MENÜ

Permetezéstechnika

Oldalszám: 64
2014.06.12.

Nemcsak a háborúra igaz, hogy mindenekelõtt pénz kérdése, ezért olykor célszerû a növényvédelem anyagi lehetõségeinek áttekintése.


Közhelynek számít, hogy a kijuttató fúvókák minõsége a mûvelet hatékonyságát határozza meg, ezáltal a ráfordítások nagyságát döntõ mértékben befolyásolja. Az is jól ismert, hogy a fúvóka a permetezõgép legkisebb, bár fontos eleme,  nem megfelelõ állapota  a géppel végzett munka eredményességét nagyban meghatározza. Kiválasztásuk még nem mindig szakmai szempontok szerint történik; ha a rajtuk átjutó permetlé mennyisége a névleges értéket 10%-ban meghaladja, ki kell cserélni, mert már nem úgy végzik munkájukat, hogy a permetléfelhasználás költségeit ésszerû határok között tarthassuk. A helytelenül megválasztott  fúvókák  a velük végzett munka költségeit jelentõsen növelhetik. A felhasználók többsége nem a végzendõ munkához választ fúvókát, egyszerûen a meglévõ berendezéseit használja, ahol csak lehet.  Pedig manapság a kiszórt vegyszer hatóanyagok ára egyre nõ (jelenleg átalágosan 3–5 Euro/kg-nál tartunk), ami igen tekintélyes hektáronkénti anyag-költséget eredményez. Manapság  a szükségesnél legalább 10–15%-kal több hatóanyagot fogyasztunk, vagyis a jól végzett munka ugyanolyan védelem mellett ennyivel kevesebbe is kerülhet(ne).


 

A költségek hatékony kézben tartásához a területegységenként kiszórt permetlé mennyiségét kell szabályozni. Ehhez egy sor értéket kell folyamatosan figyelni és szabályozni. Ezt természetesen lehet „érzésre” csinálni, csak akkor az eredmény is nagyon szubjektív lesz, és semmiképpen sem optimális. Ha a mindenkor legkedvezõbb megoldás tartós megvalósítása a cél, akkor bizony elektronikus szabályzóra van szükség. Azt már láttuk, hogy a személyi számítógépek egyre fantasztikusabb teljesítményû generációi egyre olcsóbban kaphatók, így természetesen az agrárelektronikai eszközök ára is elérhetõ lett. Kevés gyártó fektetett be a fejlesztésbe annyit, mint a Müller-Elektronik, amely így Európa egyik vezetõ agrárelektronikai cégévé vált.


 

„A bizalom szép, a mérés biztos” – tartja a közmondás. A termelésnél oly fontos gép munkáját megfelelõ mérõmûszerek nélkül csak felbecsülni lehet, ami a költséggazdálkodáshoz bizony édeskevés. Viszont egyre nõ a nyomás, hogy feleljünk meg az EU környezetvédelmi elõírásainak is, ami megfelelõen hiteles eszközök nélkül reménytelen feladat. Legjobb ilyenkor a már bevált eszközökre támaszkodni: a német BBA által bizonylatolt belga gyártó az AAMS reális áraival éppen a megfelelõ alternatívát adja. 

                                          

E-mail: [email protected]

Érdeklõdni: Doffek András (30) 747 2457