MENÜ

„LABRADOR – Egy „kutya jó” fajta!”

Oldalszám: 38
2014.05.29.

Légrádi Miklóssal Lengyeltótiban található gazdasága takaros portáján találkoztunk, hogy az idei év repcetermesztési tapasztalatairól beszélgessünk vele. Már az elsõ pillanatban megfogott bennünket az az igényesség, amirõl a gazdaság központja árulkodik, ami fellelhetõ egészen az iroda falát díszítõ képekig.

Ilyen gazdaságokban érzi igazán jól magát a repce, de kérdezzük errõl inkább vendéglátónkat.

Agro Napló (AN): Miklós, bemutatnád néhány szóval gazdaságodat?
Légrádi Miklós (L. M.): Gazdaságunkban közel 600 ha-on foglalkozunk növénytermesztéssel. A terület felén kukoricát, 150–180 ha-on búzát, a fennmaradó részen napforgót és repcét termesztünk.
AN: Tapasztalataid alapján, kinek ajánlanád a repce termesztését?
L. M.: A repce korábban nagyüzemi növénynek számított, hisz úgy technikailag, mint szakmailag, az átlagosnál jobb felkészültséget igényel, ezért a jobban gépesített gazdaságoknak javasolnám, illetve azoknak a kisebb gazdaságoknak, ahol ki tudják segíteni egymást a munkacsúcsok idején.
AN: Milyen érvek szólnak még a repce termesztése mellett?
L. M.: Mint a búza legjobb elõveteményét, szívesen tesszük a vetésforgóba. Gazdaságunkban kimagasló árbevételeket értünk el repcével az utóbbi években.
AN: Milyen szempontok alapján döntesz a fajtaválasztásnál?
L. M.: Ma már több olyan hibrid és fajtarepce is van a piacon, melyekkel a 4 tonnás és az ezt meghaladó termésátlag odafigyeléssel és némi többletráfordítással elérhetõ.
AN: Hogyan esett a választásod TISSOT hibrid mellett a LABRADOR fajtarepcére?
L. M.: Bódizsné Klára, a Saatbau Linz Hungária területi képviselõje hívta fel  figyelmemet erre, a környezõ országokban már kiváló eredményeket elért, Magyarországon a 2004-es évtõl forgalomba kerülõ fajtarepcére, amely kiváló termõképessége miatt a „Hibridverõ” becenevet kapta.
AN: Hogyan tudnád röviden jellemezni a LABRADOR fajtát, eddigi tapasztalataid alapján?
L. M.: Nekem nagyon tetszik ez a fajta. Igazi „NAGY kutya”, mint a névadó: erõs, robusztus, megbízható. Jól lehet, még sokat fog kint aludni ez a repce, de a jelenlegi kép alapján simán benne van a 4 tonna, sõt a jelenlegi kép alapján még az a fölötti termésátlag is.
AN: Ha néhány szóban le kellene írnod a fajta õszi fejlõdési erejét, mi volt a legszembetûnõbb tapasztalatod?
L. M.: Szeptember 5-én vetettünk, hogy a növény erõs tõvel menjen a télbe. A jól beállt állományt, még az õsz folyamán a repce hat leveles állapotában Caramba-val kezeltük, ezáltal a növény lassabban fejlõdött, a gyökér kellõen megerõsödött, és így a kifagyás kockázatát csökkentettük. Ezzel az eljárással egyben a phómás megbetegedést is kizártuk.
AN: Milyen volt az idei tél? Hogy bírta a hideget ez a „kutya”?
L. M.: Kemény, január végén néhány napig a mínusz 20 fokot közelítette a hõmérõ higanyszála. A LABRADOR kiválóan vizsgázott, kifagyást nem tapasztaltunk.
AN: Hogy indult az idei tavasz a repcék szempontjából?
L. M.: A csapadékos, „németes” idõjárásban gyönyörûen beindultak a repcék, mindenütt egységes, vitális, haragos zöld színû volt az egész állomány.
AN: Hányszor kellett idén tavasszal kártevõk ellen védekeznetek?
L. M.: A 10 C°-fok fölött megjelenõ kártevõk ellen idén eddig 3 beavatkozás volt szükséges. A késlekedés itt komoly károkat okozhat. Az utolsó védekezést például méhkímélõ technológiával, helikopterrõl végeztük.
AN: Van egy fajta tipikus fajtajelleg, vagy más, olyan tulajdonság, ami szembetûnõen megkülönbözteti a LABRADOR-t a többi, Lengyeltótiban termesztetett repcétõl?
L. M.: Különösen a LABRADOR-nál tûnt fel nekem, hogy alulról indulva rengeteg elágazást hozott, és ezekben mind sûrûn helyezkednek el a becõk, ami kimagasló termést sejtet.
AN: Elmondhatjuk, hogy az eddigiek alapján beigazolódni látszik a „Labrador – egy kutya jó fajta” szlogen?
L. M.: Mindenképpen, mi nagyon megkedveltük a „kutyust”. Úgy tûnik méltó társa a gazdaságunkban évek óta termesztetett SAATBAU-s hibridrepcének, a TISSOT-nak, ami bámulatos termõképességével és kiváló olajkihozatali mutatóival  fix tagja a repce vetésterületünknek.
AN: Kiknek ajánlanád a LABRADOR fajta választását?
Légrádi Miklós. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki egy alternatívát keres a vitathatatlanul  kiváló termõképességû hibridrepcék mellé.
AN: Búcsúzóul mit üzensz olvasóinknak.
L. M.: A profiknak igazi meglepetés lesz ez a hibridekkel versenyre kelõ fajta. A repcetermesztés fortélyaival még csak most ismerkedõ termelõk pedig abból profitálhatnak, hogy  a  LABRADOR fajtarepce jellegébõl adódóan agrotechnikája nem igényel eltérést a szokásos, jól bevált repcetermesztés-technológiától,  de javaslom az alacsony 3,5 kg/ha-os vetõmagnormát.
AN: Miklós, köszönjük a beszélgetést.
L. M.: Minden kedves olvasónak eredményes gazdálkodást és jó egészséget kívánok.