás, a JYMPA lazítók az elmúlt években bizonyítottak, tartósak, megbízhatóak és erõsek. A lazítással egy menetben  ajánljuk a hengerkapcsolatot, így a fellazult réteg visszazárásra kerül és a rögök aprítása is megoldódik.


• A tarlóhántás még mai fontos technológiai elem. A szántásnál az ÖVERUM ekék biztosítják a kiváló forgatást. A kínálat a hagyományos ágy- és a váltvaforgató ekékbõl áll. Ezen utóbbi ekék lehetnek függesztett és féligfüggesztett kivitelûek. Az elõhántó alkalmazását különösen ajánljuk nagy mennyiségû szármaradvány esetén. Az ajánlatban szerepel barázdaszélesítõ csoroszlya is, mely a széles traktorkerék esetén is biztosítja a barázdában történõ haladási lehetõséget.

Féligfüggesztett ekék adatai:

Az õszi mélyszántás elmunkálására kiváló eszköz még száraz idõjárási viszonyok között is a DALBO MAXIROLL. A hengerek hidraulikus nyitásúak, maximális munkaszélesség 12,3 m. A hengerek felszerelhetõk rugós simítókkal is. A hengerek terhelése egyenletes, ugyanis a terhelés hidraulikusan elosztható, talajkövetõ. A hengerek választéka széles: croskill és különbözõ méretû cambridge rendszerûk. A simító hidraulikusan kiiktatható, ezáltal vetés hengerezésére is használatos.


Technikai adatok:


A 2004. évben új fejlesztésû berendezések jelentek meg a BOGBALLE gyár mûtrágyaszóró palettáján. Alkalmazkodva ahhoz az igényhez, hogy a  nagy tartálytérfogat mellett a közepes méretû  gépek is korszerûbb külsõt kapjanak. A függesztett kivitel fontos a taposási kár minimalizálása érdekében. Megalkotásra kerültek az M2, M2W és M2plus, M2Wplus típusok. Opcióként gumikerekes alváz szerelhetõ a berendezés alá.

A kétfajta berendezés 1000 és 1800 literes alapkivitelben, 2 × 550 liter és 1 × 750 literes toldhatósággal kerül forgalomba. A mûtrágyaszórás munkaszélessége itt is 12–18, 20–24, 28–36 méter, amely különbözõ lapátok felszerelésével érhetõ el. A szabályozás az M2 és M2plus kialakításoknál hidraulikus, vagy opcióként az új fejlesztésû UNIQ Calibratorral történik. Az M3W és M3Wplus változatoknál a berendezés vázszerkezetébe 2 integrált 6 tonnás súlymérõ cellák kerültek beépítésre, melyek a kiszórás mennységét a mindenkori súlymeghatározás alapján szabályozzák. A W típusok további elõnye, hogy a kalibrálás teljesen automatikus. Az ilyen szabályozással szintén ± 1% precizitás érhetõ el, ami 2–3 mûtrágyaszem-eltérésnek felel meg m2-ként. A trend szórórendszer ezeken a berendezéseken is mind normál és határszórásnál kiválóan teljesít. A UNIQ Calibrator biztosítja a kiszórt mennyiség és a sebesség optimalizálását, és fontos információkat ad a mûtrágyaszóró berendezés kezelõjének. A Calibrator UNIQ programozása magyar nyelvû. A mûtrágyaszórókhoz Big-Bag emelõ is rendelhetõ.


A gabonavetõ gépek kínálatában a magyar piaci igényeknek megfelelõen a tárcsás vetõelemek kerültek elõtérbe. A FIONA dán vetõgépek kombinált eszközök, szántás, elmunkálás és vetés egy menetben. Direkt vetõgépekkel is megjelentünk a piacon. Vetõgép-kombinációban 8 vagy 9 méteres munkaszélességet is tudunk javasolni. Természetesen a pneumatikus gabonavetõ gépek is a terméklistán találhatók.


A „kék vonal” tagja a KONGSKILDE levegõs anyagmozgató rendszer is. A kitárolás és gépjármûre rakás örök probléma, minimális szemtörés, nagy teljesítmény. Ez évtõl megkaptuk a dán KONGSKILDE cég terménymozgató eszközeinek a forgalmazási jogát. A szívó-fúvó eszközök nagy teljesítménnyel és minimális szemtöréssel megoldják a kitárolás és rakodás nehéz feladatát. A gabonafúvók nagy elektromos teljesítmény-igénnyel rendelkeznek, sok gazdálkodónál kapacitásproblémák jelentkezhetnek az elektromos hálózaton, ezért a kardánmeghajtású fúvó a megoldás. A rendszer kiépítése rugalmas, így a régi, korszerûtlen tárolók is használhatóvá válnak. A KONGSKILDE DPC 40-es típusú elõtisztító nagy teljesítményt produkál. A forgó henger szinte rezonanciamentesen dolgozik, ezért mobil tisztítóként is kiváló (nem szükséges alapozás).


A magtisztítási feladat megoldására a DAMAS technológiát ajánljuk. A dán üzem különbözõ nagyságrend-ben sík-, körrostákat, levegõs rendszerû elõtisztítókat, laboratóriumi tisztítóberendezéseket gyárt. Külön ki szeretném emelni az UNISEED és a VIBAM 1026 síkrostás gépeket. A teljesítményük 30, ill. 60 t/h elõtisztításban, finom tisztításban 5, ill. 10 t/h. A DAMAS berendezések minõségükkel és hosszú élettartamukkal tûnnek ki. A DAMAS specialista a fûmagfeldolgozás területén, ezen területhez a technológia összes elemét gyártja: toklászóló, kefegép, elõ- és utótisztító, triõrök, szeparátorok.

Az ismertetett gépeket, eszközöket bemutatjuk több kiállításon is (Debrecen, Szentlõrinc, Bábolna). Érdeklõdés esetén testre szabott ajánlatokat készítünk.