MENÜ

Mindenkibõl lehet GOAL-király 2006-ban!

Oldalszám: 11
Takács Attila, Szabó István 2014.05.26.

2006-ban Németországban rendezik a 18. labdarúgó világbajnokságot. Itt várhatóan sok gól esik majd.

2006-ban 18. éve használják majd napraforgó gyomirtásra Magyarországon a Goal* 2E nevû gyomirtó szert. Várhatóan ismét jó eredménnyel.

A Goal minden idõjárási körülmények között megbízható hatékonyságú. Száraz években (pl. 2002-2003) nagy szükség van azokra a gyomirtó szerekre, amelyek bemosó csapadék nélkül is megoldják a gyomproblémát. A Goal hatáskifejtéséhez csupán megfelelõ talajnedvességre van szükség, hogy a gyommagvak minél hamarabb kicsírázzanak, majd a Goal herbicid-filmjén áthatolva elpusztuljanak. Csapadékos években (pl. 2004-2005) a több hullámban kelõ gyomok a csapó esõk hatására elpusztulnak.

A Goal a gyomviszonyokhoz igazodva szabadon kombinálható más készítményekkel. Már kevés csapadék elegendõ a Trophy hatáskifejtéséhez. A 1,5% feletti humusztartalmú talajokon a magról kelõ gyomok ellen az egyik leggazdaságosabb a Goal (1 l/ha) + Trophy* (1-1,5 l/ha) kombináció. Az erodált és humuszban szegény területeken javasoljuk a Goal (1 l/ha) + Wing1 (4 l/ha) kombinációt, amely humusztartalomtól függetlenül használható.

Az utóbbi években a mezei acat egyre több napraforgó táblán jelent meg. Ha fertõzött területre vetjük a növényt, a legbiztonságosabb és leghatékonyabb a pre-poszt technológia, azaz a napraforgó kelése elõtt, a már kihajtott mezei acat ellen elvégzett Dominator* kezelés. A magról kelõ kétszikû gyomok ellen a Dominatorral (3–4 l/ha) kombináljuk a Goal 1 l/ha dózisát. A Dominator száraz körülmények között is megbízható az acat levélzete és gyökérzete ellen, mert olyan adjuvánst tartalmaz, amely a gyors felszívódást és hatáskifejtést segíti.

Évelõ egyszikû gyommal fertõzött területen a Goal-os alapgyomirtás elvégzése után a kihajtó gyomok ellen (azok 15–20 cm-es nagyságánál) permetezzünk a Perenal* 1–1,2 l/ha-os (nád ellen 1+1 l/ha-os) dózisával! A Perenal a levélzet lassú elszáradása mellett a talajban lévõ tarackokat, rizómákat is elpusztítja (a képen). A Perenallal kezelt területeken minimálisra csökken az évelõ fûfélék újrahajtása.

A napraforgó kártevõi ellen minden idõben hatékonyan alkalmazható a Rapid* 80ml/ha dózisban. A készítmény melegben és esõs idõben is megbízhatóbb hatású, mint más rovarölõ készítmények.

(* a Dow AgroSciences LLC védjegye; 1 a BASF védjegye