MENÜ

A kukoricabogárról távirati stílusban - Invite, a kukoricabogár biológiai fegyvere

Oldalszám:
Boros Sándor 2014.06.10.

1992. nyara Belgrád nemzetközi repülõtere mellett megtalálják az amerikai kukoricabogarat („..az imágó aktív módon, repüléssel 30 km-re is eljut”).

1995-ben Magyarországon is megjelenik a „bogár”.

2000. Dél-Magyarország erõsen fertõzött.

2003. Gyakorlatilag az egész ország területén megtalálható. Az elsõ jelentõs térségi fertõzések és károk a nagy szárazság ellenére. Több, mint 150 000 ha-on  célzott állománykezelés!

2004. Ideális körülmények a kukoricának, és a bogárnak „Nehéz helyzetben vagyunk azért is, mert a jó minõségben végzett termesztési mûveletekkel (talajmûvelés, ideális csapadékeloszlás stb.) nemcsak a kukoricának, hanem az azt károsító bogárnak is kedvezünk” „A kártétel mértéke a júniusi–júliusi csapadék mennyiségétõl is függ. A nedves talajban a kukorica gyökere regenerálódhat, ami a kár mérséklését eredményezheti”, de nem a jövõ évi szaporulatét!

2003-ban a kukorica erõs fertõzése ellenére a kukoricabogár generatív fejlõdésére negatívan hatottak a mostoha körülmények (szárazság).

2004-ben relatíve kevesebb tojásból fejlõdhetett imágó, amely aztán az elhúzódó rajzás (megfelelõ hõösszeg késõbbi bekövetkezte), illetve a kukorica optimális fejlõdése miatt (kinõtt a bogár foga alól) nem okozott látványos kártételi tüneteket (az állományvédekezések is elmaradtak) annak ellenére, hogy a bogarak még szeptember közepén is „legeltek” a kukorica soraiban található gyomokon.
Ezért a tojásreprodukció számadatai 2004–2005 viszonylatában jelentõsen emelkedtek 2003–2004 évekhez képest a mért adatok alapján.
Ezekután az imágók megjelenése is magasabb szinten várható 2005-ben, és szinte biztosra vehetõ, hogy a tömeges imágórajzás találkozik a kukorica virágzásával, hiszen az eddigi 10 év viszonylatában ez a tavalyit leszámítva mindig igaz volt.
Összehasonlításként álljon itt a grafikon, amelyen látható 1999.
(dr. Széll Endre, Hataláné Zsellér Ibolya) és 2004. évek rajzásdinamikája. Ezen intervallumok között mozog, illetve mozgott a kukoricabogár az elmúlt 10 évben, így nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy 2005-ben is így lesz (grafikon).
Azt is tudjuk, hogy célzott állománypermetezéssel lehet a legbiztonságosabban megelõzni a következõ évi lárvakártételt. E ténynek környezetbiológiai és eredményességi szempontjait figyelembe véve a legbiztonságosabb megoldása az Invite + Diabro kezelés, amely az egyetlen nappal is repülhetõ biológiai szerkombináció.

2005.  Mi lesz veled, kukoricabogár?