MENÜ

KWA rendezvény Somogysárdon

Oldalszám: 38
2014.06.06.

A KWA Hungaria Kft. márciusban több helyszínen is várta az érdeklõdõket információs rendezvényeire. A KWA Hungária Kft. ismét egy elégedett ügyfelet üdvözölhetett a KWA Anlagenbau családban, a somogysárdi Haladás Rt.-t, mely egyik helyszíne volt a rendezvénysorozatnak.

Happ József, az Rt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy kb. 1300 ha-on (búza, kukorica, trittikáli, napraforgó) növénytermesztéssel foglalkoznak, valamint 300 kocát tartanak, a szaporulatot értékesítik.

1974-ben egy orosz ikertornyos szárítót építettek, mely olajjal, késõbb gázzal mûködött. Az Unióhoz való csatlakozás után a környezetvédelmi követelményeknek már nem felelt meg a közel 30 éves szárító, és a magas   energiafelhasználása, ráfordítási költsége gazdaságtalanná tette üzemeltetését. A felújítás óriási anyagi befektetést igényelt volna, így  gazdaságilag egy új szárító megépítése lett a cél.

SAPARD-pályázat útján pályáztak az új beruházásra. A részvénytársaság a piac által kínált szárítótorony-ajánlatokat áttekintve a KWA Hungaria Kft. létesítménye mellett döntöttek

A régi építményt döntéses-borításos módszerrel bontották le. Ezt követte az alapozás, és a KWA szakemberei végezték a szerelõmunkát.

A felsõ kategóriás szárító 25 tonna/h teljesítményû (kukorica esetében) folyamatrendszerû, az ehhez tartozó kiszolgáló szállítóeszközökkel, tisztítóberendezéssel. A szárítótorony modulrendszerben épült, ezáltal tovább bõvíthetõ. A felhasznált anyagok (alucinklemez) és a nirosta ötvözetbõl készült kaszkádok a távozó levegõoldalon garantálják a hosszú élettartamot.

A szállítóeszközök beépített vezérlése és a nedvességszabályzás is újszerû technikát jelentenek. Az égõ- és maghõmérséklet, a kilépõ nedvesség, valamint az ürítési idõ adatai hosszú idõre tárolhatók. Opcióként megrendelhetõ a hibajelentések való követhetõsége, sms-ben közvetlenül a KWA Hungaria  Kft. által.

Ambrus József mûszaki vezetõ bemutatta a gyakorlatban a  termény útját a beszállítástól a tárolásig: a beérkezõ nedves terményt rögtön a két mély átjáró rendszerû tölcséres garatba töltik. Két felvonó szállítja tovább két párhuzamosan dolgozó elõtisztító rostába. Azok egy közös rédlerbe kerülnek, majd a termény egyik része a szárítótoronyba, a másik része a toronyfelvonó kikerülésével a terményt közvetlenül utótisztító rostához szállítja, majd ez után kerül a tárolókba a termény.

A keszthelyi székhelyû KWA Hungaria Kft., mint helyszíni partner, a KWA Anlagenbau (Ausztria), mint gyártó  garanciák arra, hogy a Haladás Rt. olyan létesítményt kapott, ahol a teljesítmény és minõség egyezik, mindez megfizethetõ áron.