MENÜ

Mustang – a sokoldalú gyomirtó!

Oldalszám:
Takács Attila 2014.06.12.

A Mustang a gabonafélékben és a kukoricában kétszikû gyomok irtására felhasználható készítmény.


A szer két hatóanyaga kiegészíti és egymás hatását erõsíti a gyomok ellen. Ennek az összetett hatásnak az eredményeként a gyomok pusztulása totális és gyors.

Megbízható hatékonyság, rugalmas felhasználási lehetõség – ez jellemzi a Mustang gyomirtó szert a gabonában.

Rugalmasság: Enyhe tél esetén a veszélyes gyomok már kora tavasszal a táblákon találhatóak, ami indokolhatja a korai gyomirtást. A Mustang hideg idõben is megbízhatóan irtja a gyomokat, + 5 °C fölött a gabona gyomirtása már megkezdhetõ. A Mustang gyomirtóspektrumába tartozó 200 kétszikû gyomfaj között találjuk a legnagyobb területen kárt okozó ragadós galajt és az ebszikfüvet. A Mustang kiváló hatékonyságú továbbá a pipacs, a sebforrasztó zsombor, a vadrepce, a kamillafélék, a napraforgó árvakelés, a szulákpohánka, a tyúkhúr, a szarkalábfélék, a tarló tisztesfû, a pásztortáska, a vadkender, a búzavirág, a mezei tikszem, a lapulevelû keserûfû, a repcsényretek, a mezei tarsóka, a keszegsaláta és még számtalan gyom ellen. Ellenük a készítmény 0,6 l/ha dózisa használható. A mezei acat ellen a Mustang jó lomb- és gyökérirtó hatással rendelkezik. A kezelésre az acat a tõlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb. Erõs fertõzés és gyenge gabonaállomány esetén a Mustang (0,6 l/ha) mellé adjunk 0,4 liter Esteront hektáronként. Ezzel a kombinációval biztonságosan permetezhetünk a bokrosodás végéig. Ha a mezei acat következõ évi újrahajtását minimálisra akarjuk csökkenteni (pl. a vetésforgóban a táblára napraforgó vagy pillangós növény kerül), akkor a Mustang 0,6 l/ha + Lontrel 0,2 l/ha kombinációt használjuk.
 

A Mustang, a már jól bevált gabona gyomirtó szer felhasználható a kukorica kelés utáni gyomirtására is. A Mustang hatásspektrumába beletartoznak a kukoricában elõforduló veszélyes, magról kelõ kétszikû gyomok: a disznóparéjfajok, a libaparéjfajok, a parlagfû, az árvakelésû napraforgó, a selyemmályva, a vadrepce, a csattanó maszlag, a szerbtövis stb. A Mustangot a magról kelõ gyomok 4–6 leveles állapotában kell kijuttatni. Az üzemi tapasztalatok szerint kíméletesen alkalmazható fejlett állomány gyomirtására. Dózisa 0,6–0,8 l/ha. Nagyobb gyomok, illetve évelõ kétszikûek ellen (mezei acat, aprószulák) a magasabb dózist kell alkalmazni. Fenyércirokkal és más egyszikû gyomokkal fertõzött területeken a speciális egyszikûirtó készítményekkel (Titus* 25 DF, Basis*, Monsoon**) kombinációban kijuttatható. A kölessel fertõzött területen elsõsorban a Mustang + Monsoon kombinációt javasoljuk. A Monsoonos kombinációban a Mustang dózisa 0,6 l/ha-ra csökkenthetõ. A Mustang gyomirtó szer a kukorica posztemergens gyomirtásában az eddigi lehetõségeknél költségtakarékosabb megoldást nyújt.

Ha a gabona gyomirtása valamilyen okból elmaradt, a készleten lévõ Mustang  rugalmasan felhasználható a kukorica kelés utáni gyomirtására is.Takács Attila

Dow AgroSciences,  (30) 351 3363

* védjegy – DuPont;  ** védjegy – Bayer Cropscience