MENÜ

A szõlõben is "táplálunk és védünk" - Egészséges szõlõt - gazdaságosan

Oldalszám: 48
Mathiász Tivadar 2014.06.06.

Az elmúlt évek nem sok örömet jelentettek a szõlõtermesztõknek. A 2002–2003. év rendkívül hideg telei után sok helyen nem a jó termés elérése, hanem az ültetvény megmentése, a kordonkarok újra nevelése volt a cél.

Az elmúlt év idõjárása végre lehetõséget biztosított a megfelelõ mennyiségû és minõségû szõlõ megtermeléséhez. Az eredmény azonban nem a nagy árbevétel, hanem a gyorsan megtelõ pince, és az alacsony felvásárlási ár lett.

Az idei év alakulásától függetlenül a cél továbbra is az eredményes, és gazdaságos megoldások alkalmazása.

 

Korai védekezés költségtakarékosan  (fakadástól fürtmegnyúlásig)A betegségek megelõzése mindig hatékonyabb, és olcsóbb, mint a már bekövetkezett fertõzések legyõzése. A lisztharmat gombafonalai a rügypikkelyek alatt telelnek át, és elõidézhetik a korai járványok kirobbanását. Gazdaságos megoldás ebben az idõszakban a kontakt kénkészítmény használata. Fontos, hogy optimális szemcseméretû, egyenletes fedettséget biztosító, ugyanakkor nem perzselõ anyagot használjunk. A Cosavet® DF rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, sõt DF formulációjának köszönhetõen másodpercek alatt elkészíthetõ a permetlé, amely tökéletes elkeveredése révén problémamentes kijuttatást eredményez. A Cosavet® DF (5 kg/ha) használatával nem csak a korai lisztharmatfertõzés elõzhetõ meg, hanem az ilyenkor már jelentõs károkat okozó atkapopuláció is hatékonyan gyéríthetõ. A peronoszpóra leküzdésével se várjunk a tünetek megjelenéséig. Az ellene legrégebben bevált hatóanyag a réz. A Cuproxat® FW különleges gyártástechnológiájának köszönhetõen nem tartalmaz szabad töltéssel rendelkezõ - perzselõ hatású- rézionokat, így már a szõlõ fakadásától biztonsággal használható. A Cuproxat® FW (3-4 l/ha) könnyen kezelhetõ folyékony réz, mely más vegyszerekkel – pl.: Cosavet® – együtt is kijuttatható.

A kellõ kondícióval rendelkezõ növények ellenállóbbak, és nehezebben betegszenek meg. Célszerû már a hajtásnövekedés megindulásától biztosítani a szükséges tápanyagokat. Az Agriplant® 3 (4-5 kg/ha) kiegyenlített makro-, és mikroelem-összetétele biztosítja a kezdeti fejlõdéshez szükséges tápelemeket. Vashiányos területeken megoldást jelent a Wuxal® Kombi Vas (4–5 l/ha) 1-2 alkalommal a növényvédõ szeres kezelésekkel együtt történõ kijuttatása.

 

Kritikus idõben kockázatmentesen (virágzás kezdetétõl zöldborsónagyságig)A szõlõ legérzékenyebb stádiumában csak a feszívódó szerek nyújtanak elegendõ biztonságot. A lisztharmat az elmúlt években ilyenkor robbant be, egyenesen a fürtkezdeményeket támadva. A Domark® 10 EC (0,25–0,3 l/ha) kuratív és eradikatív hatásának következtében blokkolja, sõt gyógyítja a kezdeti fertõzést, valamint elpusztítja a levelek felszínén megjelent lisztharmatot. A Domark® 10 EC kedvezõ zsír- és vízoldékonyságának köszönhetõen gyorsan felszívódik, és a növényben jól szállítódik (hatékonysága a grafikonon látható). A peronoszpórajárványok kialakulása is ebben az idõben következik be. Elég, ha a meleg, esõs idõjárás mellett a déli széllel nagy mennyiségû spóra érkezik. A Kupfer Fusilan® WG  (2,5–3 kg/ha) kombinált hatóanyagai képesek a betegség megelõzése mellett a peronoszpóra elpusztítására, az „olajfolt” beszárítására is. A Kupfer Fusilan® WG granulátum megjelenési formája gyors permetlékészítést, könnyû permetezhetõséget tesz lehetõvé. A fürtkocsánybénulás megelõzéséhez kellõ magnézium, a jó kötõdéshez pedig bór ellátásra van szükség. A Wuxal® Kombi Bór (3–4 l/ha) bór és magnéziumtartalma kielégíti a szõlõ igényeit, a benne lévõ többlet kelátképzõ anyag lágyítja a vizet, és segíti a vele együtt kijuttatott felszívódó növényvédõ szerek felvételét.

 

Késõi permetezések kíméletesen (fürtzáródástól az érés kezdetéig)A fürtök védelmére alkalmasabbak a kontakt készítmények. A bogyók növekedésével eltolódik a térfogat–felület arány az elõbbi javára, így relatíve hatékonyabbak a felszínen ható kontakt gombaölõ szerek. A lisztharmat ellen ajánlott a kéntartalmú Cosavet® DF, a peronoszpóra megelõzésére a réz hatóanyagú Cuproxat® FW. E két környezetkímélõ, sõt a biogazdálkodásban is használható fungicid gazdaságos, a zsebünket is kíméli. Az alapvetõen peronoszpóra ellen kijuttatott Cuproxat® FW elõsegíti a kisebb sérülések gyógyulását, csökkentve ezzel a szürkerothadás kialakulásának esélyét is.

A cukortartalom növeléséhez kálium szükséges. A Wuxal® Kombi Bór (4–5 l/ha) tartalmazza a cukortartalom növeléséhez, és a vesszõk beéréséhez szükséges káliumot, valamint a cukor beépülését elõsegítõ bórt. A lombtrágyában levõ permetezéstechnikai segédanyag javítja a vele együtt kipermetezett kontakt szerek egyenletes fedettségének kialakulását a növény felületén, fokozva hatékonyságukat.
Végezetül a Magyar Kwizda technológiájának alkalmazásával jövedelmezõ szõlõtermesztést kívánunk!