MENÜ

Zöldtakarmány gépek profi termelõknek

Oldalszám: 66
2014.05.29.

Ez év június 16-án került megrendezésre az AGROSPIC Kft., a FVM Mezõgazdasági Gépesítési intézet és a Kverneland Group Hungária Kft. szervezésében a Sárosdon megtartott zöldtakarmány-gépbemutató.

Moór Ferenc ügyvezetõ megnyitó beszédét követõen a Dr. Hajdú József által megtartott elõadásból tudhatták meg az érdeklõdök az aktuális piaci tendenciákat. Dr. Kelemen Zsolt elõadása Vicon, és Taarup munkagépeket üzemméretnek megfelelõen csoportosította, majd technikai szemszögbõl is alátámasztotta ezen munkagépek magas technikai színvonalát.

A szántóföldi bemutatón a sort egy CM 188-s két dobos fûkasza nyitotta 1,85 m-es munkaszélességgel, amit egy CM 247-es tárcsás fûkasza követett 2,4 m-es munkaszélességgel. A tárcsás fûkaszáknál meg kell említeni, hogy egyaránt magukban hordozzák az egyedi, a Vicon cég által alkalmazott kaszagerendelyt, amire jellemzõ a mindig páros tárcsaszám, az ék alakú gerendely és a tárcsánkénti 3 penge. Ezek együttesen biztosítják a precíz, csíkozódásmentes vágásképet.

Ezeket a tulajdonságokat szintén magában foglalta a következõ, KMR 3001-es gumihengeres szársértõvel ellátott vontatott tárcsás fûkasza is, mely egyedi felfüggesztésének köszönhetõen minden talajkörülmények között biztosítja az egyenletes talajnyomást, és a tökéletes talajkopírozást.

A rendek szétterítésére egy 5,50 m-es munkaszélességû Fanex 553 típusú gép állt rendelkezésre. A HS 360-as univerzális rendkezelõ gép mely 3,60 m-es munkaszélességben összegyûjti a rendet vagy 3 m-es szélességben szétteríti azt. Ez a gép optimális választás lehet a kisebb gazdaságok számára.

A következõ fázisban a rendképzésé volt a fõszerep, a kiválasztott gép pedig az Andex 393 volt. A rendre rakott termény bálázása egy fixkamrás RF 125-s és egy RV 1601-s változókamrás bálázóval történt. A két bálázóban közös az egyedülálló rotortechnológia, amely nagy mennyiségû termény esetén is biztosítja az egyenletes terményáramot. A változókamrás bálázó egyedi hevederfeszítõ technológiájának köszönhetõen a bálamag és a külsõ rétegek tömörségét külön-külön lehet szabályozni, így a bála szellõzése a puhább bálamagnak köszönhetõen megoldott. A változókamrás bálázó kezelõpultja a bálázás minden folyamatáról tájékoztatja a kezelõt beleértve a kamra feltöltöttségi állapotát, haladási irányt és a kötözési folyamatot.

Az elkészült bálák becsomagolását egy Taarup 7420 M típusú bálacsomagoló végezte el, melynek felszereltségében meg kell említeni a bála és rétegszámlálót és az automatikus asztalmegállítást.

A bálák nagyüzemi kijuttatására lett kifejlesztve a Taarup takarmánykiosztó kocsija mely két vágódobbal végzi el a tökéletes bálabontást, majd a 310 fokban elforduló kifúvó torony akár 18 m távolságig képes bejuttatni a szalmát az állatok alá. Az oldalsó kijuttató csatorna pedig az állatok takarmányozási céljára juttatja ki a lebontott terményt.