MENÜ

Gépesítés

Szakfolyóirat > 2004/9 > Gépesítés Tápanyag gépek tápanyag-kijuttató

A tápanyag-visszapótlás gépeinek alkalmazási köre mûholdas vezérlésû rendszereknél

A mezõgazdasági termelésben fokozódó talaj- és környezetvédelmi elõírások, valamint a koncentrált tápanyagok növekedése igényt támaszt a lehetõ legkevesebb veszteséggel végzett tápanyag-visszapótlás iránt. Ezáltal viszonylag pontos tápanyag mennyiség szórható ki a táblán arra a helyre, ahol azt a kultúrnövény megkívánja, így biztosítható a fejlõdéshez szükséges optimális tápanyagtartalom.

Szakfolyóirat > 2004/9 > Gépesítés trágya gépek trágyakezelés

A trágyakezelés gépesítése

Az állattartó telepek egyik legnagyobb problémája, talán a második a gazdaságos értékesítés után, a keletkezõ, környezetre –koncentrált jelenléte miatt- veszélyes melléktermékek megfelelõ, és szintén költséghatékony kezelése. A trágyaeltávolítás módja, valamint a technológiai mûveletek eszközei, a gépi és élõmunka igény aránya a termelés önköltségét nagyban befolyásolják.

Szakfolyóirat > 2004/9 > Gépesítés Vetőgép vetőmag Kalászos

Ajánlások és tanácsok… A kalászos gabonák vetõgépeinek beállításához és üzemeltetéséhez

A kedvezõ – a vegetációs idõszakban aránylag sok csapadékot hozó – idõjárás kalászos gabonáink rekord termését eredményezte. Ez az elõzetes becslések szerint, õszi búzából ~ 5,2 t/ha termésátlagot, összességében ~ 5,3 M.t. – jó minõségû – búzát jelent, ami jelentõsen meghaladja a tavalyi 2,9 M.t. búza mennyiségét.