MENÜ

Új év, új információk

Oldalszám:
Dr. Novák László 2014.05.26.

Változásokat hozott az újév az AVOP pályázatok területén. Mint az ismeretes, az Irányító Hatóság 2005. év végéig szinte minden jogcímet felfüggesztett, mivel a benyújtott pályázatokban szereplõ támogatási igény több, mint negyven százalékkal meghaladta a rendelkezésre álló kereteket.

Némi forrásátcsoportosítást követõen azonban 2006. január 9. napjától lehetõség nyílik egyes pályázati jogcímek ismételt megnyitására. A korábbi felfüggesztések feloldására az alábbi intézkedések/alintézkedések esetében kerül sor:

AVOP 1.1.5 Öntözési beruházások támogatása
AVOP 1.1.6 Meliorációs beruházások támogatása
AVOP 1.4 Fiatal gazdálkodók induló támogatása
AVOP 1.5 Szakmai továbbképzés és átképzés
AVOP 3.1 Vidéki jövedelemszerzési lehetõségek bõvítése (az AVOP 3.1.3 Idegenforgalom fejlesztése kivételével)
AVOP 3.2.1 Mezõgazdasági vízkészlet-gazdálkodás
AVOP 3.2.3 Földterület-fejlesztés, melioráció


Némileg talán félreérthetõ a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján megjelent közlemény, amely szerint a pályázatok ismételten benyújthatóak. Ott ugyanis a lap alján a 1.1 pályázati kiírás található. Ez azonban nem jelenti a teljes „Mezõgazdasági beruházások támogatása” intézkedéscsomag megnyitását, hanem a feloldás csak annak fent megjelölt alintézkedéseit érinti.

Fontos, hogy a jogcímek megnyitását követõen némileg átformált tartalommal kérik az MVH-k a pályázati anyagot. Ennek megfelelõen frissíteni, módosítani kell az esetlegesen korábban kitöltött adatlapokat. Az áfa mértékének 2006. január 1. napját követõ változtatása miatt módosul az elszámolás rendje is.

A pályázatokkal kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet, hogy az európai uniós elveknek megfelelõen az értékelés során döntõ fontosságú a beadás határideje. Különösen élesen vetül ez a mostani helyzetben, amikor a források is rendkívül szûkösek. Valószínûleg sajnos sokan szereztek kedvezõtlen tapasztalatot már a SAPARD és a korábbi AVOP pályázatok kapcsán. Az anyagok késleltetett beadása mindig kétségessé teheti a pályázat kimenetelét. Ezért ha valaki eldöntötte, hogy pályázni kíván, azt minél elõbb tegye meg!

A magyar mezõgazdaságot sok minden kedvezõtlen hatás érte a 2005. évben, de úgy látszik ez nem volt elég, és 2006. évre is maradt belõlük. Piaci információk alapján a következõket lehet megállapítani: az amúgy sem tõkegazdag termelõegységeknél gyakran fordul elõ, hogy fejlesztéseik mellé alacsony kamatozású, deviza alapú pénzügyi konstrukciókat kínálnak a kereskedõk. A devizahitelek és -lízingek árfolyamkockázata mellett azonban új költségelem jelent meg a piacon. Sok esetben megtörténik, hogy kihasználják az ügyfelek jóhiszemûségét vagy pénzügyi ismereteik hiányát és a termelõk asztalára már olyan ajánlatok kerülnek, amelyek más kondíciókat tartalmaznak, mint a hirdetésekben vagy szóbeli ajánlatokban szerepeltek. A kalkulációk ellenõrzése nélkül könnyen elõfordulhat, hogy a beígért 1,99% helyett 5–6%-os kamatkondíciókkal kerül sor szerzõdéskötésre.

A Vidékfejlesztési Szaktanácsadók Országos Szövetsége, mint nonprofit civil szervezet segítséget kíván nyújtani a mezõgazdasági termelõknek abban, hogy el tudják kerülni az ilyen szituációkat. Ennek érdekében ingyenes szolgáltatást kínál a fejlesztés elõtt álló gazdaságoknak. Az új szolgáltatásnak köszönhetõen a termelõk korlátozás nélkül ellenõriztethetik a tervezett beruházások finanszírozási tervét. A rendelkezésre álló számítógépes program segítségével négy tizedesjegynyi pontossággal kontrollálható bármilyen fejlesztési ajánlat. Igény esetén az érdeklõdõk az alábbi területi felelõsöknél jelentkezhetnek:

 • Gyõr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Vas, Veszprém megye:
  Szabó Csaba, mobil: 06-30/552-2249
 • Baranya, Somogy, Tolna, Zala megye:
  Honti Brigitta, mobil: 06-30/748-1145
 • Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye:
  Gyurcsik Zsolt, mobil: 06-30/439-9277
 • Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye:
  Túróczki Emese, mobil: 06-30/620-2548