MENÜ

Nem mind almaecet, ami fénylik

Oldalszám:
L.Z. 2014.05.26.

Átlátszó, fényes, érezhetõen aromás almaillatú. Mi ez? Némelyek szerint almaecet, amit az állatok takarmány kiegészítõjeként is használnak. Mások szerint nem ilyen az igazi. Dr. Pénzes János állatorvost, egy olyan szaktanácsadót kérdeztünk meg, aki már évek óta foglalkozik az almaecettel, ismeri a gyakorlati alkalmazás minden részterületét.

- Mielõtt igennel, vagy nemmel válaszolnék a kérdésre, az olvasónak el kell szenvednie egy kis történeti áttekintést, azért, mert e nélkül nehezen lenne megérthetõ az állásfoglalásom. 

- Az almaecet jótékony hatására évtizedekkel ezelõtt dr. Czövek László nyíregyházi állatorvos figyelt fel. Észrevette, hogy azokban a tehenészetekben, amelyekben almatörkölyt etetnek az állatokkal, kevesebb a megbetegedés, igen alacsony a borjú elhullás aránya, ami abban az idõben nem volt kis szó, és nem utolsó sorban a tej bakteriológiai tisztasága is kiváló, jelentõsen csökkent a tejben lévõ szomatikus sejtszám. Ezt követõen végezte a kutatásait, amelyek eredményeként megállapította, az almaecet hatásmechanizmusát, amit közérthetõen úgy foglalhatunk össze, hogy az almaecet savassága folytán nem engedi az állati bélflórában kialakulni a káros baktérium-telepeket. Megalkotta az Alfa-Elixir nevû takarmány kiegészítõt, ami az almaecet mellett mézet, s különféle vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Sajnos Czövek doktor halálával átmenetileg megszakadtak a kutatások.

- Évekkel késõbb, amikor a közismert egészségvédelmi okok miatt betiltották az antibiotikumok takarmányokba való keverését, hírtelen elõtérbe kerültek a hasonló hatású természetes anyagok. Így az almaecet is. Korábban azért keverték kis mennyiségben a takarmányba az antibiotikumokat, hogy ezzel mintegy megelõzzék a betegségek kialakulását, illetve roboráló szerként, javítsa a takarmányhasznosulást. Nos, ezeket a hatásokat az almaecettel, mint természetes anyaggal is el lehetett érni. Mivel nem voltak egzakt tudományos kísérleti eredmények, az almaecet gyártója, a BUSZESZ Élelmiszeripari Rt. finanszírozása mellett dr. Bárdos László tanszékvezetõ egyetemi tanár irányításával a gödöllõi Szent István Egyetemen megindultak az újabb, átfogó kutatások. A több éves kísérletek most már mérésekkel és számokkal alátámasztva egyértelmûen igazolták az almaecet hatását. Azóta is folynak az egyetemen hasonló kísérletek, s az egész szakma Bárdos dr. méréseire hivatkozik, s használja megállapításait.

 Mit igazoltak ezek a mérések?

- Egy hosszas tudományos kísérlet sorozatot egyszerûen nem lehet ilyen rövid formában közölni, csupán a legfontosabb megállapításokra szorítkozhatom. A valódi, vagyis természetes úton erjesztett almaecetet, amit a BUSZESZ Condixír néven hoz forgalomba, a szarvasmarha, a sertés, a nyúl, a baromfi takarmányozásában vizsgálták.

- Többek között vérvizsgálatot is végeztek, mely során az összkoleszterin szintet és a triglicerid koncentrációt nézték, s ezek rendre alacsonyabbak voltak a kontroll csoportban mértekhez képest. A vérminták összfehérje tartalma alapján az almaecettel kezelt állatok vérplazma vasredukciós képessége is (FRAP) magasabb lett. Ezzel magyarázzák az almaecettel itatott állatok jobb stressztûrését, valamint a szervezet káros oxidativ hatásokkal szembeni védekezõ képességét. Ez az állapot biztos, hogy nem az adalék savi karakterét adó ecetsav, hanem az almából származó összetevõk: vitaminok, flavonoidok, kéntartalmú szabad aminosavak és származékaik miatt alakultak ki.

- Összességében megállapítható, hogy a Condixír azzal, hogy az emésztõrendszer ph-értékét a savasabb irányba tolja, megakadályozza a belekben a káros baktériumok megtelepedését. Ezért rendszeres használatával az emésztõszervi betegségek nagy része megelõzhetõ, ilyen például a baromfik szalmonellózisa, a különféle streptococcus fertõzések, vagy a fiatal malacok hasmenése. Természetes, hogy jó emésztés következtében javul a takarmányhasznosítás, vagyis kedvezõbb lesz a súlygyarapodás. A hízólibáknál például igazolhatóan nagyobb és szerkezetében jobb minõségû lesz a máj. Tehát a jobb egészségi állapot, és a jobb emésztés következtében, javul az állatok ellenálló képessége, ezáltal a kondíciója. Jól mutatja ezt, például, hogy a madarak tollazata kifényesedik, egészséges lesz. Különösen most, a madárinfluenza terjedésének idején fontos, hogy a Condixír itatásával javul az állatok stressz-tûrõ képessége. Márpedig, ha a baromfik esetében például elrendelik a zárt tartást, akkor a stressz és a kannibalizmus kialakulásának esélyét minimálisra csökkenthetjük ezzel a szerrel. És még lehetne sorolni a kísérletekkel igazolt hatásokat.

Mindez hogyan függ össze azzal, hogy milyen szert vásároljunk, illetve itassunk?

- Most kapcsolnék vissza az elején feltett kérdésre. Ha ilyen kedvezõ hatású az almaecet, és várhatóan növekszik a piaca, akkor nyílván lesznek, és vannak olyan emberek, cégek, akik például nem almából erjesztett, vagy más módon elõállított olcsóbb ecetet próbálnak almaecet néven eladni.

 Elõfordulhat az is, hogy hamisítják?

- Bármi elõfordulhat. Én már találkoztam olyan anyaggal, ami nem állta meg a helyét.

 De akkor hogyan lehet megismerni a valódit?

- Elõször nézzük meg a márkajelzést: a Condixír és az Alfa-Elixír az a két szer, amelyek alapja az az almaecet, amellyel az igazolt kísérletek folytak. Másik szempont: azt szokták mondani a fogyasztóvédõk, hogy ha egy virsli nagyon olcsó, legyen gyanús. Ugyanez vonatkozik az almaecetre is. De mondok egyebet is. A kutatások most abba az irányban folynak, hogy a szûrletben fennmaradó anyag mennyire hatásos. Kell-e egyáltalán szûrni. Vannak olyan tapasztalatok, hogy kedvezõen befolyásolja a hatást, ha némely anyag bennmarad az ecetben. Tehát lehet, hogy hatásosabb, ha nem annyira „tiszta, tükrös”. És semmiképpen nem kell, hogy dõljön belõle a – mondjuk mesterséges - almaillat, elegendõ, ha az ecet érzik. Visszatérve a fogyasztóvédõk tanácsaira, ha egy almaecet fényes, nagyon is almaillatú és olcsó, legyen gyanús.    

Megjelent  2005. novemberben, a  Kistermelõk Lapja, 11. számában