MENÜ

Kukoricabogár – elsõ számú közellenség a kukoricában

Oldalszám:
Sebestyén István 2014.05.26.

A kukoricabogár imágója soktápnövé-nyû, más növényeken is gyakran folytat érési táplálkozást (napraforgó, tök, szója, gabona árvakelés, különbözõ gyomnövények), viszont a kukoricát részesíti elõnyben.

Egyes vélemények szerint nemcsak a kukorica közé rakja le a tojásait, hanem például az érési táplálkozás helyére is. Mások azt is állítják, hogy a tojásrakás idején elõszeretettel keresi fel a talaj repedéseit (nyáron ilyet csak a búzatarlón találni), ez viszont megkérdõjelezi a vetésváltás hatékonyságát. A lárva oligofág, a fûfélék gyökérzetén is táplálkozik, de a kukorica gyökerén fejlõdik ki zavartalanul. A kukoricabogár biológiájának ismeretében elmondható, hogy a lárva megjelenése elsõsorban a tavaszi hõösszeg függvénye, általánosságban május végétõl várható, és látható kártételük június közepén jelentkezik.A lárva az amerikai tapasztalatok szerint elsõsorban monokultúrában okoz jelentõs terméscsökkenést, a hazai tapasztalatok alapján a másod- és harmadéves kukoricánál is már jelentõs kártétel következett be. A kár mértéke hazánkban nagyobb összefüggést mutatott a talaj lárvákkal való fertõzöttségével, mint a monokultúrás évek számával. 2005. év tapasztalata az is, hogy aki több éven keresztül akar kukoricát termeszteni egy területen, annak mind a lárva, mind az imágó ellen védekeznie kell. A lárva ellen, hogy a termést megmentsük és a tojásrakó kukoricabogarak számát csökkentsük, az imágók ellen pedig, hogy kevesebb tojást rakjanak le. Így a tavaszi lárvaszámot még kezelhetõ szintre tudjuk szorítani.Magyarországon az árukukorica termesztés-technológiában nem mindenütt kap helyet a talajfertõtlenítés, mint állandó technológiai elem. Az Amerikai Egyesült Államokban ezzel szemben a vegyszeres védekezés a kukorica vetésterületének 50–60%-ára terjed ki, ami többségében Furadan® 10 G. Így a kukoricatermõ terület legalább minden második évben rovarölõ szeres védekezésben részesül. Tehát következetes védekezést alkalmazva megtartható a megszokott termésszint és eredményesség.A lárva elleni védekezést nehezíti annak késõi megjelenése (május vége-június közepe), ezért a hatékony védekezés csak olyan készítménnyel valósítható meg, amelyek a vetéssel egy menetben kijuttatva, hosszú hatástartamánál fogva még jelen van a talajban a lárvakelés idején is.

 

Az 2005. év során a Furadan® 10 G független kísérletekben és vizsgálatokban ismételten bizonyította, hogy hatékony megoldás a lárvakártétel kordába szorítására, alacsonyabb és magasabb fertõzési szintnél is. A mért gyökérrágást az alábbi grafikonok mutatják.

 

A Furadan® 10 G a kukoricatermesztõk további elvárásait is kielégíti, mint például a növénybe felszívódva a korai lombkártevõk (kukoricabarkó) ellen is véd, a szulfonilureák (pl.: Titus® MTG) használatát lehetõvé teszi és megfelelõ ár-érték aránnyal rendelkezik. Ha a dózisokat kiforintosítjuk, két számjegyû százalékkal kedvezõbb hektárköltséget kapunk a hasonló termékeknél!

 


 

Köszönjük, hogy a KITE Rt. a vizsgálatok eredményét rendelkezésünkre bocsátotta.