MENÜ

II. Kaposvári Állat-egészségtani Nap

Oldalszám: 50
Dr. Zomborszky Zoltán, Dr. Milisits Gábor 2014.05.27.

A Magyar Állatorvosi Kamara Somogy megyei Szervezete és a Kaposvári Egyetem Állat-tudományi Kar közös szervezésében 2005. október 20-án immár második alkalommal került megrendezésre a Kaposvári Állat-egészségtani Nap agrár szakember találkozó.

A konferencia résztvevõi – csakúgy, mint a tavalyi rendezvény során – idén is három témakörbe csoportosítva vitatták meg az állattenyésztés, az állategészségügy, az állatvédelem és az élelmiszerbiztonság aktuális kérdéseit.
A téma jelentõségére való tekintettel – a tervezett programot megelõzõen – külön elõadás hangzott el a madárinfluenzával kapcsolatos fontosabb tudnivalókról. A napjaink egyik legtöbbet emlegetett betegségérõl dr. Mészáros János akadémikus, virológus állatorvos adott hiteles tájékoztatást a szép számú érdeklõdõ számára.
Fõelõadóként dr. Mile Sándor a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke a HACCP elveken alapuló korszerû, állatorvosi telepellátási minõségbiztosítási rendszer állategészségügyi programjáról számolt be. Ezt követõen dr. Sótonyi Péter professzor mutatta be az egyetemek közti együttmûködésben idén elkészült „Sertés anatómiai atlasz”-t (társszerkesztõk: dr. Horn Péter és dr. Repa Imre), amelynek különlegessége, hogy a natív felvételeket CT és MRI képek is illusztrálják. Ezután humán élelmiszer-biztonsági, majd a hízott libamáj elõállítással kapcsolatos állatvédelmi, valamint praxis menedzsmenttel foglalkozó elõadások következtek.
A felkért elõadók mellett ebben az évben is lehetõségük volt a gyógyszer- és takarmánygyártó, illetve -forgalmazó cégeknek szakmai elõadásaik megtartására. A Pfizer Hungary Kft. a sertés gyógyászat számára kifejlesztett új készítményét a Naxcelt, a Novimed Kft. a Mistral Öko koncepció elõnyeit, az Alltech Hungary Kft. az antibiotikum mentes hozamfokozás lehetõségét, az Agrárin Kft. az istállóklímamérésére alkalmas MikroMetos ZT készülék hardver és szoftver rendszerét mutatta be. Az elõzõ évben kitöltött véleménnyilvánító lapok alapján összeállított program harmadik részében dr. Bodó Imre professzor adott tájékoztatást az õshonos háziállat fajtáink jelentõségérõl. A rendezvény végül egy vadon élõ állatfajunk, a gímszarvas állat-egészségügyi kérdéseinek bemutatásával zárult.
Az országos, de mégis a Kaposvári Egyetemhez kötõdõ konferencia elérte célját, hiszen a 9 kiállító és a 170 regisztrált résztvevõ betekintést kaphatott az állat-egészségügyi témákon keresztül állattenyésztésünk aktuális kérdéseibe. Reményeink szerint jövõre hasonlóan színvonalas rendezvényen találkozhatnak ismét az állattenyésztés szereplõi.
A rendezvényen elhangzott elõadások anyaga megtalálható a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar honlapján (www.atk.u-kaposvar.hu), illetve a konferencia kiadványa korlátozott számban elérhetõ a Kar Kutatási és Szaktanácsadási Osztályán (telefon: (82) 412-091, e-mail: [email protected]).
A rendezvény szervezését és lebonyolítását a Kutatásfejlesztési, Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda támogatta.