MENÜ

Újdonságok a mezõgépészetben – teleszkópos rakodógépek

Oldalszám: 97
Dr. Kelemen Zsolt 2014.05.15.

A mezõgépgyártásnak az elmúlt évtizedben a legdinamikusabban fejlõdõ ágazatai közé sorolhatjuk a teleszkópos rakodógép-gyártást. Ennek megfelelõen a mezõgazdasági anyagmozgatásnak – szinte a teljes vertikumot átfogó – meghatározó eszközei a különbözõ munkaeszközökkel felszerelhetõ teleszkópos homlokrakodó gépek.

A teleszkópos rakodók annak ellenére, hogy eredetileg építõipari alkalmazásra kerültek kialakításra, egyedülálló átütõ piaci sikereket értek el a mezõgazdaságban. Ennek eredményeként a gyártók a teleszkópos rakodógépeket folyamatosan fejlesztik, számos mûszaki újdonsággal rendelkeznek. A fejlesztett változatok között ma is megtalálhatók a különbözõ nagyságrendû, emelõképességû építõipari- és mezõgazdasági alkalmazású változatok. Jelen ismertetõnkben – a teljesség igénye nélkül – néhány, a teleszkópos rakodógépeken alkalmazott mûszaki megoldásra hívnánk fel a figyelmet.

ManitouA Manitou B.F. S.A. (Franciaország) cég az építõipari teleszkópos rakodógépek, terepjáró targoncák és személyemelõk mellett nagy típusválasztékban gyártja a legkülönbözõbb munkaszerszámokkal felszerelhetõ, MLT fantázianevû teleszkópos rakodógépeket a mezõgazdaság számára. A különbözõ nagyságrendû gépek nagy szabadmagasságú, robusztus alvázkerettel, négykerékhajtású járószerkezettel, és kivétel nélkül négykerék kormányzással rendelkeznek.

Az MLT 523 Turbo /627, MLT 630 Turbo /634 T-LSU , MLT 634-120 LSU , MLT 731 T,  MLT 731 T-LSU, MLT 735 / 741-120 LSU és az MLT 845-120 LSU, MLT 940 L-120 LSU  mezõgazdasági változatok emelési magasságban, emelõképességben, beépített hidraulikus teljesítményben, motorteljesítményben térnek el egymástól. Jelen ismertetõnkben a sorozat MLT 735-120 LSU tagjának mûszaki újdonságait emeljük ki. A gép maximális emelõmagassága 6900 mm, az emelõképessége a gémkinyúlás függvényében 1150–3500 kg között változik. A beépített motorteljesítmény 90,5 kW, melyet négyhengeres Perkins motor szolgáltat, a hidraulikus teljesítményt 66 kW teljesítményt szolgáltató axiál-dugattyús hidraulikaszivattyú biztosítja. A gép négykerékhajtású és négykerék kormányzású kivitel. A mezõgazdasági alkalmazását a széles munkaeszköz-skála, trágyakezelõ eszközök, bálafogók, bálabontók, terménykanál, földkanál teszi lehetõvé. A gép járószerkezet hajtása hidrodinamikus, 4 sebesség elõre és hátra elektrohidraulikus irányváltóval. Az utazási vagy vonulási sebesség 40 km/h. A gép kezelése egyszerû, görgõs joystick-kal végezhetõ.

New HollandA New Holland cég teleszkópos rakodógép-családja négy különbözõ LM 415A; LM 425A; LM 435A; LM 445A típusjelû modellbõl áll. Az új sorozatú teleszkópos rakodógép-család robusztus alvázzal és járószerkezettel, a mezõgazdasági igényeknek megfelelõen került kialakításra.

A gépcsalád tagjain belül az LM 415A és az LM 425A típusok 5800 mm emelési magassággal és 2900, ill. 3300 kg emelõképességgel rendelkeznek. Az LM 435A rakodógép 6800 mm emelõmagasságú és 3100 kg emelõképességû, az igazából építõipari igényeket kielégítõ LM 445A gép pedig 8800 mm emelõmagasságú és 3000 kg emelõképességgel rendelkezik. A gépek erõforrása 82 kW, ill. az LM 445A esetében 71 kW teljesítményû, 4,5 l hengerûrtartalmú turbo-dízel motor, mely rendkívüli 480 Nm-es nyomatékkal hatalmas vonóerõt biztosít. A gépcsalád különlegessége a hátul elhelyezett motor, mely nagy stabilitást és emelõkapacitást eredményez. A gémrendszer forgáspontja a kabin mellé került, melynek köszönhetõen a kinyúlás elõrefelé egyedülálló. A légkondicionált fülkébõl a gép mûködõ részének távvezérlése a joystick-karral biztonságosan elvégezhetõ. A gépcsalád tagjai a mezõgazdasági anyagok rakodásához szükséges valamennyi munkaeszközzel rendelkeznek.

John DeereA John Deere cég a mezõgazdaság részére a 3015 és 3020 sorozatú teleszkópos rakodóit fejlesztette ki, a rakodógép-család 4 tagból, a 3215, a 3415 és a 3220 és 3420 modellbõl áll. A sorozat két kisebb tagja 74 kW-os, a két nagyobb tagja 92 kW-os JOHN DEERE Power Tech a TIER II. elõírásoknak megfelelõ motorokkal vannak felszerelve. A motor fõtengelyére épített fogaskerekes (3015) vagy dugattyús (3020) fõszivattyú a 106 vagy 128 l/min szállítási teljesítményét és a 235 vagy 250 bar nyomást biztosít. Az emelõképességre vonatkozó adatokat az 1. táblázatban foglaltuk össze.

A John Deere 3015 és 3020-as teleszkópos rakodógépekre az állandó összkerékhajtás és a négykerék kormányzás a jellemzõ. A terhelés alatt kapcsolható irányváltó és a 4/4 fokozatú hajtómû alapfelszerelés. Az opciós Powershift váltómû gyors, egyszerû fokozatválasztást tesz lehetõvé. Az 5/3 (3015) hátra és 6/3 (3020) fokozattal a gépekben mindig, a mûvelethez legjobban igazodó sebességgel dolgozhat. Mind az alap mind az opciós váltó lehetõvé teszi az akár 40 km/h sebességet is. A különbözõ területek között gyorsan haladhat, akár egyszerûbb szállítási feladatokat is megoldva.A gép mûködõ részeinek vezérlése és munkasebesség szabályozása a joystick segítségével kényelmesen elvégezhetõ. A gépcsalád tagjaihoz a mezõgazdasági anyagmozgatási feladatok hiánymentes ellátásához szükséges munkaeszközök rendelkezésre állnak.

A kiegészítõ hidraulika csatlakozó az alapfelszerelés része. A könnyen elérhetõ egyszerûen kezelhetõ útváltóval lehet kapcsolni a munkaeszköz rögzítés és kiegészítõ funkció között. A nyomásmentesítés a fülkébõl elvégezhetõ. A második kiegészítõ kör opciós lehetõség. A 3020-as rakodók szabályozható kiegészítõ körrel, gém lengéscsillapítással és munkaeszköz talajkövetõ funkcióval is felszerelhetõk.

MerloA Merlo S.P.A. (Olaszország) szintén széles választékban gyárt DBM sorozatban speciális építõipari emelõgépeket, ROTO és PANORAMIC sorozatú gépei ipari felhasználású teleszkópos rakodógépek. A mezõgazdasági változatokat pedig, a Turbofarmer és a Multifarmer sorozatok képviselik. A cég által gyártott teleszkópos rakodógépek közül ismertetésünk, az elsõsorban mezõgazdasági alkalmazásra kifejlesztett Multifarmer gépcsalád tagjaira terjed ki. A négy tagból álló gépcsalád tagjainak mûszaki adatait az alábbiakban foglaljuk össze.

A Multifarmer teleszkópos rakodógép családtagjai szintén négykerék hajtású és négykerék kormányzású futómûvel szerelt alvázzal és ahhoz csatlakozó teleszkópgémes emelõszerkezettel rendelkeznek. A teleszkópgém emelését és süllyesztését kettõs mûködésû munkahenger végzi. A szállítási helyzetbõl adódó dinamikus igénybevételek csökkentésére a hidraulikus körbe épített hidro-akkumulátor szolgál. A teleszkóp kitolását szintén kettõs mûködésû munkahenger végzi. A stabilitási jellemzõkrõl az elektromos terhelésjelzõ tájékoztatja a vezetõt, esetleg elvégzi a szükséges letiltást. A gép kezelésére joystick-vezérlésû kar áll rendelkezésre, a Merlin vezérlési rendszer a beprogramozott mûveletek automatikus végrehajtását teszik lehetõvé.A Multifarmer gépcsalád tagjainak vázkeretéhez hátul – az esetleges mezõgazdasági függesztett munkagépek kapcsolására – hidraulikusan mûködtetett hárompont emelõ került kiépítésre. A hajtott munkagépek üzemeltetését az 540 vagy 1000 1/min fordulatszámú TLT tengelycsonkokról lehet elvégezni. A pótkocsi vontatásra pedig felsõ pótkocsi vonóberendezés van felszerelve. A vontatott munkagépek és egytengelyes pótkocsik vontatására pedig csapos alsó vonóberendezést alakítottak ki. A gépek rendelkeznek légfék- és elektromos csatlakozókkal is. A kihelyezett hidraulikus munkahengerek mûködtetésére pedig két pár hidraulikus csatlakozó áll rendelkezésre.Összefoglalva megállapítható, hogy a mezõgazdasági anyagmozgatásban ma már alapgépeknek tekinthetõ teleszkópos rakodógépek fejlesztési irányait a minél szélesebb körû technológiai alkalmazhatóság, a nagyfokú biztonság, az elektromos és hidraulikus távvezérlés, a gépkezelés magas komfortfokozata jellemzi.