MENÜ

Állategészségügy

Szakfolyóirat > 2006/04 > Állategészségügy állatvédelem hízlalás szárnyasok

A viziszárnyasok töméses hizlalásának állatvédelmi kérdései

A kihizlalt máj a foie gras speciális termék, melyet meghatározott víziszárnyasok (a lúd, a pézsmaréce, valamint a házikacsa és a pézsmaréce fajhibridje a mulardkacsa) töméses hizlalásával állítanak elõ. A hízott máj termelése õsi tradíció, amelynek legrégebbi nyomai 4600 évesek és az ókori Egyiptomból származnak.

Szakfolyóirat > 2006/04 > Állategészségügy Kártevő csirke

Zártan tartott csirkék parazitózisai

Azt gondolná az átlagember, hogy az intenzív baromfitartás elterjedésével a madaraknak a különféle kórokozókkal, parazitákkal való találkozásra alig van esélyük, így ezzel a káros tényezõvel nem nagyon kell számolni. A gyakorlati élet ezt az elképzelést gyakran megcáfolja részben úgy, hogy megváltozik az egyes kórokozók jelentõsége vagy olyan paraziták, kártevõk jelennek meg az állományokban és a tartásukra szolgáló épületekben, amelyek eddig nem okoztak gondot.