MENÜ

Modern termelés + tesztelhetõség = Bogballe

Oldalszám:
G.A., Dr. Soós Sándor 2014.05.26.

A BOGBALLE gyár a világ vezetõ mûtrágyaszóró berendezés gyártója, mely a gépeiben több, mint 50 év gyártási tapasztalatát jeleníti meg. A termelés és gyártás, az optimális mûködtetés és a sok éves felhasználói tapasztalat ötvözete a siker kulcsa.

Fókuszálnak a magas minõségre és kivitelezésre, a maximális pontosságra és az optimális használhatóságra.

Ezt a tényt nemcsak a mûtrágyaszóró gépek, illetve a mûködésük során szerzett termelõi vélemények, hanem szerkesztõségünk dániai gyárlátogatása során szerzett tapasztalatai is alátámasztják.

Michael Lond, a gyár marketing menedzsere és a Bogballe magyarországi forgalmazója, a Szegána Kft. ügyvezetõje, Nagy Miklós kísért végig bennünket a gyárban.

A mai napig családi tulajdonban lévõ cég 1934-ben alakult, a gépgyártásuk és kereskedelmük 1950-tõl specializálódott a mûtrágyaszórókra.

A termelés  92%-át 85 országba exportálják. A gyár zöldmezõs beruházással épült, 16 ezer nm fedett területtel 75 embert foglalkoztat.

A Bogballe mûtrágyaszórók nemcsak szántóföldre, hanem gyümölcsösökre és szõlõültetvényekre is kiterjeszthetõk. A gépek konstrukciós kialakítási elve lehetõvé teszi, hogy akár egyedi igényeket is ki tudjanak elégíteni, elsõsorban a tartálykapacitás és a szórási  munkaszélesség  növelése terén!

A szélsõ táblarészek optimális szórásképének technikai kialakításával a BOGBALLE új utat nyitott és vált elsõvé e téren.

Az új fejlesztések közül kiemelkedõk az L-sorozatú mûtrágyaszóró gépek, amelyek elsõsorban kis- és közepes táblaméretû farmok igényeihez lettek igazítva. Ez az 500–2050 literes tartálymérettel és a 10–24 méter széles szórási szélességgel jellemezhetõ. A fedélzeti komputer kezelése rendkívül egyszerû, mégis praktikus áttekintést ad a farmer számára a legfontosabb munkafolyamati mutatókról. A szükséges beavatkozások elektromos és hidraulikus úton az Uniq Calibrator vezérlõegységgel összhangban valósíthatók meg. A helyspecifikus, illetve precíziós tápanyag-kijuttatás megvalósítását egy PDA rendszer végzi GPS szoftver segítségével.

Az anyagkezelés felhasználási optimalizálását és minõségi kivitelezését egy igen modern lézervágó berendezés alapozza meg, amelynek mûszaki megbízhatósága kiválónak minõsíthetõ. A korrózióproblémák elkerülése érdekében a cég teljesen saját fejlesztéssel kialakított egy olyan utómegmunkáló berendezést, amely lényegében az éles sarokvonalak lekerekítését végzi nagy hatékonysággal és igen finom, az eredeti lemezével megegyezõ felületminõség biztosításával. A gyártás egyik kulcstényezõje a hegesztés, amelyet néhány illesztési pont kivételével teljes mértékben robotok végeznek. Nemcsak az anyagok szerkezeti ellenõrzése, hanem azok minõségi felületkezelése, illetve festés elõtti tisztítása rendkívül magas színvonalú. Ezek sorából kiemelkedõ az ún. hét fokozatú elõmosás, amelyet intenzív szárítás követ (az egyes géprészek több, mint 300 m hosszú konvejor pályán haladva kapják a kezeléseket). Ezt követõen kerül sor az elektrosztatikus, magas hõfokon történõ porszórásos festékfelvitelre, amely rendkívül ellenálló réteget jelent minden egyes alkatrészen (1. kép).A BOGBALLE mûtrágyaszóró gépek erõssége a hajtómû, a hajtásrendszer és elemeinek kialakítása. Ennek lényege, hogy a hajtómûben nincs olaj, a különbözõ fogaskerekek és forgórészek kenését egyszeri zsírzással oldják meg. Ezt a kenést egyedi, manuális technikával a gyárban végzik el  (2. kép).


A hajtómûvek a csatlakozó alkatrészek tökéletes izolálása után kerülnek próbapadra, ahol ellenõrzik a rendszer hatékonyságát, még zajszintmérõvel is (3. kép)!A cég teszt-laboratóriuma Európa egyik legmodernebb, nemzetközileg is elismert vizsgálati létesítménye. Gyakorlatban is láthattuk a számítógépes vezérlésû, automatizált rendszer mûködését, amelynek eredményeképpen azonnal ellenõrizhetjük is az adott mûtrágya és szóróberendezés összhangját reprezentáló kereszt-, és hosszirányú szórásegyenletesség alakulását.