MENÜ

A Väderstad bemutatja: TopDown-multikultivátor

Oldalszám:
2014.05.30.

A Väderstad egy igazán sokoldalú „multikultivátor” gyártását kezdte meg 2004 tavaszán. A gép iránt már az elsõ évben hatalmas érdeklõdés mutatkozott.


Az elmúlt évi limitált gyártást követõen idén eddig közel ötven munkagép talált gazdára Angliában, még másik félszáz egyéb európai országokban.A TopDown névre keresztelt kombinált talajmûvelõ eszköz 4–7 méter munkaszélességben kapható, vonóerõigénye 50–60 LE méterenként. Funkcióját tekintve elsõsorban tarlómunkák, valamint a forgatás nélküli alapmûvelés kivitelezésére alkalmas.

 


A szármaradvány felaprítását, bedolgozását két sor – a Carrier-rõl már megismert – 430 mm átmérõjû tárcsa kezdi meg. A tárcsák alkotta elsõ szakaszt a három sorba, 27 cm osztással szerelt kapák követik. A nagy szabadmagasság tökéletesen alkalmassá teszi a gépet arra, hogy megbírkózzon a nagy mennyiségû szármaradvány tömeggel. A kapák három különbözõ késsel rendelhetõk, valamint hidraulikus biztosító rendszerrel vannak ellátva, melynek nyomása fokozatmentesen állítható 500–700 KP között. A kapákat egy sor egyengetõ tárcsa követi. Végül a bolygatott felszín lezárását a 600 mm átmérõjû acél hengersor biztosítja. A visszatömörítés mértéke változtatható, s akár a teljes súly – 1300 kg/m – is ráterhelhetõ a hengerrészre.

 


 

Az új, sokoldalú TopDown kultivátor az alkalmazási lehetõségek széles skáláját kínálja. Nagy elõnye, hogy a sekélymûvelés mellett, szükség esetén a talaj mélyebb megmûvelésére is alkalmas. A gép munkamélysége 5 és 35 cm között fokozatmentesen állítható.

 


A tárcsák és kapák egymástól független állíthatósága lehetõvé teszi az egyedi talajtípusokhoz való alkalmazkodást. Bizonyos esetekben a sekélymûvelés is elegendõ a megfelelõ magágykészítéshez, míg másutt mélyebben kell dolgozni ahhoz, hogy a nagyobb mennyiségû szármaradványt be lehessen dolgozni a talajba és jobban fellazuljanak az összetömörödött talajrétegek. A tömörítés mértéke a nulla fokozattól állítható akár addig, hogy az egész gép a tömörítõ hengersoron fusson. Nehéz lenne ennél sokoldalúbb gépet találni a talaj megmûvelésére!

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a sekélymûvelés gazdasági és biológiai elõnyökkel jár. A méretek racionalizálása azt jelenti, hogy nagyobb terület megmûveléséhez kevesebb emberi munkaerõt kell felhasználnunk. Ez teszi a sekélymûvelést olyan vonzóvá, hiszen a termelékenység növelése mellett csökkenthetõ a munkaórák száma. Sõt, az üzemanyagfogyasztás is radikálisan csökken, ami a technológiai költségek visszaszorítását jelenti. A csökkenõ idõ- és energia ráfordítások eredményeképpen a gazdálkodók sokkal alacsonyabb termelési költségek mellett is képesek fenntartani a gabonatermesztésbõl származó nyereségszintjüket.

 


A sekélymûvelés alkalmazásakor fontos, hogy a biológiai célkitûzéseinket is megvalósítsuk. Azok a gazdálkodók, akik évtizedek óta ennek jegyében mûvelik földjeiket, a talaj humusztartalmának növekedésében látják a sekélymûvelés legjelentõsebb eredményét. Más gazdák a nagyobb vízáteresztõ képességet tartják a sekélymûvelés legfontosabb elõnyének. A talajban élõ giliszták száma gyarapszik, ha kevésbé mélyen mûvelik a talajt és a felszíni rétegben a biológiai élet megélénkül. Néhány év elteltével a talajban olyan makro-pórusok alakulnak ki, amelyek több vizet képesek elraktározni, szemben azokkal a talajokkal, ahol a földigiliszták járatait a szántás minden évben tönkreteszi.

Bár a cél világos, a megvalósítás útja nehezebb lehet. Jól jöhet néhány hasznos tanács. Az elsõ mûvelést akkor kell elvégezni, amint a kombájn elhagyta a táblát. Ez a gyors menet számos elõnyt kínál. A talaj az állomány learatása után a legpuhább, a gép számára tehát könnyen járható. Az aratás utáni tarlóhántás tömörített talajt hagy maga után, mely megakadályozza a víz elpárolgását, tehát a talaj megõrzi nedvességtartalmát. Emellett azonnal megindul a gyom- és árvakelés, melyeket mechanikus vagy vegyszeres úton kezelhetünk egy késõbbi idõpontban. Az elsõ munkamenet után megindul a növényi maradványok bomlása, tehát a második menetben a kívánt végeredmény elérésére összpontosíthatunk. Ha mélyebben megfelelõ a talajszerkezet, és nem szükséges a talaj fellazítása, akkor a második menet hasonló az elsõhöz. Ha azonban a tömörödés miatt szükség van a mélyebb rétegek fellazítására is, a második mûvelõmenetben a TopDown alapmûvelés értékû, akár 35 cm mélyséig terjedõ lazítást adhat. Legegyszerûbb módszer a szükséges mûvelés meghatározására az, ha kezünkkel egy kis gödröt ásunk. Ellenõrizzük a talajszerkezetet és eldönthetjük, szükséges-e a lazítás.