MENÜ

FINOM és TÁPLÁLÓ - KWS silókukoricák a szarvasmarhák ajánlásával…

Oldalszám:
Fecsó Zoltán 2014.05.26.

A silókukorica a szarvasmarha állomány tömegtakarmány bázisát adja. Fontosságát kiemeli, hogy a kukoricaszilázs a korszerû és gazdaságos takarmányozás megvalósítására alkalmas.

Ezért a silókukorica a szarvasmarhák egész évi tömegtakarmány szükségletének kielégítését biztosító takarmányféleség, amely lédús és abraktakarmány is egyszerre. A silókukorica ízletes, nagy tápanyag- és karotintartalmú takarmány, melynek a jelentõségét az is fokozza, hogy termesztése gazdaságos és olyan ökológiai viszonyok közt is termeszthetõ, ahol a szemes kukorica csak nagyon magas szemnedvességgel takarítható be.



Ismeretes, hogy silózási célra a vegetatívabb típusú, nagy tömeget fejlesztõ hibridek alkalmasabbak, mint a generatív fajták. Ezért a jó silókukorica a nagy szemtermés mellett dús levélzettel is rendelkezik. A silókukoricánál is fontos a zöldszáron érés, de a szár lignintartalma kevesebb legyen, mint a szemes kukoricáé. Ugyanakkor a megfelelõ szárazszilárdság itt is fontos. Siló hibrideknek azok a típusok felelnek meg, amelyek 30–40% szárazanyag-tartalom mellett lassan adják le a vizet; ezáltal a betakarítás esetleges elhúzódása esetén is jó minõségû szilázst adnak.



Észak- és Nyugat-Európában a KWS a siló hibridek piacán is meghatározó. A magyarországi igényeknek a hosszabb tenyészidejû és magasabb beltartalmú hibridek jobban megfelelnek. Ennek az igénynek a KWS teljes mértékben eleget tud tenni a 2005–2006-os szezonban.



Amint azt az alábbi táblázat is mutatja, siló hibridjeink széles éréstartományt fognak át, és beltartalmi paraméterekben felveszik a versenyt a standardnak használt piacvezetõ siló hibrid mellett is.



A kísérleteket olyan kiemelt partnereknél állítottuk be, akiknek nem csak a mennyiség, hanem a minõség is fontos a szilázskészítés során.



A kísérletek öt helyszínen folytak, átfogva az egész országot. A hibridek nagyparcellán, 1 hektáron, különbözõ talajtípusokon, és különbözõ tápanyag ellátottság mellett vizsgáztak. A vetési idõ április 15. és április 30. között volt. A betakarításkori tõszám pedig 72 és 75 ezer közötti. A vizsgálat teljes körû volt, minden jelentõs tejtermelést befolyásoló paramétert külön vizsgáltattunk.



A Dante, KWS 1398, Karen és a KWS 0551 mindenütt a elvárások felett teljesített.



A Dante (FAO 360) korai, kisebb terméspotenciálú hibridként nem lehet versenyképes a kései siló anyagokkal, de ez nem is várható el tõle. Kései betakarítással kapott beltartalmi adatai (különösen fehérjetartalma és laktációs nettó energiája) önmagukért beszélnek. Korai silóként a „zöld futószalag” biztosítására javasoljuk.



A KWS 1398 (FAO 510) hibridet kettõs hasznosításra ajánljuk, elsõsorban silóként, de az ország déli, melegebb területein szemes kukoricaként is termeszthetõ. Lassan öregedik, lignin tartalma alacsony.



A Karen (FAO 580) beltartalmi mutatókban (ha-ra vetítve is) és zöldtermésben is az idei kísérletekben a legversenyképesebb hibridünknek bizonyult.



A KWS 0551 (FAO 580) kisebb energia koncentrációjú, magasabb rosttartalmú szilázst biztosít a kevésbé intenzív takarmányozás számára.



Mindhárom kései siló hibridünk egyértelmûen versenyképes a piacvezetõ hibriddel (FAO 580) szemben, különösen kitûnik a Karen.



A piacvezetõ hibrid kiugróan alacsony zöldtermést adott, de magas szárazanyag, keményítõ és Nmka-tartalommal. Viszont különösen magas a lignin tartalma is, tehát gyorsabban öregedik.



Az okos gazda nemcsak enni ad állatainak, hanem eteti is az azokat!