MENÜ

Környezet-orientált talajmûvelés VERTIKUM-gépekkel

Oldalszám: 53
2014.05.29.

A VERTIKUM KFT. az a cég, mely a hazai gyártó-forgalmazó cégek közül a növénytermelés gépesítésének teljes palettáját kínálja a termelõknek.

A gyártó fõirányzata a talajvédõ és környezetkimélõ talajmûvelési technológiák hazai bevezetése a termelõk részére.A termékkínálat vezetõ helyén az ásóboronák állnak. Jellemzõjük, hogy a mûvelõelemek Rabewerk-licenc alapján készülnek erõsebb váz- és törõhenger szerkezettel. Legfontosabb mûszaki jellegzetessége, hogy a kések gyorsan cserélhetõek, fõ elõnyei a rugóztatott tengelyû változatokban, valamint a növelt csapágyvédelem mellett a lezáró egységekben keresendõk. Az egy-, illetve kétsoros rögtörõ hengerek hatékony felszínlezárással együtt biztosítják a kellõen szükséges tömör magágyalapot és a vetési mélységig terjedõ, jó elosztású rögfunkciót. Szántáselmunkálásra, vegyszerbedolgozásra, tarlóhántásra és magágykészítésre is egyaránt kiválóan alkalmasak.A Vertikum Kft. rendelkezik a legszélesebb kombinált nehézkultivátor-termékskálával a hazai gyártók közül. A gépcsaládok egyik legnépszerûbbike az FNR, mely sokoldalúan alkalmazható forgóelemekkel van felszerelve. Ezek rendkívül üzembiztosak, és forgási síkjuk ún. térállítási lehetõséggel rendelkezik. Ezáltal bármilyen kultivátorkapa-típus után igen jó egyengetõ és porhanyító hatás állítható be.A VRT gépcsalád legújabb változatának mûszaki elõnye, a torziós (rúgós) kapákkal történõ szereltség, amely energiatakarékos megoldás. Az egyedi profilú szárakra szerelt szárnyas kapák vésõorra állítható. Azonkívül 3 sorban elhelyezkedõ, különbözõ konstrukciójú kapák a nagyobb szármaradványok esetén sem tömödhetnek el. A jó felszínzárásról rugóztatott simítólap és számos hengervariáció gondoskodik.Az UTK tarlóhántó kultivátorok kompakt építésûek és 2,2–5,2 m munkaszélességben választhatók. A szárnyas kapák mögött takaró tárcsa párok, majd egysoros masszív hengerborona-egység található.

Az AVK ültetvény-, és az ANK szántóföldi nehézkultivátorok hasonló szerkezeti felépítéssel és szerszámkialakítással készülnek. Kiemelkedõ elõnyük a teljes keresztmetszetben hatékony gyomírtó hatás, valamint a szerves maradványok jó hatásfokú bedolgozása.Igen hatékony és talajkímélõ technológiák közé soroljuk a rotációs VRM, KRM magágykészítõ gépeket, amelyek kiemelkedõ elõnye, hogy szármaradvánnyal, szerves és szervetlen anyagokkal borított felszínû, ill. nedvesebb területeken is üzembiztos munkavégzésre képesek.Az Újdonságok élére kívánkozik az európai trendet követõ ún. „DISC” rendszerû rövid tárcsás boronák, amelyet a Vertikum idehaza egyedüliként gyárt. Elõnye a rövid szerkezeti felépítése, jó keverõ hatású egyedi felfüggesztésû tárcsaelrendezése, az osztott csöves törõhenger vagy CROSSKIL és léces rögtörõhengerpár alkalmazása, annak jól szabályozható terhelhetõsége.Újdonságot jelent még a VHL típusjelölésû középmélylazító-család, amely hajlított késekkel van felszerelve. A jobbos-balos kések két sorban helyezkednek el, s ezek mögött gazdálkodói igény szerint ásó-boronás útóelmunkálók vagy különbözõ törõhengerek is találhatók. A forgatás nélküli alapmûveléshez javasolt új eszközök lazító hatása figyelemre méltó, s az egymenetes felszínlezárás, porhanyítás is megfelel az agrotechnikai elvárásoknak.A VERTIKUM-technológia ma már nem csak fogalom, hanem kézzel fogható valóság is!