MENÜ

HORSCH Terrano FG és FX szántóföldi kultivátorok. Hatékony lazítási technika nagy alkalmazási spektrummal

Oldalszám:
2014.06.18.

HORSCH Terrano kultivátor, különféle kapákkal felszerelve a talaj sekély vagy mélymûvelésre szolgálnak Alkalmazható mind a sík és teljes felületû tarlómûveléshez, mind pedig az intenzív lazításhoz és a szármaradványok bekeveréséhez, 30 cm-es mélységig. Így hoz létre a Terrano kész magágyat egy munkamenetben.

Vontatott, függesztett vagy félig függesztett kivitelû gépek legfõbb jellemzõje a robosztus építési mód, a kitûnõ munkaminõség és nagy áteresztõképesség.

                                                              

A Terrano FG alkalmazható talaj sekély mûvelésére 3-20 cm-ig, fogásszélessége 6 m-tõl 10 m-ig terjed.

A Terrano FX 5-30 cm munkamélységben és a tarló és szármaradványok talajba való egyenletes bekeverésére, illetve magágykészítésre szolgál,  munkaszélessége pedig 3 m-tõl 6 m-ig terjed.

Mindkét gépen a tekercsrugós terhelésû „TerraGrip” kapák 4 illetve 3 sorban helyezkednek el. A kapák magas felfüggesztése, illetve a magas keretállás a szármaradványok akadálytalan áthaladását, ezzel a gép eltömõdésmentes üzemeltetését biztosítja. A kapák 30 cm osztástávolsága pedig lehetõvé teszi a jó keverõhatást és az egyenletes a talajfelszín kialakítását a gép teljes munkaszélességében.

A kapák által megmûvelt talaj lezárása – a mindenkori talajviszonyoknak és a mûvelés módjának megfelelõen – különbözõképpen történhet. A Terrano FG -nél a kapasort követõ talajlezáró egység fésûs borona, vagy fúvott gumiabroncsozású keréksor az ún. „Optipack”, vagy bármilyen más típusú henger. A Terrano FX esetén a kapák után elõször ékben álló, állítható szögû csipkés tárcsapárok szolgálnak a talaj egyengetésére, amelyeket pálcás-, vagy ívelt-laprugós ún „Rollflex” henger - vagy Poiflex az Terrano Fx-en - követ. Mindkét gépen alkalmazott talajlezáró, tömörítõ egységek – a kapákra ható erõk geometriai úton való átszármaztatása révén – egyenletesen és kímélõ módon tömörítik és zárják a talajt. A Terrano FX nehéz agyagos, illetve nedves talajon is nagyon jól dolgozik.

A HORSCH Terrano FG és FX gépekre különféle formájú és rendeltetésû kapák szerelhetõk. A MulchMix kapák különösen alkalmasak mélymûvelésre. Készülnek szárnyas, szárny nélküli, széles, vagy keskeny kivitelben. Ezekkel a mûvelõ szerszámokkal a tarlómaradványok, a gyomnövény magvak 25 cm mélységig nagyon jól bekeverhetõk a talajba.

 Az úgynevezett „ClipOn” kapák inkább sekély tarlóhántásra szolgálnak. A különbözõ kapaformák közül erre különösen a 22,5-37,0 cm szárnyszélességû lúdtalp alakú kapák alkalmasak, azonban a keskeny kialakításúak (7,5 cm széles) mélymûvelésre is használhatók. Sekély mûveléskor a kapák által elvágott kapilláris csövek meggátolják a talaj nedvességvesztését. Ezekkel a kapákkal a gép akár 15 km/óra munkasebességre is képes. Vonóerõ igényük a tárcsával szemben kisebb.

A HORSCH Terrano kultivátorokon felszerelt TerraGrip kapák rendkívül hosszú élettartamuk és minõségük révén, nem igényelnek semmiféle karbantartást.

A Raiffeisen Agrárház Kft. mint a HORSCH gépek importõre,  kedvezõ finanszírozási feltételekkel és szervízhálózattal gondoskodik vevõi teljes körû kiszolgálásáról.

Raiffeisen Agrárház Kft. Technika üzletág Székesfehérvár, Ikrény, Szekszárd és Nagykanizsa-Sormás

Szász Zoltán termékmenedzser 30/9020-471; e-mail:  z.szasz@horsch.hu