MENÜ

Agrotechnika – a rangos szakkiállítás

Oldalszám: 6
Keresztes 2014.05.27.

Hannoverben kétévenként rendezik meg a világ mezõgazdasági gépgyártásának egyik legrangosabb kiállítását. A DLG (Német Mezõgazdasági Társaság) szervezésében több, mint 1500 kiállító mutatkozott be 22 hektárnyi felületet meghaladó területen.

A mezõgazdasági gépek minõségével és hatékonyságával kapcsolatos elvárások nyilvánvaló igényei jól tetten érhetõk voltak a térség agrárágazataiban és a gépcsodák kínálatában.
G azdálkodóink tisztában vannak azzal – különösen Európai uniós tagságunk óta – hogy a hatalmas versenyben csak korszerû technika és technológia alkalmazásával lehet a piacon maradni. A bõséges választék sokszínûségét bizonyítja, hogy az egyszerû mûködésû gépektõl egészen a high-techig terjedtek a gépek és a technológiák. A szervezõk arról sem feledkeztek meg, hogy a komplett termékpalettában a speciális üzemek igényeit is figyelembe véve sorakoztassák fel a kínálatot.
A kiállítás hagyományosan számos gyakorlatorientált konferenciával is büszkélkedhetett. Ezek sorában már nagy múltú az európai agrárvállalkozók fóruma, amelyen idén is számtalan idõszerû téma került terítékre, valamint irányelvek fogalmazódtak meg a vállalkozók számára azokat a stratégiákat illetõen is, amelyekkel a jövõben számolniuk kell. A nemzetközileg ismert és elismert elõadókat az ágazatban érdekelt szakemberek, tudósok, szaktanácsadók, intézmények és sikeres vállalkozók soraiból választották ki a rendezõk.
A Mezõgazdasági Gépkörök Európai Szövetsége a DLG-vel együttmûködve rendezte meg szokásos tanácskozását, amelyen a tagországok képviselõi egyebek mellett megtárgyalták, hogy milyen lehetõségek nyíltak a gépkörök tevékenységének kibõvítésére. Természetesen az esemény értékét a nemzetközi tapasztalatcsere és együttmûködés lehetõsége is növelte.
Tekintélyes szakzsûri ítélte oda a legjobbaknak járó aranyplaketteket. Az elsõ díjra a Fendt 936 Vario traktor 60 km/h végsebességre fejlesztett változata érdemesült, amely új fékrendszert és futómûvet, illetve nagyobb vezetési komfortot kapott. A második helyezést a John Deere 8030 traktora kapta energiatakarékos motorkonstrukciójáért és minimális károsanyag-kibocsátásáért. A harmadik díjas egy speciális Brielmaier kaszálógép lett, amely hidrosztatikus meghajtású, közel hetven fokos lejtõn is képes dolgozni, szöges-dobos járószerkezetû Inovel elektronikával.
Figyelemre méltó innovációs eredményekért 25 ezüstérmet osztottak ki a legkülönbözõbb szakterületekre. Ezek sorában – többek között – a Claas az új fejlesztésû szalmaszecskázójáért kapott méltó kitüntetést, az Amazone a mûtrágyaszórók munkájának optimalizálásáért és tápanyagtérkép dokumentálásáért, a Krone a fotoszenzoros és sorkövetõs silókukorica adapteréért, illetve a szögletes nagybálázóikra alkalmazott speciális adagolórendszeréért részesült ezüstéremben. Hatalmas érdeklõdés kísérte a Grimme cég burgonyabetakarító gépének mélységszabályozó automatikáját, az excenteresen mûködõ spirális tisztítóhengereket és az ötujjas levéltelenítõ berendezést.
Ezévben a kiállítók egyharmada érkezett külföldrõl, Olaszország 119, Hollandia 54, Ausztria 52, Franciaország 40 és Dánia 32 kiállítóval képviseltette magát. Közép- és Kelet-Európából is növekvõ számban érkeztek kiállítók, Magyarországról a Tyres Rt. és a kiskunmajsai Agrikon Rt. mutatta meg magát Hannoverben. A hazánkban is jelenlévõ Fliegl pedig ez alkalommal ünnepelhette fennállásának harmincadik évfordulóját. Említésre érdemes, hogy a kiállítás 1985-ös mûködése óta idén elõször jelent meg Kína, hat cége mutatta be termékeit.